Naar de navigatie Naar de inhoud

Wegwijs in het woud van keurmerken

Een keurmerk straalt betrouwbaarheid uit. Maar hoe weet u als zzp’er de weg in het woud van keurmerken? Wat is nu eigenlijk een keurmerk en wat kan het u opleveren? In dit artikel alles over keurmerken, certificaten en accreditatie.

 

Een keurmerk zegt iets over een product of dienst. U herkent het vaak aan een logo. Een keurmerk moet altijd een eigenaar hebben. Dit kan een persoon of organisatie zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten keurmerken. Waar ze voor staan is niet altijd duidelijk. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument Markt (ACM) naar de rol en de werking van keurmerken voor consumenten blijkt dat consumenten het vertrouwen in keurmerken verliezen. Hierdoor staat de geloofwaardigheid van álle keurmerken onder druk.Toch is een keurmerk nog steeds een goede manier om de kwaliteit van een product te waarborgen.

Soorten keurmerken

Zoals gezegd: er zijn veel soorten keurmerken. Zo zijn er keurmerken die de kwaliteit van een product garanderen. Bijvoorbeeld het EKO-keurmerk voor biologische voeding en het Webshop Keurmerk voor webwinkels. Er zijn ook keurmerken voor diensten. Bijvoorbeeld voor vervoer, zorg of in de bouw. Denk hierbij aan de keurmerken Erkende Verhuizers, HKZ-keurmerk of de Erkend Installateur.

Certificaat

Een certificaat is een schriftelijk bewijs, een document. Hierin staan de eisen van een product, de dienst, het systeem of de persoon. Soms stelt een opdrachtgever of de overheid het bezit van een certificaat verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die met asbest werken. Een instelling geeft een certificaat af aan de hand van certificatieschema's met de eisen. Om het certificaat te houden, bent u verplicht nascholing te volgen en regelmatig herexamen te doen.

Accreditatie

Iedereen kan certificaten en keurmerken afgeven. Wanneer gespecialiseerde certificatie-instellingen (CI's) dit doen, geeft het meer vertrouwen. Laboratoria, inspectie-instellingen, certificatie-instellingen en verificatie-instellingen kunnen geaccrediteerd zijn. Accreditatie is een garantie dat een product of dienst voldoet aan bepaalde eisen.

Raad voor Accreditatie

Een CI voldoet aan bepaalde eisen en is onpartijdig en deskundig. In Nederland beoordeelt de overheidsinstelling Raad voor Accreditatie (RvA) of de CI voldoet aan speciaal daarvoor ontwikkelde internationale normen. Op de website van de RvA staat een overzicht van geaccrediteerde instellingen. Ook staat hier een overzicht van de keurmerken die geaccrediteerde instellingen afgeven.

Vertrouwen

Een keurmerk kan uw bedrijf meer klanten opleveren. U bewijst dat u voldoet aan de gestelde eisen en u kunt zich hiermee onderscheiden van uw concurrenten. Bovendien kunt u aan de hand van een accreditatie of toetsingsrapport uw product of dienstverlening verbeteren. Vaak is het goed voor uw (online) vindbaarheid omdat u ook wordt vermeld op een website van de keurmerkorganisatie.

Kosten

Het hebben van een keurmerk is niet altijd verplicht. Soms zijn de kosten te hoog voor kleine ondernemers. De kosten voor bijvoorbeeld een willekeurig keurmerk voor een webwinkel lopen uiteen van net geen € 100 per jaar tot bijna € 3000 per jaar. U betaalt vaak voor het lidmaatschap én zult voor de toetsingskosten moeten betalen. Dit verschilt per keurmerk of certificering.

Kiezen voor een keurmerk

Op de vraag voor welk keurmerk u het beste kunt kiezen is geen eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van veel factoren. Soms is een keurmerk en certificering verplicht. Het is dan heel duidelijk welk keurmerk u moet hebben om uw bedrijf te voeren. Is dat niet zo, dan is het raadzaam om goed onderzoek te doen naar keurmerken die voor uw bedrijf relevant zijn. Maak een afweging tussen de kosten en de baten. En vraag collega zzp'ers naar hun ervaringen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.