
De bouwsector staat aan de vooravond van een revolutie vanwege de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Bouwprocessen zullen structureel veranderen. Dat biedt kansen en uitdagingen, waarbij we vooral de menselijke kant niet moeten vergeten.
Een ‘twin’ transitie
De opkomst van AI betekent voor de bouw een versnelling van de ‘twin-transitie’, het tegelijkertijd plaatsvinden en op elkaar inwerken van de digitale transitie en de duurzaamheidstransitie. Zo kan door AI te koppelen aan drone-inspecties op het juiste moment onderhoud aan gebouwen worden gedaan. Dat is efficiënter en daarmee duurzamer. Evenzo is AI zeer effectief bij het optimaliseren van een projectplanning en het voorspellen van mogelijke knelpunten. AI stelt de bouw in staat om complexe gegevens te analyseren en te interpreteren op een niveau dat voorheen ondenkbaar was. Snellere besluitvorming, verbeterde veiligheid, meer nauwkeurige projectuitvoering en duurzamer bouwen zijn het resultaat.
Digitaal bewustzijn in het dna
De integratie van AI in bedrijfsprocessen vereist echter niet alleen aanzienlijke investeringen in technologie, maar ook in menselijke vaardigheden. Het begeleiden van personeel in het gebruik van deze technologie gaat veel verder dan het leren van een softwareprogramma of het gebruiken van een digitale tool. Het vraagt digitaal bewustzijn in alle lagen van een bedrijf; het nut van het digitaal verzamelen van data en het nuttig gebruiken van met AI genereerde data moet in het ‘dna’ van alle werknemers komen. Helemaal nu nieuwe Europese regelgeving de sector verplicht om aan te tonen wat de impact van alle bedrijfsactiviteiten is op mens en milieu. De inzet van slimme technologie als AI kan dit vergemakkelijken.
Met AI een meer aantrekkelijke werkgever
De bouw is relatief traag met de adoptie van nieuwe technologie en datagedreven werken en beperkt zich nog vaak tot het digitaliseren van processen met behulp van softwarepakketten. Bovendien moet de bouw al jaren veel moeite doen om voldoende personeel te behouden en te vinden, laat staan dat de sector makkelijk technologie-georiënteerde mensen kan binden die ook prima in een andere, zich sneller ontwikkelende sector tot hun recht komen. Beginnen met AI is dus noodzaak om als bedrijf relevant te blijven door zowel een aantrekkelijke werkgever te zijn als duurzaam te ondernemen. Nog een twin-transitie dus.
Deze column is eerder verschenen in Cobouw op 28 december 2023
Over de auteur
Leontien de Waal is sectorbanker Bouw. Zij volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving. Haar ervaring en netwerk, aangevuld met kennis uit de studie Master City Developer (gebiedsontwikkeling), brengt ze in bij klanten van ABN AMRO.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.