Humanisme als oplossing voor het personeelstekort

Hans Drijver, medeoprichter van Heroyam, helpt vluchtelingen, asielzoekers en statushouders in Nederland aan een baan. In het afgelopen jaar hebben honderden Oekraïense vluchtelingen werk gevonden met behulp van Heroyam.
De missie van Heroyam is om vluchtelingen, asielzoekers en statushouders op een humane manier deel te laten nemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt. Drijver: “Daarnaast willen wij de connectie met Oekraïne niet uit het oog verliezen, bij Heroyam wordt dan ook 100 procent van de winst uitgekeerd aan goede doelen in Oekraïne”. Op een humane manier omgaan met vluchtelingen is niet vanzelfsprekend, gezien de recente berichten in de media over uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen. Onlangs berichtte Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in Nederland, dat 213 Oekraïners bij hen een klacht hebben ingediend sinds het begin van de oorlog. Bij maar liefst 75 Oekraïners was er sprake van arbeidsuitbuiting, wettelijk gezien een vorm van mensenhandel.
Van idee naar startup
Het idee voor Heroyam ontstond al vroeg na de invasie van Oekraïne in februari 2022. Een compagnon van Drijver kwam vaker in Oekraïne, was bekend met de cultuur en had er een behoorlijk netwerk opgebouwd. Na het uitbreken van de oorlog hebben Drijver en zijn compagnon verschillende mensen uit hun Oekraïense netwerk verzocht om naar Nederland te komen. Snel aangepaste wetgeving maakte het mogelijk om Oekraïense vluchtelingen in Nederland op te vangen en direct werk aan te bieden. Met een gezonde dosis naïviteit begonnen zij op een vrijdagavond met het bouwen van een simpele website, waarop Oekraïense vluchtelingen zich konden registreren als werkzoekenden. Tot hun verbazing waren er de maandag daarop al 500 reacties geplaatst op de website. Dit deed beide initiatiefnemers beseffen dat er een enorme potentie ligt in deze markt, al is dat niet de primaire drijfveer van het bedrijf. Het belang van ‘human purpose’ staat namelijk centraal.
Het belang van human purpose
Een bedrijfsstructuur gestoeld op human purpose is bedoeld om de relatie tussen het bedrijfsleven en de samenleving te beschermen en te verbeteren. Tegelijkertijd komt het vaak ten goede aan het bedrijf als commerciële onderneming. Door werknemers te motiveren en hun de waarde en het doel van het bedrijf te laten zien, dienen zij uiteindelijk als ambassadeurs voor de organisatie. Waar andere recruitmentbedrijven kampen met extreme personeelstekorten, hoeft Heroyam bijvoorbeeld niet lang te zoeken naar nieuw personeel. Drijver: “Jong talent staat bij ons in de rij, dat komt zeker door onze focus op empathie en humanisme. Impact maken in bredere zin is voor jongeren steeds belangrijker. Het belang van de mens staat bij ons dan ook centraal.”
Alhoewel dit vanzelfsprekend is voor Drijver en zijn collega’s, is dat zeker niet het geval voor het gros van de bedrijven. Waar voor veel bedrijven purpose niet verder gaat dan een voetbaltafel en een game-console in de kantine, geven andere hier meer inhoud aan, zoals het aanbieden van een sabbatical aan alle medewerkers en een budget voor persoonlijke ontwikkeling, en het faciliteren van een inclusieve werkomgeving.
Voor veel bedrijven kan het een organisatiestrategie zijn en een routekaart om concurrerend te blijven in een snel veranderende economie. Volgens de adviseurs van PwC gelooft 79 procent van de bedrijfsleiders dat purpose centraal staat voor succes. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door PRWeek, blijkt dat acht op de tien consumenten loyaler zijn aan een bedrijf dat human purpose als bedrijfsstrategie heeft omarmd.
Toekomstplannen: meer dan een intercedent
Naast Oekraïense vluchtelingen helpt Heroyam inmiddels ook vluchtelingen met een Arabische achtergrond. Zo heeft het bedrijf een Arabisch sprekende intercedent aangenomen om deze groep vluchtelingen te bedienen. Drijver geeft aan dat deze groep vluchtelingen moeite heeft om aan te sluiten bij de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving. “Wij proberen Arabische vluchtelingen te helpen door ze onder andere Nederlandse taallessen aan te bieden. Waar Oekraïense vluchtelingen meteen toegang hebben tot de markt, hebben Arabische vluchtelingen het een stuk moeilijker. Het systeem werkt ze in feite tegen; na het verkrijgen van een verblijfstatus dienen zij in te burgeren waardoor werken niet hoog op hun agenda staat. Zo vindt 58 procent van de niet-Oekraïense statushouders na vijf jaar geen werk. Dit kan en moet veel beter.”
Lees meer verhalen van ondernemers in de zakelijke dienstverlening
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de zakelijke dienstverlening en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.