Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Taxatie bedrijfspand: wat komt er bij kijken?

Financiert u uw bedrijfspand met een hypotheek, dan heeft u een taxatie van het bedrijfspand nodig. Maar er zijn meer situaties waarin het verstandig is om een bedrijfspand te laten taxeren.

 

In dit artikel leggen we alles uit rondom het taxeren van een bedrijfspand en ander zakelijk vastgoed.

 

Wat is een taxatie van een bedrijfspand?

Een taxatie van een bedrijfspand is een reële, actuele waardebepaling, die aantoont wat een bedrijfspand waard is. Op die manier kan het bedrijfspand bijvoorbeeld een betrouwbaar onderpand vormen voor de te verstrekken financiering. Voor uzelf is een taxatie ook waardevol, want hiermee heeft u een waardebepaling van een onafhankelijke expert in handen. Bij de aankoop of verkoop van een bedrijfspand kan dit handig zijn, maar ook in verschillende andere situaties.

 

Waarvoor kunt u een bedrijfspand laten taxeren?

Als het om taxeren gaat dan denken we al snel aan de aankoop en financiering van een bedrijfspand. Toch zijn er veel meer situaties waar de taxatie van een bedrijfspand voor te gebruiken is:

 • Aankoop/verkoop van een pand

  Met de taxatie kunt u de vraagprijs voor het bedrijfspand beoordelen of vaststellen.
 • Financiering van een pand

  De hypotheekverstrekker gebruikt de taxatie om de waarde van het onderpand voor de lening vast te stellen.
 • Verbouwing van een pand

  Met de taxatie krijgt u inzicht in de waardeontwikkeling van het pand, en mogelijk kunt u deze ook gebruiken voor de financiering van de verbouwing.
 • Verhuren van een pand

  Met de waardebepaling kunt u een passende verhuurprijs bepalen.
 • Voor de gebouwenverzekering

  De taxatie geeft de waarde van het pand weer, en daarmee kunt u onder- en oververzekering voorkomen.
 • Ter ondersteuning van de jaarrekening/balanswaardering

  Voor de juiste waardering van het zakelijk vastgoed in de jaarrekening.
 

Hoe wordt een bedrijfspand getaxeerd?

Een taxateur houdt rekening met het doel waarvoor u een taxatie aanvraagt. Afhankelijk van waarvoor u de taxatie gebruikt gelden namelijk andere eisen aan het taxatierapport. Bij het bepalen van de waarde van uw zakelijk vastgoed kijkt de taxateur onder meer naar:

 • De grootte en inhoud van het bedrijfspand
 • De waarde van de grond waar het pand op staat
 • De ligging/locatie van het bedrijfspand
 • De staat van onderhoud aan het bedrijfspand
 • Invloed van bestemmings- en gebiedsplannen op het bedrijfspand
 • Referentietransacties van vergelijkbare bedrijfspanden
 • Alternatieve aanwendbaarheid
 • Duurzaamheidsaspecten
 • Huurinkomsten
 • Eigendomssituatie

De taxateur komt naar u toe om het bedrijfspand met eigen ogen te kunnen beoordelen. Na afloop verwerkt hij zijn waarnemingen, samen met openbaar toegankelijk informatie uit bijvoorbeeld het kadaster, tot een taxatierapport. In dit rapport staat de taxatiewaarde van het bedrijfspand en de onderliggende onderbouwing van de taxateur.

 

Wat zijn de kosten van een taxatie van een bedrijfspand?

Hoeveel u betaalt voor een taxatie is afhankelijk van het doel waarvoor u de taxatie aanvraagt – en daarmee de eisen die aan het taxatierapport worden gesteld. Bovendien zitten er grote verschillen in bedrijfspanden onderling, daarom werken de meeste taxateurs op basis van een offerte.

Kunt u zelf de taxateur kiezen? Vraag dan bij meerdere taxateurs een offerte op en vergelijk tarieven.

 

Aan welke eisen moet het taxatierapport voldoen?

Het taxatierapport moet voldoen aan de eisen die gelden voor het doel waarvoor u de taxatie aanvraagt. Zo gelden er andere eisen voor een taxatie die u gebruikt voor het aanvragen van een zakelijke hypotheek, dan voor een taxatie die u gebruikt om een verhuurprijs vast te stellen. Geef bij het aanvragen van de taxatie duidelijk aan waarvoor u de taxatie gaat gebruiken. De taxateur zorgt er dan voor dat het rapport voldoet aan de geldende standaarden.

Minstens zo belangrijk is om ook te kijken naar de eventuele eisen die gesteld worden aan de taxateur. Moet de taxateur bijvoorbeeld ingeschreven staan in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)? Of moet een bepaalde methodiek toegepast worden? Zorg er dan voor dat de taxateur die u inschakelt hier aan kan voldoen.

U kunt geregistreerde taxateurs opzoeken en checken in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.

 

Hoe lang is een taxatie geldig?

In principe is een taxatie een momentopname. De waarde die de taxateur opgeeft geldt op dat moment, met de omstandigheden die er op dat moment waren. Voor een zakelijke hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers om een taxatierapport dat maximaal 6 maanden oud is.

Houd er rekening mee dat sommige financieringen vragen om een nieuw taxatierapport tijdens de looptijd, om de waardeontwikkeling in de gaten te houden. Ook voor een gebouwenverzekering kan het verstandig zijn om periodiek een taxatie uit te laten voeren. Zo voorkomt u de kans op onderverzekering als het gebouw in waarde gestegen is.

 

Wat is het verschil tussen een taxatie en waardebepaling?

Met een waardebepaling van een makelaar of taxateur heeft u snel en voordelig een vrijblijvende indicatie van de waarde van zakelijk vastgoed. In sommige gevallen kan dit voldoende zijn, bijvoorbeeld als u begint met oriënteren op de verkoop van uw bedrijfspand. In andere gevallen is een taxatie nodig, bijvoorbeeld als het gaat om het aanvragen van een financiering. Een taxatie is uitgebreider, en omdat een taxatie aan gestelde regels en richtlijnen voldoet zijn taxaties betrouwbaarder.

Zakelijk financieren

Wat is een zakelijke hypotheek?

Met een zakelijke hypotheek leent u geld om een bedrijfspand te kopen. Met de zekerheden die u beschikbaar stelt profiteert u van een scherpe rente. Is uw aanvraag volledig met alle benodigde documenten en informatie ingediend? Dan hoort u binnen 2 werkdagen al of we deze kunnen accepteren.