Naar de navigatie Naar de inhoud

“Evalueren is cruciaal om te groeien”

De eerste 3 jaar van zijn ondernemerschap bouwde hij vooral aan zijn netwerk en portfolio. Nu, in zijn 4e jaar, is er meer structuur. Thijs Ruijgrok (36), eigenaar van Studio Ruig uit Utrecht, nam een accountant in de arm en heeft daarmee beter zicht op de financiële situatie. Hij heeft dan ook een helder doel voor ogen: investeren en groeien.

Toen Thijs in 2013 als zzp'er begon, had hij een duidelijke visie op hoe hij als grafisch designer wilde werken: “Klanten kennen en aanvoelen, om zo sterke en passende merkidentiteiten te creëren. Dáárom ben ik voor mezelf begonnen. Financieel was er minder visie, behalve dat ik mezelf niet tekort wilde doen en een buffer wilde opbouwen. Een sprong in het diepe, wetende dat ik kan vormgeven, en dus wel zou blijven drijven.”

Daarover hoefde Thijs zich geen zorgen te maken, bleek al snel. Hij bouwde een stevig netwerk op en zijn nieuwe contacten werkten graag met hem samen. Al na een half jaar kon Thijs zich een kantoor veroorloven in een bedrijfsverzamelpand. Een jaar later investeerde hij in een server voor meer dataopslag en niet veel later droeg hij zijn administratie over aan een professionele accountant.

Thijs heeft intussen een manier gevonden om zijn resultaten te evalueren. Hij geeft 3 tips uit eigen ervaring.

Tip 1: Neem een boekhouder of accountant

“Een accountant kan ik iedereen aanbevelen”, zegt Thijs. “Natuurlijk kost dat geld, maar het is wel heel waardevol.” Zijn boekhouder schiep orde en overzicht, wat een periodieke evaluatie een stuk eenvoudiger maakt. “Vooruitgang meet je natuurlijk vooral in geld. Dankzij mijn boekhouder kan ik nu de verschillende jaren naast elkaar leggen. Het geeft me inzicht en rust.”

Thijs houdt graag continu vinger aan de pols. Bijna wekelijks bekijkt hij zijn financiële situatie. “Dat hangt bij mij samen met mijn projectmanagement. Als ik een hoop klussen heb afgerond, kan ik factureren. Dat vind ik een mooi moment om te kijken wat er binnengekomen is en welke rekeningen ik moet betalen.” Op termijn wil de designer een projectmanagementtool aanschaffen, zodat de uren, omzet en voortgang van klussen automatisch worden bijgehouden.

Tip 2: Praat met anderen

Evalueren betekent voor Thijs niet zichzelf opsluiten in een hok en de afgelopen maanden overdenken – daarvoor heeft hij te weinig geduld. Zijn creatieve en sociale inborst brengt hem bij andere mensen. “Ik merk dat ik het beste over ondernemen nadenk in gesprekken met anderen. Met mijn vriendin, of met zzp’ers waarmee ik weleens samenwerk. Zo praten we over zowel positionering en marketing als bedrijfsvoering en ambities. Door te sparren en dingen uit te spreken worden plannen en doelstellingen concreet en tastbaar.”

Thijs vindt evaluatie cruciaal voor groei. “De vraag die ik mezelf regelmatig stel: hoe maak ik méér van mijn eenmanszaak? Op een gegeven moment beland je als zzp’er op een punt waarop je niet meer kunt doen dan je doet. Dan komt vanzelf de vraag: wat wil je?” Thijs heeft dat inmiddels uitgevogeld. Hij wil een stagiair aannemen, om zo meer capaciteit en continuïteit te creëren. Dit soort stippen aan de horizon houden hem scherp en gemotiveerd, zegt Thijs.

Tip 3: Pas op voor waan van de dag

Het is makkelijk om evaluaties te laten versloffen, weet Thijs uit ervaring. “Het is veel makkelijker om je te laten leiden door de waan van de dag, dan om jezelf af te vragen waar je over 5 jaar wil staan. Pas dus op.” Want elke ondernemer heeft focus nodig, is zijn overtuiging. “Als je weet wat je wil en hoe je dat gaat doen, dan komt het financiële stuk vanzelf.”

Thijs brengt die wijsheid zelf in praktijk. Als alles volgens plan verloopt, is Studio Ruig over 1 jaar geen eenmanszaak meer. “Dan wordt er door meerdere mensen gewerkt aan sterke merkidentiteiten en onderscheidende communicatiestijlen.”

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren