Javascript is required
Gunstige ontwikkelingen bouw slaan infra voorlopig over

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: regeren is vooruitzien

Tijdens het live Wkb webinar dat ABN AMRO organiseerde, bespraken de experts uit de bouwsector met elkaar welke acties ondernemers moeten nemen om te voldoen aan de Wkb (Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen). Ze deelden hun visie en lieten zien dat een goede voorbereiding op de Wkb voordelen biedt. Ook zijn er veel praktische vragen van ondernemers in de uitzending besproken.

Als ondernemer ben je zelf aan zet

De wet heeft als doel om de kwaliteit van de bouw te verbeteren, het bouwproces verder te stroomlijnen en de rechten van consumenten te bevorderen. Juist voor kleinere en middelgrote bedrijven is het belangrijk om tijdig aan de slag te gaan met vastleggen van gegevens om zo de kwaliteit van een bouwwerk te kunnen aantonen. Dit begint al bij de inkoop en werkvoorbereidingsfase. Wanneer je niet goed bent voorbereid op de Wkb, dan kan dit voor vertraging zorgen in het bouw- en opleverproces. Dit kost ondernemers onnodig tijd en geld, wat invloed kan hebben op de winstgevendheid.

ABN AMRO organiseerde onlangs in samenwerking met twee experts uit de bouw een interessant webinar hierover. In het webinar wordt stilgestaan bij de belangrijkste veranderingen in het bouwproces en er worden veel praktische vragen beantwoord. Kijk het webinar hieronder terug.

Het Wkb proces uitgelegd

Partijen die conceptueel bouwen, nemen vaak een stukje kwaliteitsborging over, doordat ze werken met prefab bouwonderdelen die vaak al zijn gecertificeerd. Dat vinden kwaliteitsborgers ook fijn, aangezien ze dan niet iedere afzonderlijke woning opnieuw hoeven te controleren. De kwaliteitsborger hoeft dan alleen nog te verifiëren of een certificaat geldig en toepasbaar is voor het specifieke bouwwerk. Bij grote projecten met tientallen of honderden woningen van een bepaald type bespaart dat veel tijd en kosten.

“Kwaliteitsborgers zijn blij met conceptuele woningbouw, zeker als dat fabrieksmatig gebeurt.”

Ander toezicht op kwaliteit

De Wkb stuurt op het verbeteren van de kwaliteit van bouwwerken door een verschuiving in de verantwoordelijkheid voor kwaliteitsborging. In plaats van dat de gemeente vooraf een papieren werkelijkheid toetst en misschien een keer op de bouw komt controleren, gaat de kwaliteitsborger tijdens de voorbereiding en uitvoering meer gestructureerd en risico gestuurd toetsen op de technische voorschriften. De kwaliteitsborger wordt door de opdrachtgever of de aannemer ingeschakeld en werkt onafhankelijk. Vaak is het zo dat de opdrachtgever (ontwikkelaar, belegger) het contracteren van een kwaliteitsborger bij de aannemer neerlegt.

Als ondernemer moet je je bewust zijn van de veranderende rol van de gemeente en de nieuwe eisen waaraan je moet voldoen tijdens het bouwproces. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke eisen die gelden voor jouw projecten en dat je samenwerkt met toegelaten kwaliteitsborgers. Het overzicht van gecertificeerde kwaliteitsborgers is hier te raadplegen.

Meer verantwoordelijkheid voor bouwers

Naast bovengenoemde aspecten heeft de Wkb ook privaatrechtelijke gevolgen voor ondernemers. Zo worden er strengere eisen gesteld aan aansprakelijkheid en garantstellingen. Dit betekent dat je als bouwer meer verantwoordelijkheid draagt voor eventuele gebreken of schade aan het bouwwerk.

Het is daarom belangrijk om contracten en overeenkomsten zorgvuldig op te stellen en te laten controleren door een collega of externe met een privaatrechtelijke juridische achtergrond. Zorg ervoor dat je geen onnodig risico loopt en dat je voldoet aan de eisen door de aanscherping van wetgeving.

Aannemers doen er goed aan om eerst te kijken naar wat al is ingericht aan kwaliteitssystemen en certificaten en van daaruit verder te kijken naar wat nog meer moet worden geregeld. Zo bezien is de aannemer de eerste kwaliteitsborger die er voor kan zorgen dat het borgingsproces op een efficiënte wijze wordt ingericht.

“Eigenlijk is het jammer dat de kwaliteitsborger de ‘kwaliteitsborger’ heet, want in principe is de aannemer de eerst aangewezen kwaliteitsborger.”

Praktische handvatten

  • Stel vast of een kwaliteitsborger ook benodigd is voor je bouwactiviteiten. Zo is er voor nieuwbouw van bepaalde type bouwwerken, of voor het verbouwen van bouwwerken nog geen kwaliteitsborger vereist. Raadpleeg de optie ‘vergunningencheck’ binnen het Digitaal Stelsel Omgevingsloket (DSO) om te bezien of voor jouw bouwactiviteit een borger vereist is. Neem bij twijfel contact op met de gemeente. Is een kwaliteitsborger verplicht, raadpleeg deze dan minimaal 12 weken voor de start van de bouwactiviteit.
  • Zorg ervoor dat de medewerkers op de bouw ook op de hoogte zijn van de Wkb. Deze hoeven de wet uiteraard niet uit hun hoofd te kennen, maar wel hoe zij in de praktijk hier invulling aan moeten geven. Denk bijvoorbeeld aan het maken van foto’s tijdens het bouwproces of het controleren van zaken.
  • Ga na welke door kwaliteitsborgers aangeboden instrumenten voor kwaliteitsborging passend zijn binnen jouw bedrijf. Het te kiezen instrument moet zo goed mogelijk aansluiten bij de kwaliteitsprocessen binnen de eigen organisatie al zijn ingericht en de software die wordt gebruikt. Er zijn inmiddels zeven instrumenten waaruit kan worden gekozen.
  • Gebruik het stappenplan van brancheorganisatie Bouwend Nederland voor een gedegen voorbereiding op de Wkb.

“Zie de Wkb ook als kans. Digitalisering gaat helpen om meer risicogestuurd te werken en het op de bouwplaats echt anders en efficiënter te gaan doen.”

Digitalisering geeft voorsprong

Heldere processen en een goede vastlegging van beheersmaatregelen zijn de sleutel voor soepele kwaliteitsborging. Hoe beter dit is ingeregeld, hoe minder een kwaliteitsborger hoeft te doen waardoor alles efficiënter verloopt. Vaak helpt het wanneer je als bedrijf al een flinke slag hebt gemaakt met standaardisering en digitalisering, waardoor je sneller dingen kunt aantonen en makkelijker gegevens kunt uitwisselen met ketenpartners, de kwaliteitsborger en de gemeente. Tenslotte nog een paar laatste tips:

  • Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de Wkb en schakel zo nodig juridische expertise in om je bij te staan.
  • Maak gebruik van de informatie die al aanwezig is. Zo zijn er op internet handleidingen, informatiefilmpjes, opnames van informatiesessies en diverse Q&A’s over het onderwerp aanwezig.

Meer informatie

Lees ook de publicatie ‘Digitalisering geeft de bouw vleugels

In gesprek

Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en sociale impact. Volg de webinars, podcasts en interviews.

Bekijk de video's of beluister de podcasts

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Bedrijf verduurzamen - samen een stap verder

Wij helpen je te verduurzamen met:

  • Een uitgebreid stappenplan voor het verduurzamen van het bedrijf
  • Inzicht in de circulaire economie
  • Inspirerende verhalen van klanten zoals jij

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden