Taxatie bedrijfspand: wat komt er bij kijken?

Financier je je bedrijfspand met een hypotheek? Dan heb je een taxatie van het bedrijfspand nodig. Maar er zijn meer situaties waarin het verstandig is om een bedrijfspand te laten taxeren.
In dit artikel leggen we alles uit rondom het taxeren van een bedrijfspand en ander zakelijk vastgoed.
Wat is een taxatie van een bedrijfspand?
Een taxatie van een bedrijfspand is een reële, actuele waardebepaling, die aantoont wat een bedrijfspand waard is. Op die manier kan het bedrijfspand bijvoorbeeld een betrouwbaar onderpand vormen voor de te verstrekken financiering. Voor jezelf is een taxatie ook waardevol. Hiermee heb je een waardebepaling van een onafhankelijke expert in handen. Dit kan niet alleen handig zijn bij de aankoop of verkoop van een bedrijfspand, maar ook in verschillende andere situaties.
Waarvoor kun je een bedrijfspand laten taxeren?
Als het om taxeren gaat, denken we al snel aan de aankoop en financiering van een bedrijfspand. Toch zijn er veel meer situaties waarvoor je een bedrijfspand kunt taxeren:
Aankoop/verkoop van een pand
Met de taxatie kun je de vraagprijs voor het bedrijfspand beoordelen of vaststellen
Financiering van een pand
De hypotheekverstrekker gebruikt de taxatie om de waarde van het onderpand voor de lening vast te stellen.
Verbouwing van een pand
Met de taxatie krijg je inzicht in de waardeontwikkeling van het pand, en mogelijk kun je deze ook gebruiken voor de financiering van de verbouwing.
Verhuren van een pand
Met de waardebepaling kun je een passende verhuurprijs bepalen.
Voor de gebouwenverzekering
De taxatie geeft de waarde van het pand weer, en daarmee kun je onder- en oververzekering voorkomen.
Ter ondersteuning van de jaarrekening/balanswaardering
Voor de juiste waardering van het zakelijk vastgoed in de jaarrekening.
Hoe wordt een bedrijfspand getaxeerd?
Een taxateur houdt rekening met het doel waarvoor je een taxatie aanvraagt. Afhankelijk van waarvoor je de taxatie gebruikt, gelden namelijk andere eisen aan het taxatierapport. Bij het bepalen van de waarde van je zakelijk vastgoed, kijkt de taxateur onder meer naar:
- De grootte en inhoud van het bedrijfspand
- De waarde van de grond waar het pand op staat
- De ligging/locatie van het bedrijfspand
- De staat van onderhoud aan het bedrijfspand
- Invloed van bestemmings- en gebiedsplannen op het bedrijfspand
- Referentietransacties van vergelijkbare bedrijfspanden
- Alternatieve aanwendbaarheid
- Duurzaamheidsaspecten
- Huurinkomsten
- Eigendomssituatie
De taxateur bezoekt je om het bedrijfspand persoonlijk te beoordelen. Na afloop verwerkt hij zijn waarnemingen, samen met openbare informatie zoals uit het kadaster, tot een taxatierapport. Dit rapport bevat de taxatiewaarde van het pand en de onderbouwing van de taxateur.
Wat zijn de kosten van een taxatie van een bedrijfspand?
Hoeveel je betaalt voor een taxatie hangt af van het doel van de taxatie en de eisen aan het taxatierapport. Omdat bedrijfspanden sterk kunnen verschillen, werken de meeste taxateurs op basis van een offerte.
Kun je zelf de taxateur kiezen? Vraag dan bij meerdere taxateurs een offerte aan en vergelijk de tarieven.
Aan welke eisen moet het taxatierapport voldoen?
Het taxatierapport moet voldoen aan de eisen voor het specifieke doel van de taxatie. Bijvoorbeeld, een taxatie voor een zakelijke hypotheek heeft andere eisen dan een taxatie voor het vaststellen van een verhuurprijs. Geef bij de aanvraag duidelijk aan waarvoor je de taxatie gebruikt, zodat de taxateur het rapport volgens de juiste standaarden opstelt.
Let ook op de eisen voor de taxateur. Moet hij ingeschreven staan in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), of moet een specifieke methodiek worden gebruikt? Zorg ervoor dat de taxateur die je kiest hieraan voldoet.
Je kunt geregistreerde taxateurs opzoeken en controleren in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.
Hoe lang is een taxatie geldig?
Een taxatie is in principe een momentopname; de opgegeven waarde geldt op dat moment en onder de dan geldende omstandigheden. Voor een zakelijke hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers om een taxatierapport dat maximaal 6 maanden oud is.
Sommige financieringen vereisen een nieuw taxatierapport tijdens de looptijd om de waardeontwikkeling te monitoren. Ook voor een gebouwenverzekering is het verstandig periodiek een taxatie uit te voeren. Zo voorkom je onderverzekering als de waarde van het gebouw stijgt.
Wat is het verschil tussen een taxatie en waardebepaling?
Een waardebepaling door een makelaar of taxateur geeft snel en voordelig een indicatie van de waarde van zakelijk vastgoed. Dit kan voldoende zijn bij het oriënteren op de verkoop van je bedrijfspand.
Bij andere situaties, zoals het aanvragen van financiering, is een taxatie nodig. Een taxatie is uitgebreider en voldoet aan gestelde regels en richtlijnen, waardoor het betrouwbaarder is. Kies de juiste methode afhankelijk van je behoeften en de eisen van betrokken partijen.