Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Bedrijfspand kopen: waar moet u op letten?

Bedrijfspand kopen: 5 opties en tips voor de financiering

Misschien bent u na de huur van een bedrijfspand nu toe aan de aankoop daarvan. Of wilt u goed van start gaan en twijfelt u tussen een bedrijfspand huren of kopen. U kunt een bedrijfshypotheek berekenen of gebruikmaken van een van de andere opties. Met 5 opties en 2 tips zetten wij de mogelijkheden voor u op een rij.

 

Gebruik de vijf onderstaande opties en tips voor de financiering om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet als u een bedrijfspand wilt kopen.

 

Financieren met eigen middelen

Bedrijven die succesvolle jaren achter de rug hebben kunnen het eigen vermogen gebruiken om een bedrijfspand te kopen. U heeft daar slechts een gedeeltelijke of helemaal geen financiering voor nodig.

Voordelen eigen middelen

Een bedrijfspand kopen uit eigen middelen bespaart u de financieringskosten en rente over de hypotheek of andere financiering. Bovendien kunt u sneller handelen, omdat u geen rekening hoeft te houden met een partij die financiert.

Nadelen eigen middelen

Het vermogen komt vast te zitten in stenen. U kunt dat geld niet gebruiken voor andere investeringen of om de lopende kosten van uw bedrijf te voldoen.

 

Een zakelijke hypotheek voor uw bedrijfspand

De hypothecaire financiering voor een bedrijfspand maakt geld beschikbaar voor de aankoop. Het hypotheekrecht brengt het bedrijfspand in als zekerheid. Daardoor betaalt u een relatief lage rente. Een hypotheek is in de regel alleen mogelijk als u het bedrijfspand koopt voor eigen gebruik.

Om een bedrijfspand te kopen met een zakelijke hypotheek bij een bank is er altijd een taxatie nodig.

Voordelen zakelijke hypotheek

De relatief lage rente is beschikbaar als vaste rente voor een lange(re) termijn. Dat biedt duidelijkheid over de (toekomstige) kosten. Andere bedrijfsmiddelen blijven buiten de financiering, dus die kunnen dienen als onderpand voor andere zakelijke leningen. Het is niet verplicht om de financiering tijdens de looptijd volledig af te lossen.

Nadelen zakelijke hypotheek

Een bedrijfspand kopen met een zakelijke hypotheek kent ook nadelen. Veel banken financieren maximaal een deel van de taxatiewaarde. Dat betekent dat u daarnaast eigen middelen moet inbrengen of meerdere financieringsopties moet combineren. Houd er bovendien rekening mee dat zakelijke hypotheken vaak een relatief korte looptijd kennen, tot circa 10 jaar. Indien de hypotheek na de looptijd niet volledig is afgelost moet er dan nog eenmalig een groot bedrag afbetaald worden.

Vraag een financieringsgesprek aan. Laat de financieel adviseur de bedrijfshypotheek berekenen en u helpen een passende zakelijke financiering te vinden.

 

Een zakelijke lening voor uw bedrijfspand

De zakelijke lening om een bedrijfspand te kopen biedt bredere mogelijkheden dan een hypotheek, bijvoorbeeld om zekerheden in te brengen. Het kan gaan om het hypotheekrecht, net als een:

  • Pandrecht (goederen in het bedrijf als onderpand)
  • Persoonlijke borgstelling (bijvoorbeeld privé borg staan voor de zakelijke lening)
  • Hoofdelijke verbondenheid (alle kredietnemers zijn afzonderlijk voor het volledige bedrag aansprakelijk)

Voordelen zakelijke lening

Een zakelijke lening biedt meer maatwerk, dankzij de diverse zekerheden. Dat maakt soms een hoger leenbedrag mogelijk. Bovendien lost u de lening verplicht af binnen de looptijd, dus heeft u meer zekerheid over de uiteindelijke aflossing.

Nadelen zakelijke lening

De volledige aflossing tijdens de looptijd leidt tot een hogere maandlast dan bij een hypotheek om een bedrijfspand te kopen. Houd bovendien rekening met de relatief hogere rente (in vergelijking tot een hypotheek).

 

Via crowdfunding

Soms kan een grote groep bijdragers (crowd) samen het benodigde bedrag (funding) bij elkaar brengen. Crowdfunding kan buiten de (huis)bank om, dus biedt meer flexibiliteit.

Voordelen crowdfunding

Er is geen bank bij nodig, dus u bent meer flexibel om geld op te halen om een bedrijfspand te kopen. Veel kleine beetjes bij elkaar tellen samen mogelijk op tot het grote bedrag dat u nodig heeft.

Nadelen crowdfunding

Houd rekening met de rente die u aan bijdragers betaalt, plus de kosten van het crowdfundingplatform om de lening tot stand te brengen en die te beheren. Daarnaast kent crowdfunding onzekerheid, omdat u pas na afloop van de campagne weet of het benodigde bedrag bij elkaar is gebracht.

 

Via een onderhandse lening

De onderhandse lening om een bedrijfspand te kopen sluit u af bij familie, vrienden of andere bedrijven (eventueel in dezelfde holding). Het is een lening buiten de bank om.

Voordelen onderhandse lening

De onderhandse lening biedt flexibiliteit als het gaat om de voorwaarden, die u samen met de onderhandse geldverstrekker bepaalt. Als u de overeenkomst doorgeeft aan de Belastingdienst kunt u gewoon profiteren van fiscale voordelen.

Nadelen onderhandse lening

U moet zelf op zoek naar de geldverstrekker(s). Bovendien bent u zelf verantwoordelijk voor de overeenkomst, de betrouwbaarheid van de geldverstrekker, de rentebetalingen en aflossingen. Voorkom bijvoorbeeld dat u een koopovereenkomst tekent met de belofte van een geldverstrekker, die uiteindelijk niet het gevraagde bedrag kan verstrekken.

 

Een combinatie van financieringen

Het is mogelijk om bovenstaande opties met elkaar te combineren om een bedrijfspand aan te schaffen. Soms biedt een combinatie meer mogelijkheden dan enkel één van de opties. Vraag uw financieel adviseur naar de voorwaarden, mogelijkheden en eventuele voordelen.

 
Unpacking a moving box at their new office

Financiering voor uw bedrijf

Om uw bedrijf te laten groeien, moet u investeren. Welke financieringsopties zijn er? En wat is de optimale keuze voor uw zakelijke én privé situatie? Bekijk de opties of bespreek uw situatie met onze financieringsexperts.