Naar de navigatie Naar de inhoud

Een eenmanszaak overnemen

U wilt zelfstandig ondernemer worden, zonder personeel. De meeste zzp’ers beginnen helemaal van voren af aan, maar een eenmanszaak overnemen is ook een optie. Let op deze dingen wanneer u een bedrijf overneemt van een andere zzp’er.

Bij een overname van een eenmanszaak neemt u een bestaand bedrijf over, zoals een webwinkel of adviespraktijk. Bijvoorbeeld van familie of een (zaken)relatie. Het kan natuurlijk ook dat u actief op zoek gaat naar een bedrijf dat te koop staat.

Geen rechtspersoon

De eenmanszaak is de meest eenvoudige ondernemingsvorm en is volledig verbonden aan de persoon die het bedrijf opricht. De eigenaar van een eenmanszaak is geen rechtspersoon. Hij heeft dus rechten en plichten als persoon en niet als bedrijf, zoals bij een bv wel het geval is. Juridisch gezien kunt u van een eenmanszaak alleen maar onderdelen van het bedrijf kopen. Denk hierbij aan het merk en/of handelsnaam, bedrijfspand, voorraad en kennis. U kunt alleen winstgevende onderdelen overnemen en niet de schulden.

Meteen een lijst met klanten

Een van de grootste voordelen van het overnemen van een eenmanszaak, is dat u meteen een lijst met (potentiële) klanten tot uw beschikking heeft. Dat betekent dat de bestaande groep betalende klanten u meteen verzekert van een inkomen. U moet bij de overname van een eenmanszaak wel opnieuw toestemming vragen voor het gebruik van gegevens van deze lijst met (nieuwe) klanten. Wanneer u ze bijvoorbeeld een e-mailnieuwsbrief wilt sturen, dan moet u opnieuw toestemming vragen voor het gebruik van de gegevens. Dit kan bijvoorbeeld door de oude eigenaar een nieuwsbrief te laten sturen over de overname van het bedrijf. De ontvangers moeten bevestigen of ze nog benaderd willen worden. Dit komt doordat een eenmanszaak geen rechtspersoon is en klanten een overeenkomst aangaan met u als persoon, niet met het bedrijf. Neemt u bijvoorbeeld een bv over, dan verandert de eigenaar van de bv, maar blijft de bv bestaan. De afzender blijft dus hetzelfde.

De waarde bepalen

De overnameprijs moet overeenkomen met de waarde van een bedrijf. Vraag om een boekenonderzoek. Zo krijgt u meer inzicht in de financiële cijfers, klanten en contracten van de eenmanszaak. U geeft een accountant of overnamespecialist opdracht om alle beschikbare informatie te onderzoeken op juistheid en volledigheid.

Ook andere zaken bepalen de waarde van het bedrijf, zoals goodwill. Goodwill is iets wat een bedrijf meerwaarde geeft, bijvoorbeeld een bekende naam, product, een octrooi of speciaal recept. Dat zijn dingen waarvan de prijs lastig te bepalen is. Een specialist zoals een accountant of financieel adviseur kan u helpen bij het bepalen van de waarde van de goodwill.

Geen notaris

Voor de overname van een eenmanszaak hoeft de overdracht niet via een notaris te verlopen. U mag zelf een (ver)koopovereenkomst maken. Het is wel verstandig om u juridisch te laten adviseren over de overeenkomst. Als er bij de overname onroerend goed wordt overgedragen, moet u daarvoor wel een notaris inschakelen.

Belastingvoordelen

Wanneer u een bestaande eenmanszaak of deel daarvan overneemt, mag de verkoper u geen btw in rekening brengen. U neemt de plaats in van de vorige eigenaar. U gaat dus inkomstenbelasting betalen over de winst uit uw eenmanszaak. Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Ook als u een bedrijf start door een eenmanszaak over te nemen.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren