Naar de navigatie Naar de inhoud

Risicomanagement voor eenmanszaken

Nepfacturen, cybercrime of inbraak zijn voor alle ondernemers risico’s om alert op te zijn. Ook als u zzp’er bent kunnen deze zaken uw onderneming bedreigen. Met deze tips zijn enkele veelvoorkomende risico’s goed te managen.

Veilig ondernemen gaat veel verder dan alleen maar het instellen van een sterk wachtwoord op uw computer en het op slot draaien van de deur. Waar kunt u nog meer op letten? Wat zijn de meest voorkomende risico's en hoe kunt u deze risico’s beperken?

Spooknota’s: trap er niet in

Uw (eenmans)bedrijf is niet alleen vindbaar voor mensen die u graag als klant wil. Ook onbetrouwbare bedrijven kunnen u vinden. Een veelvoorkomende truc is het sturen van spooknota's. Een spooknota is een nepfactuur die bij u wordt ingediend voor niet geleverde goederen of diensten. Op de factuur staat ook vaak een betalingstermijn en dreiging met de inzet van een incassobureau. Zo voorkomt u dat u opgelicht wordt:

 • Let goed op bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen.
 • Doe nooit mondelinge toezeggingen over een opdracht of een aankoop van goederen. Laat alles wat u wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (reguliere) post naar u opsturen. Controleer of de dienst of het product waarvoor u bent benaderd, wel bestaat.
 • Ga bij elke factuur die u ontvangt in uw administratie na of u eerder contact hebt gehad met de partij die de factuur verstuurt.
 • Bekijk elke factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes.

Wees alert op cybercrime

Cybercrime varieert van de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Een voorbeeld van internetfraude is phishing . Bij phishing ontvangt u valse e-mails die u naar een nagebootste website lokken, bijvoorbeeld van een bank. Internetfraude is ook onder zzp’ers een onderschat probleem. Vaak wordt gedacht dat het alleen grote bedrijven overkomt. Ieder bedrijf van welke grootte dan ook, kan slachtoffer worden.

Een aantal tips:

 • Houd uw beveiligingscodes geheim. Stel Betaalalerts in en houdt u limiet op een betaalpas zo laag mogelijk.
 • Houd uw software up-to-date. Softwarefouten vormen een serieus risico voor de beveiliging van uw computer en bewaarde gegevens.
 • Zorg voor een goed werkende firewall. Die houdt het inkomende en uitgaande dataverkeer in de gaten en beoordeelt of iets doorgelaten kan worden of niet.
 • Verwijder verdachte e-mails direct en klik nooit op een link die in phishingmail staat. Ga niet zomaar in op aanbiedingen per mail.
 • Blijf alert bij online betalingen. Verifieer altijd eerst of u met een betrouwbare instelling te maken heeft. Controleer het webadres, voordat u een betaling doet. Als een site nieuw voor u is, check dan altijd bij wie u inkoopt. Of het nu om een bank, een leverancier of een klant gaat.
 • Zorg voor een back-up van uw documenten op een externe harde schijf of op een externe server in de cloud.
 • Bekijk meer tips over veilig bankieren.

Bron: Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.

De investeringen die u doet om cybercrime te voorkomen, kunnen aftrekbaar zijn. Denk aan nieuwe software, een back-upsysteem of externe harde schijf. Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Betaalalerts zijn berichten die u per sms of e-mail ontvangt als er iets verandert op uw betaalrekening.
Phishing is een verzamelnaam voor manieren waarop fraudeurs persoonlijke gegevens van u proberen te krijgen.
Hiermee bedoelen we de volgende 3 codes: 1. De pincode van uw betaalpas | 2. Uw 5-cijferige identificatiecode waarmee u inlogt bij Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren app. | 3. De responsecodes die u krijgt via de e.dentifier.
Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Ook risico’s op diefstal en brand kunt u beperken

Elke 3 minuten vindt in Nederland een poging tot inbraak plaats. Niet alleen woningen, maar ook bedrijfspanden zijn een geliefd doelwit. De schade van een inbraak kan hoog oplopen. Zo kunt u voorraad of uw computer bij een inbraak kwijt raken. Of geconfronteerd worden met hoge reparatiekosten van braakschade. Ook bij een brand zijn de gevolgen vaak groot. Dit geldt voor zowel brand in uw bedrijfspand, maar ook in uw huis als u aan huis werkt. Ook hier kunnen de kosten voor reparaties en verloren spullen hoog oplopen.

Zo beperkt u schade door brand en diefstal:

 • Sloten: maak bereikbare ramen en deuren voldoende inbraakwerend met goed hang- en sluitwerk dat voor minimaal 3 minuten vertraging zorgt. Dit hang- en sluitwerk herkent u aan het SKG logo met 2 of 3 sterren. U kunt uw huis of bedrijf laten keuren en het Politiekeurmerk behalen. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen.
 • Laat de sleutels niet in het slot zitten en bewaar ze niet op plaatsen waar een inbreker ze verwacht. Voor de hand liggende plekken zijn bijvoorbeeld een sleutelkastje, een bakje boven de kapstok of de bovenste la van een bureau. Het is goed om te weten dat dieven ‘gelegenheidsinbraken’ plegen. Dat betekent dat een openstaand raam met een telefoon op tafel het de inbreker wel erg gemakkelijk en aantrekkelijk maakt. Zorg dus dat u ramen en deuren sluit in ruimtes waar u niet bent. En leg waardevolle spullen niet in het zicht.
 • Alarm: zorg voor een goed inbraak- en brandalarm, zodat inbrekers en/of brandstichters worden afgeschrikt en u snel op de hoogte bent als ze toch zijn binnengekomen. Schakel een deskundig beveiligingsbedrijf in voor de aanleg van een alarm. Let er op dat het bedrijf het onafhankelijke BORG-keurmerk heeft.
 • Verzekering: gereedschap, laptop, mobieltje en andere inventaris en voorraad die u nodig heeft voor uw werk als zzp'er zijn niet verzekerd op uw privé-verzekeringen. Uw inventaris en voorraad moet u apart verzekeren op een zakelijke polis. U verzekert deze zaken tegen diefstal en schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of water. Heeft u weinig inventaris en voorraden, dan het zijn dat deze toch tot een bepaald bedrag verzekerd zijn op uw particuliere verzekering. Het beste is om advies te vragen aan bijvoorbeeld uw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.
 • Buurttoezicht: maak afspraken met omwonenden en naastgelegen bedrijven over sociale controle van elkaars gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan een WhatsApp Buurtpreventie groep met omwonenden.
Ontvangt u ongevraagd een WhatsApp-bericht van ons? Reageer dan niet om phishing te voorkomen.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren