Javascript is required
Consument trekt beurs door het mooie weer

Consument trekt beurs door het mooie weer

Schaarste aan productiecapaciteit en hoge transportkosten zorgen samen met de hoge energieprijzen en de toegenomen inflatie tot zeker eind 2022 voor veel onzekerheid bij retailondernemers. Ondanks een toename in bestedingen aan kleding en tuincentra in april, kunnen deze ontwikkelingen een rem vormen op de groei van de sector.

Download het volledige rapport

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Van de detailhandelaren ervaart 9,2 procent in het eerste kwartaal een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte als belangrijkste belemmering, tegenover een langjarig gemiddelde van 1,9 procent, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Binnen de autohandel was het aantal ondernemers dat hierdoor belemmerd werd relatief het grootst; ongeveer 29 procent. Dit is ongeveer tien maal zo hoog als het langjarig gemiddelde.

Sentiment

De consumentenprijzen lagen in maart bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder (CBS). Naast de gestegen energieprijzen zorgen ook andere categorieën voor een stijging van de prijzen. Zo betaalden consumenten in maart 6,4 procent meer voor voedingsmiddelen ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Het sentiment onder detailhandelaren is van 1,9 in het vierde kwartaal van 2021 naar -5 in het eerste kwartaal van 2022 gedaald. In dit cijfer is nog niet de onzekerheid als gevolg van de situatie in Oekraïne meegenomen.

Ook de consument wordt geconfronteerd met onzekerheden. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden sterk gedaald naar een historisch dieptepunt van -48 in april. Uit de enquête van het CBS blijkt dat consumenten vooral pessimistischer zijn geworden over de economische situatie in de komende twaalf maanden. Ook scoorden koopbereidheid en het doen van grote aankopen laag.

Kleding

Hoewel consumenten in maart nog steeds veel besteedden, worden de eerste veranderingen in bestedingen zichtbaar. Particuliere klanten van ABN AMRO gaven in april 1,8 procent minder uit aan elektronica ten opzichte van maart 2022. Ook grotere uitgaven aan meubels namen af met 2,9 procent. Daarentegen werd ruim 16 procent meer uitgegeven aan kleding. Waarschijnlijk schaffen mensen een nieuwe garderobe aan omdat ze weer meer naar kantoor en de horeca kunnen. Ook besteedden consumenten 14 procent meer in tuincentra, vermoedelijk vanwege het mooie lenteweer.

Terrassen

De horeca profiteert eveneens van het mooie weer en de opluchting van gasten dat ze eindelijk na twee jaar van lockdowns weer op het terras kunnen zitten. Uit de transactiedata van april blijkt dat consumenten 12 procent meer uitgaven in cafés en bijna 9 procent in restaurants ten opzichte van maart 2022. Ook supermarkten en voedingsspeciaalzaken lijken nog niet veel te merken van de prijsstijgingen. Hier werd respectievelijk 0,7 en 9,1 procent meer besteed.

Zorgen

Toch zijn de zorgen voor de retailsector niet gering. De personeelstekorten zijn groot. De detailhandel moet inzetten op hogere salarissen, het vergroten van het welzijn van het personeel en op digitalisering, zo blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO. In hoeverre ondernemers hierop kunnen inzetten, verschilt per branche en de mate waarin ze nog gebukt gaan onder de gevolgen van de coronapandemie. Na de coronapandemie kampen met name de kleinere retailers in de non-food met veel onzekerheden. Sinds 1 april zijn alle steunmaatregelen voor ondernemers, zoals de NWO en de TVL, stopgezet. De huidige gestegen energiekosten en afnemende koopkracht komen hier nog eens bovenop.

Ook moeten veel ondernemers nog schulden bij de belastingdienst terugbetalen. Uit een recente analyse van ABN AMRO blijkt dat in de detailhandel de totale belastingschuld eind augustus 2021 bijna 1,5 miljard euro was. Hoewel de openstaande belastingschuld door afbetalingen is gedaald, kampen veel ondernemers momenteel nog met een schuld. Zo blijkt uit een beleidsnotitie van het Ministerie van Financiën dat 70 procent van de detailhandelaren die op enig moment belastinguitstel hadden nog een openstaande schuld heeft op 29 maart 2022.

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Stand van Retail'.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Blijf op de hoogte over de oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Allereerst door de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland, en daarnaast in de mondiale economie. Onze experts volgen de situatie nauwlettend. Bekijk onze themapagina over de oorlog in Oekraïne voor de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws.

Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Ondernemen in onzekere tijden

Het zijn onzekere economische tijden voor ondernemers en consumenten. Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Kom hierover meer te weten.

Lees meer

Lees ook

Rusland-Oekraïne conflict en uw betaalzaken

Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws over de oorlog in Oekraïne. Lees ook over de cyberoorlog, de strijd in Oekraïne dat online gevoerd wordt.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden