Naar de navigatie Naar de inhoud

Acquisitie voor zzp'ers

Voor elke branche is tegenwoordig wel een online marktplaats. Van Werkspot voor vakmannen als schilders tot Twago voor dienstverleners zoals grafisch ontwerpers en vertalers. In dit artikel leest u over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van online marktplaatsen.

Online marktplaatsen zijn websites waarop u uw dienstverlening aanbiedt. Potentiële opdrachtgevers kunnen u hier zonder tussenkomst van een bemiddelaar of intermediair vinden en inhuren. Een online marktplaats of bemiddelingssite fungeert dus als platform voor ontmoetingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. U betaalt meestal een fee en daarvoor krijgt u toegang tot de gegevens van potentiële opdrachtgevers.

Opdrachten via een intermediair

Een intermediair (of bemiddelingsbureau) kan u ook helpen bij het vinden van klanten. Ook kunt u via een detacheringsbureau of payrollconstructie aan het werk gaan bij een opdrachtgever. Een detacheringsbureau huurt een zelfstandige in en verhuurt deze weer door aan een opdrachtgever. Het detacheringsbureau factureert dan aan de opdrachtgever; u factureert aan het detacheringsbureau. Bedenk dat de fiscus u niet langer als zelfstandige beschouwt als u langere tijd voor één bureau werkt. Hetzelfde geldt voor een payrollconstructie. U loopt het risico om de fiscale voordelen voor ondernemers te verliezen.

Koppelsites

Het aanbod van (internationale) marktplaatsen, ook wel koppelsites genoemd, groeit. Eigenlijk is er voor elke branche wel een website met opdrachten. Hieronder noemen we er een aantal, in willekeurige volgorde:

Freelancer.nl Winwindeals
Werkspot.nl Lancelots
Hoofdkraan.nl Jobbird
Indeed Marktplaats.nl
LinkedIn Profinder
Twago.nl

Voordelen online marktplaatsen

 • U kunt eenvoudig online vraag en aanbod bekijken.
 • Begint u net als zzp’er, dan is het een handige en snelle manier om opdrachten te vinden in uw vakgebied.
 • U kunt zich oriënteren op de markt en een beeld krijgen van de vraag in uw branche. Dat kan interessant zijn voor uw eigen dienstenpakket.
 • Sommige websites bieden de mogelijkheid om een review achter te laten na een opdracht. Een goede manier om positief beoordeeld te worden voor een groot publiek.

Nadelen online marktplaatsen

 • Er zijn heel veel online marktplaatsen. Er zijn ook sites die nauwelijks bereik hebben en dus weinig opdrachten aanbieden.
 • Voor online marktplaatsen betaalt u meestal inschrijfgeld en soms ook een maandelijkse fee. Soms wegen deze kosten niet op tegen de baten.
 • Tarieven kunnen onder druk komen te staan wanneer er direct kan worden geboden op een klus.
 • Een negatieve review na een opdracht kan nadelig voor u zijn.

Kosten

Online marktplaatsen hebben verschillende verdienmodellen. Bij de ene site betaalt u een eenmalige fee per match en bij een andere site moet u een abonnement afsluiten om te kunnen reageren op opdrachten. De kosten lopen per branche flink uiteen. Een abonnement op Werkspot, een van de meest gebruikte marktplaatsen in de klussenbranche, kost rond de 70 euro per maand. Bedenk dat u deze kosten op de een of andere manier moet doorbelasten aan uw klanten, waardoor uw tarieven kunnen oplopen en kleine klusjes via een marktplaats misschien niet meer rendabel zijn.

Werken voor de overheid

Denkt u dat uw potentiële klanten vooral bij de overheid zitten? Dan heeft het weinig zin om op een commerciële online marktplaats te kijken. Er is namelijk verschil tussen klussen van de overheid en die van commerciële dienstverleners. In tegenstelling tot commerciële dienstverleners zijn overheden gebonden aan aanbestedingsregels. Dat betekent dat de overheid niet zomaar kan kiezen met welke opdrachtnemer ze in zee gaat. Overheden gebruiken een Dynamisch Aankoop Systeem, die sinds de ingang van de nieuwe Aanbestedingswet in juli 2016 verplicht is geworden. Dit is eigenlijk ook een online marktplaats, maar dan helemaal volgens Europese regelgeving opgezet. Houd er rekening mee dat als u meedoet aan een aanbesteding, er behoorlijk wat van u gevraagd wordt. Een simpele offerte is meestal bij lange na niet genoeg. Er kan gevraagd worden naar referentieprojecten, jaarcijfers van uw bedrijf, uw duurzaamheidsbeleid, aanbevelingen van andere klanten et cetera.

Maak de juiste keuze

Let bij de keuze voor een online marktplaats niet alleen op de tarieven. Een hoog abonnementstarief is tenslotte geen probleem als u er voldoende grote opdrachten uithaalt. Probeer uit te zoeken wat de meest gebruikte marktplaatsen in uw sector zijn. Veel sites claimen voor allerlei soorten klussen opdrachten te hebben, maar zijn lang niet allemaal zo allround als ze zeggen. De ene site trekt meer ICT’ers, de andere opdrachtgevers in de zorg. Het is de kunst om de online marktplaats te vinden die u de meeste opdrachten oplevert.

Tips

 • Voeg altijd een professionele foto toe aan uw profiel.
 • Vermeld zo volledig mogelijk uw werkervaringen en specialismen.
 • Zorg voor correcte en vlotte communicatie.
 • Lees de opdracht zorgvuldig en stel vragen als er iets niet duidelijk is.
 • Houd u aan de deadline van de opdracht.
 • Vraag zo mogelijk naar een review en beoordeling.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.