Naar de navigatie Naar de inhoud

Als zzp’er een bv oprichten

Hoewel de eenmanszaak veruit de populairste keuze is onder startende zzp'ers, kiest 1 op de 3 zelfstandigen voor een besloten vennootschap (bv). Vaak wordt gedacht dat deze rechtsvorm vooral interessant is voor ondernemers met een winst van meer dan € 150.000 per jaar. Dat is waar, maar ook andere redenen kunnen doorslaggevend zijn. We zetten de overwegingen op een rij.

Aansprakelijkheid is een belangrijke reden voor het oprichten van een bv. De besloten vennootschap, de naam zegt het al, is een zelfstandige entiteit. Als oprichter bent u in dienst van de bv en bent u – zolang er geen sprake is van frauduleus handelen – niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Dit in tegenstelling tot de eenmanszaak, waarin geen onderscheid bestaat tussen zakelijk- en privévermogen.

Meer risico

Vanwege deze constructie is de bv bij uitstek geschikt voor ondernemers die meer risico nemen, bijvoorbeeld met grote, risicovolle opdrachten (neem de bouw), veel kosten en complexe samenwerkingen met andere partijen. De zzp'er die nauwelijks kosten en schulden maakt en weinig risicovol werk verricht, kan het daarom prima houden bij de eenmanszaak.

Verlies van aftrek

Fiscaal wordt een bv aantrekkelijker bij een winst van € 150.000 per jaar – al kan dit per situatie verschillen, afhankelijk van de aftrekposten die u privé heeft. Vanaf dat punt betaalt u doorgaans minder belasting dan met een eenmanszaak. Met een bv betaalt u 20% vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 winst en 25% over het bedrag erboven.

Gebruikelijk salaris

Wie overstapt van een eenmanszaak naar een bv verliest wel de mkb-winstvrijstelling en de diverse ondernemersaftrekken (zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en startersaftrek). Ook wordt u verplicht uzelf een ‘gebruikelijk salaris’ uit te betalen (minimaal € 45.000 per jaar in 2017), om te voorkomen dat u al uw vermogen oppot in de bv en u geen bijdrage levert aan de belastingen en volksverzekeringen.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Bv wekt vertrouwen

Toch zijn er ook zelfstandig ondernemers voor wie een eenmanszaak fiscaal aantrekkelijker is, maar die desondanks voor een bv hebben gekozen omdat die betrouwbaarder overkomt dan een eenmanszaak. De ‘bv’ achter uw bedrijfsnaam wekt vertrouwen en geeft uw bedrijf een zekere status. Ook kunnen groeiverwachtingen een rol spelen. Wie bij de oprichting verwacht flink te zullen groeien, kan zijn geld veilig en voordelig in een bv laten zitten voor toekomstige investeringen.

Jaarrekeningen

Een ander verschil ten opzichte van de eenmanszaak is dat een bv elk jaar de jaarrekening moet deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekeningen zijn door iedereen, tegen geringe kosten, op te vragen en te bekijken. Geïnteresseerden kunnen dus alles lezen over uw financiële ontwikkeling, kredietwaardigheid en financiële positie.

Tip: één bv is geen bv

Onder juristen is het een bekend gezegde: één bv is geen bv. Het kan verstandig zijn meerdere bv’s op te richten voor hetzelfde bedrijf. Zo kunt u uw bedrijf (de werkmaatschappij) onderbrengen in een bv en meer risicovolle bedrijfsactiviteiten (denk aan beleggingen) in een andere bv. Op die manier spreidt u de risico’s.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren