Javascript is required
BuyBay geeft online-retouren een tweede leven

BuyBay geeft online-retouren een tweede leven

De e-commercemarkt is booming. Dat maakt een goede afhandeling van geretourneerde producten noodzakelijk. BuyBay uit Amsterdam geeft die retouren een tweede leven. CEO Arie Kuiper legt uit hoe de ruim 250 BuyBay’ers bijdragen aan een economie zonder afval.

BuyBay verwerkt en verwaardt retouren. Het bedrijf werd in 2014 opgericht met de missie om verspilling tegen te gaan en een alternatief te bieden in de wereld die gedomineerd werd door opkopers. De strategische service provider wil een partner in duurzaamheid zijn voor de grotere, innovatieve e-commerce- en retailpartijen. Het bedrijf won half januari een BIG Innovation Award, een internationale prijs van de Business Intelligence Group.

Kuiper en zijn mensen leveren software en logistieke dienstverlening voor het complete proces van het verwerken van retouren. De onderneming verdient zijn geld met zijn Software-as-a-Service-model, dienstverlening op maat en met commissies op de wederverkoop van retouren. Die retouren komen op twee manieren bij BuyBay binnen. In het ene geval stuurt de consument het product rechtstreeks naar het verwerkingscentrum in Wijchen, omdat de partners BuyBay gebruiken als retouradres. In het andere geval ontvangen die partners die producten zelf retour, bekijken de staat ervan en sturen ze dan al dan niet door naar BuyBay voor een tweede leven.

Wat gebeurt er precies met wat jullie binnenkrijgen?

“Als een pakketje terugkomt, moet dat bekeken worden. Is het als nieuw, dan kan de verkoper het meteen terugzetten op de plank. Zo niet, dan moet het opengemaakt, gecontroleerd, schoongemaakt en getest worden. We kijken bijvoorbeeld of een verpakking compleet is met alle bijbehorende accessoires. We brengen krassen en beschadigingen in kaart en verwijderen persoonlijke data op elektronische apparaten. Zo maken we de producten weer helemaal klaar voor verkoop."

"We zijn niet alleen een logistiek bedrijf, maar ook een techbedrijf. Voor alles wat we doen, schrijven we zelf software."

"Dat verwaarden van producten klinkt simpel. Het wordt lastiger als je het op grote schaal wilt doen, met duizenden items per dag, van trampolines, koffiezetapparaten tot aan laptops. Het moet goed en betrouwbaar gebeuren. Je moet heel goed nadenken welke prijs je vervolgens kunt vragen in de markt. We zijn niet alleen een logistiek bedrijf, maar ook een techbedrijf. Voor alles wat we doen, schrijven we zelf software.”

Wat doet die software?

"Onze slimme software controleert verkoopprijzen van honderdduizenden producten en bepaalt zo de beste verkoopprijs voor een specifiek product. Tegelijkertijd voorspelt de software welk verkoopkanaal de hoogste verkoopprijs kan opleveren en zet het product daar te koop. Onze retourdeals staan bijvoorbeeld op de sites van eBay, bol.com en Blokker. Bij minder goede producten kiezen we voor een (bulk)veiling."

"Maar al met al weten we 98 tot 99 procent van alles wat wij binnenkrijgen weer te verkopen.”

"We hebben ons eigen B2B-veilingplatform Beluga. Heel soms worden producten gerecycled. Maar al met al weten we 98 tot 99 procent van alles wat wij binnenkrijgen weer te verkopen.”

Blijft alles in Nederland?

“In beginsel willen we alles weer verkopen op de plek waar het vandaan komt. We willen niet te veel met producten over de wereld slepen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Dus een klein deel gaat naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië of elders. Wij hebben een Europees netwerk van verkooplocaties.”

Afgelopen jaar is e-commerce met 50 procent gegroeid. Mensen betalen nagenoeg geen verzendkosten en kunnen gratis retourneren. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Wij zijn niet een partij van het opgeheven vingertje naar de consument. Hoe je dat onlinekoopgedrag kunt beïnvloeden, is een maatschappelijk vraagstuk. Bewustwording is heel belangrijk. Maar nu we dan eenmaal veel online kopen en retourneren, is de vraag hoe we de verspilling verminderen. Daar zijn wij voor. Wij zijn een deel van de oplossing. BuyBay hangt het model van zero waste e-commerce aan.”

Wat bedoel je daarmee?

“Het is een drietrapsraket. Allereerst betekent dat het voorkomen van retouren. Daarover praten we met grote webshops. Wanneer een consument een deurbel of babytraphekje bestelt, zorg dan dat hij meteen het juiste bestelt en ondersteun hem bij het installeren en bij het gebruik, bijvoorbeeld via filmpjes. Dan trap twee: als een product toch terugkomt, wil je het zo snel mogelijk weer als nieuw in je voorraad krijgen met zo weinig mogelijk waardeverlies. Wij denken mee en voeren dat soort werk uit voor sommige klanten. De derde trap is onze hoofdactiviteit; we geven niet-nieuwe retouren een tweede leven en zoeken daarvoor de juiste koper die het tegen een mooie korting wil aanschaffen. Daar ligt onze kracht.”

Wat is volgens jou de meest ideale situatie?

“Ik zou een extreem visionair beeld kunnen schetsen van een wereld zonder retouren waarin iedereen perfect gelukkig en blij is. Maar dat is niet reëel. De Nederlandse e-commercemarkt is heel goed ontwikkeld. Grote spelers in ons land lopen voorop in dat drietrapsmodel. Wanneer we dat model goed over de bühne weten te krijgen bij grote onlinepartijen in Europa, zetten we echt een gigantische stap in het verminderen van afval.”

"Ik zou een extreem visionair beeld kunnen schetsen van een wereld zonder retouren waarin iedereen perfect gelukkig en blij is. Maar dat is niet reëel."

Is er wetgeving nodig om daar te komen?

“Dat vind ik een complexe kwestie. De Europese commissie komt over niet al te lange tijd waarschijnlijk met een verbod op vernietiging van retouren. Dat is geweldig natuurlijk. Dat vernietigen gebeurt vooral heel veel in de kleding, een markt waar wij ons niet mee bezig houden overigens. Maar verder blijkt keer op keer dat het verhogen van retourdrempels een enorm negatief effect heeft op de online-omzet. Het retourrecht is er natuurlijk ook met een reden; consumenten moeten kunnen bepalen of een geleverd product voldoet. Dat probleem van retouren bestaat natuurlijk al heel lang. Voorheen was het iets van de lokale winkels. Door de grote centrale distributiecentra van nu wordt het ineens heel zichtbaar.”

Hoe vergaat het jullie in de coronacrisis?

“Tweeledig. Onze fysieke outletstores in Beverwijk moesten sluiten door de lockdown, terwijl de groei in de e-commerce ons juist hielp aan meer omzet. Tegelijkertijd lag ik soms wakker van de vraag hoe we onze medewerkers veilig konden houden. In ons verwerkingscentrum in Wijchen werken 130 mensen aan de retouren. Het vroeg veel creativiteit om door te kunnen gaan, zeker in het begin toen allerlei verhalen de ronde deden en we vreesden dat de binnenkomende goederen wellicht besmet waren.”

Heeft deze periode zaken versneld of veranderd?

“Dat denk ik niet. Wij waren al een jong en snelgroeiend bedrijf. Er is niet echt een trendbreuk. We zijn waar mogelijk heel makkelijk overgeschakeld op werken op afstand en doen veel om mensen gemotiveerd te houden. We houden individuele check-ins, organiseren online-escaperooms en virtual coffees waarbij mensen met willekeurige collega’s gekoppeld worden. Ik word vaak aangenaam verrast; één van onze teamleiders in Wijchen bijvoorbeeld heeft in zijn weekend een soort plexiglas afscheiding op wieltjes ontworpen. We hebben ook ingespeeld op wat we op de markt zagen gebeuren. Zo hebben we via ons onlineveilingplatform retailers geholpen die enorm omhoog zaten met voorraden.”

Heeft de coronacrisis online-zakendoen naar een nieuw niveau gebracht?

“De crisis heeft het consumentengedrag permanent veranderd. Het heeft een grote groep mensen online gebracht die nog niet online waren. Het even gezellig gaan shoppen in de stad zal vast wel weer terugkomen, maar de meer functionele retail is blijvend naar online verschoven. De vraag voor retailers is niet of ze e-commerce moeten inzetten, maar hoe ze dat gaan doen.”

Hoe houdt BuyBay de komende jaren de groei bij?

“We hebben zeer gemotiveerde, slimme medewerkers. Het lukt ons heel goed om mensen te werven. We zijn een sterk groeiende scale-up die met duurzaamheid bezig is en dat spreekt aan. Er zijn weinig partijen die het verwaarden van producten op zo’n grootschalige manier bieden. We staan er beter voor dan ooit om Europa in te trekken. In november hebben we een kantoor geopend in Keulen. Het is mijn ambitie dat BuyBay over een aantal jaren in een flink aantal Europese landen dé speler is voor het verwaarden van retouren.”

Dit interview is onderdeel van een drieluik over ecommerce.

Ontdek meer verhalen van ondernemers

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Ga naar alle ondernemersverhalen

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden