Naar de navigatie Naar de inhoud

Grafisch ontwerper Dennis over factoring

Dennis Hardes is zelfstandig grafisch ontwerper en heeft zijn eigen bedrijf Bureau Hardes. Zijn klantenkring is divers. Van multinational tot gemeente en van politieke partij tot sociale onderneming. Bij elke klant komt het voor dat hij soms te lang moet wachten op zijn geld.

Na jarenlang artdirector te zijn geweest, vroeg Dennis zich 7 jaar geleden af of hij niet eens het roer om moest gooien. "Ik werkte al 10 jaar in opdracht van bureaus. Maar 7 jaar geleden ging ik op zoek naar wat echt bij mij paste. Sindsdien help ik bedrijven met hun huisstijl, en ontwerp ik logo’s en websites. Bij grote projecten werk ik samen met freelance experts. [...] Voor grote facturen met lange betaaltermijnen maak ik gebruik van factoring. De betaaltermijnen zijn soms te lang voor mijn business. Die facturen laat ik innen door een factoringbedrijf. Zij betalen mij binnen 3 dagen en handelen het verder met mijn klant af." Waarom is Dennis tot factoring overgegaan? "Ik had een grote klant, een mkb-bedrijf. Ik werkte altijd met een vooruitbetaling. Maar met dat bedrijf ging het slechter en zij moesten hun betaaltermijn oprekken. Uiteindelijk werd dat achteraf betalen en moest ik soms 90 tot 100 dagen op mijn geld wachten. Je geldstroom stokt, het wordt dan allemaal wel heel onzeker."

Meteen duidelijk wat het kost

Dennis vertelt dat hij iemand had horen praten over het inhuren van een factoringbedrijf. "Ik wist helemaal niet dat dat ook kon voor zzp'ers. Natuurlijk is het wel zo dat je een minimale omzet moet hebben. Voor een factuur van € 200,- hoef je niet bij een factoringbedrijf aan te kloppen." Hoe vond hij een factormaatschappij die bij zijn bedrijf past? "Ik heb wat zoekwerk gedaan, keek bijvoorbeeld naar reviews op LinkedIn. Uiteindelijk heb ik maatwerkafspraken kunnen maken. Het bedrijf waarmee ik samenwerk, kijkt heel goed naar wie mijn opdrachtgever is, wat het risicoprofiel is. Die maatwerkafspraken spreken mij aan, het is mij meteen duidelijk wat het me kost. Meestal is het zo’n 4 % van de factuursom." Welke facturen Dennis uitbesteedt mag duidelijk zijn: "Grote bedragen met een lange betaaltermijn. Ik stuur gelijk na afronding van een project de factuur naar de factormaatschappij en krijg dan binnen 3 werkdagen uitbetaald."

Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Fout

Soms gaat het weleens mis, vertelt Dennis. "Het kan gebeuren dat de klant het bedrag overmaakt naar de factormaatschappij, terwijl ik die niet heb ingehuurd voor die specifieke factuur. Soms is het voor klanten dus niet altijd duidelijk naar welk rekeningnummer het bedrag overgemaakt moet worden. Dat heeft te maken met geautomatiseerde administratieve systemen."

Voordeel

Het grote voordeel van factoring is dat de cashflow op orde blijft. Dennis: "De geldstroom blijft gaan, dat is cruciaal voor ondernemers." Toch benoemt Dennis ook een nadeel: "De factormaatschappij betaalt je niet meteen de hele factuur. Bij mij is dat meestal tussen de 80 en 90 %. Zodra de betaling van de opdrachtgever binnen is, wordt het restant overgemaakt. In de praktijk betekent dit dat hoe trager de klant betaalt, hoe meer het je kost."

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren