Naar de navigatie Naar de inhoud

Bewaak uw werk-privébalans

De verleiding is groot om altijd met uw bedrijf bezig te zijn. In het weekend, ‘s avonds of op vakantie: er is genoeg te doen. U kunt altijd en overal telefoontjes en mail beantwoorden. Toch is het belangrijk om af en toe onbereikbaar te zijn. Met deze tips biedt u de juiste service aan uw klant én bewaakt u uw werk-privébalans.

Uit onderzoek van ZZP Barometer onder ruim 1000 zzp’ers blijkt dat 94% een goede werk-privébalans ervaart. Het lijkt dat zzp’ers ongelukkig zijn, onder zware werkdruk staan en op het randje van de afgrond zweven. Het tegendeel is waar, zeggen de onderzoekers. “Over het algemeen is de zzp’er zeer gelukkig en ervaart hij een goede balans, omdat hij zijn tijd flexibel kan indelen. Misschien heeft het te maken met de vrijheid, de eigen keuze, het hebben van een doel of passie. Die positieve aspecten van het zzp-bestaan zijn vaak onderbelicht door de media,” zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer. 

Een goede balans tussen werk en privé is voor zzp’ers soms best lastig. Even de mail checken op vakantie of dat telefoontje oppakken, dat kan best. Het ondernemerschap geeft vrijheid, maar doordat we tegenwoordig 24/7 bereikbaar zijn is het een uitdaging om een gezonde balans tussen werk en privé te vinden. Met deze praktische tips kunt u direct aan de slag om beter in balans te blijven.

Durf nee te zeggen

Het is zo verleidelijk. De ene opdracht is afgerond en u stort u zich weer op een andere nieuwe klus. Toch is het verstandig om een keer nee te durven zeggen. Bekijk per opdracht of deze echt wel bij u past en of u het kunt waarmaken.

Af en toe onbereikbaar

Wees transparant naar uw opdrachtgevers wanneer u wel en wanneer u niet aan het werk bent. Af en toe onbereikbaar zijn, is echt geen enkel probleem, mits uw klanten daarvan op de hoogte zijn.

Zorg voor rust in uw agenda

Een goede planning is het halve werk. Zo zorgt u voor rust in uw agenda én in uw hoofd. De ene zzp’er is gebaat bij een strakke planning, de ander kan de touwtjes iets laten vieren. Kijk wat er bij u past. Strakke of losse planning: belangrijk is dat u zich er daadwerkelijk aan houdt. Zo houdt u uw opdrachtgevers tevreden en rondt u projecten op tijd af. Plan uw agenda niet helemaal vol: soms lopen opdrachten gewoon uit of wil de klant dat u iets met spoed voor hem doet. Handig om dus wat speling in uw agenda te hebben voor onverwachte werkzaamheden. Vergeet vooral niet om rustmomenten in te lassen - voor sport, lunch of een andere vorm van ontspanning - en op te laden. Er zijn handige apps en methodes die u kunnen helpen bij time management. We noemen er een paar: Toggl, FocusBooster, Pomodoro en Wunderlist.

Ga met een gerust gevoel op vakantie

Iedereen moet wel eens opladen. Dat snapt uw klant best. Door u op tijd voor te bereiden en eventueel te zorgen voor een vangnet gaat u met een gerust gevoel op vakantie. Zorg ervoor dat uw klant weet waar hij aan toe is en hoe u de zaken tijdens uw afwezigheid hebt geregeld. Meer tips voor een omzetvriendelijke vakantie leest u hier.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren