Startersvoordeel kijk verder dan fiscus
Regelingen & administratie

Startersvoordeel: 'Kijk verder dan fiscus'

Financieel adviseur Anthony Uphoff geeft tips

Voor een startende ondernemer zijn er meerdere financiële voordelen, maar niet alle starters zoeken goed uit welke voordelen voor hen gelden. “Zonde,” zegt financieel adviseur en zzp’er Anthony Uphoff, “want die regelingen kunnen ondernemers helpen om een gezonde start te maken.” Anthony geeft tips uit eigen ervaring.

“Ik ben bang,” begint Anthony Uphoff voorzichtig, “dat het met de fiscale kennis van veel starters niet zo goed zit.” Uphoff studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, werkte daarna als fiscalist op accountantskantoren en begon in maart 2014 voor zichzelf. Met Uphoff Financieel Maatwerk staat hij ondernemers en vermogende particulieren bij met financieel advies.

“Het grootste probleem bij starters is dat ze er vaak geen rekening mee houden dat ze ook nog belasting moeten betalen. Stel nou dat 2018het eerste jaar van jouw onderneming was en je doet eind 2019 aangifte over dat jaar. Dan krijg je de aanslag over 2018, en meteen een voorlopige aanslag over 2019. Soms zelfs al een voorlopige aanslag over 2020. Dan gaat het opeens hard met je financiële reserves.”

Startersregelingen

De overheid en andere organisaties staan starters in de eerste jaren financieel bij. Wie handig gebruik maakt van startersregelingen en daarbij rekening houdt met de nog te betalen inkomstenbelasting, kan financieel een gezonde start maken. De startersaftrek is het bekendste voordeel. Daarvan mag de starter 3 keer gebruikmaken in 5 jaar tijd. Anthony: “Dus als je eerder een bedrijf hebt gehad, maar 5 jaar na de beëindiging opnieuw begint, mag je de startersaftrek weer gebruiken.”

Ter illustratie van deze regeling volgen hier 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1: startersaftrek bij eerste bedrijf
Jan heeft een eenmanszaak en doet voor de eerste keer aangifte als ondernemer. Jan is zelfstandige en besteedde in het afgelopen jaar minstens 1.225 uur aan zijn onderneming. Daarom krijgt hij van de Belastingdienst een aftrekpost van € 7.280 (de zelfstandigenaftrek). Deze aftrekpost mag hij aftrekken van zijn winst, waardoor hij er geen belasting over betaalt. Als starter gaat de aftrekpost van Jan nog eens met € 2.123 omhoog, dankzij de startersaftrek. Hij mag dus in totaal € 9.403 aftrekken.

Voorbeeld 2: startersaftrek bij volgend bedrijf
Jaren later begint Jan opnieuw een eenmanszaak, nadat hij met zijn vorige bedrijf was gestopt. Hij doet aangifte en voldoet opnieuw aan het urencriterium. Voor zijn vorige onderneming had hij al 3 keer gebruikgemaakt van de startersaftrek. Maar de eerste keer was alweer 6 jaar geleden. Hij heeft er dus 2 keer gebruik van gemaakt in de afgelopen 5 jaar, terwijl 3 het wettelijke maximum is in 5 opeenvolgende jaren. Daarom mag Jan de startersaftrek dit jaar opnieuw toepassen.

Willekeurig afschrijven

Een ander voordeel voor starters is willekeurig afschrijven. Als starter mag je investeringen uit de eerste 3 jaar naar eigen inzicht afschrijven. Niet-startende ondernemers moeten bedrijfsmiddelen in 5 jaar afschrijven. Anthony: “Als je in je eerste jaar nauwelijks winst maakt en je zou 1/5e afschrijven, dan heb je daar nauwelijks profijt van. Dan kun je ervoor kiezen om de volledige afschrijving te bewaren voor bijvoorbeeld het 3e jaar.”

Ter illustratie van de mogelijkheid tot willekeurig afschrijven volgt hier een voorbeeld.

Voorbeeld willekeurig afschrijven
Starter Jan heeft voor zijn bedrijf een laptop aangeschaft van € 2.000, maar in zijn eerste jaar valt de winst een beetje tegen. Vanwege zijn lage inkomen hoeft hij nauwelijks inkomstenbelasting te betalen. 1/5e van zijn laptop afschrijven maakt daarom geen verschil. Hij besluit zijn afschrijving te bewaren voor het volgende jaar. In jaar 2 draait hij beter en komt zijn inkomen een stuk hoger uit. Hij besluit de laptop in 1 keer af te schrijven, waardoor zijn fiscale winst daalt. Als gevolg hoeft hij dat jaar minder belasting te betalen.

In zijn beginjaren maakte Anthony geen gebruik van de mogelijkheid tot willekeurig afschrijven, omdat hij niet zoveel investeringen hoefde te doen. “Het meubilair op mijn kantoor is in bruikleen van de verhuurder en verder kocht ik alleen een computer en een printer. Dan maakt willekeurig afschrijven geen verschil.”

Kortingen

Anthony raadt starters aan om verder te kijken dan de fiscus. “Ik heb zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel starters sluiten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af, omdat ze het te duur vinden. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben regelingen voor starters, zoals een korting op de premie in de eerste 3 jaar van de verzekering.” Bovendien is de afgedragen premie aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Starterskorting bij bedrijven

Anthony is geabonneerd op een fiscale nieuws- en archiefdienst en heeft speciale software voor het doen van aangiften. Als starter kreeg Anthony korting van de leverancier op het abonnement en de licentiekosten. De software was duur, maar het softwarebedrijf had ook weer een speciale aanbieding voor ondernemers die in verhouding weinig aangiften doen. Anthony: “Het loont zeker om ook bij commerciële instellingen naar starterskortingen te zoeken.”

Lees verder

Ondernemen roept soms vragen op. Op welke overheidsregelingen heb ik recht? Wat is de wettelijke betalingstermijn? En waar vind ik nieuwe klanten? Bekijk het overzicht van alle artikelen over regelingen & administratie.

Tags

Ondernemerstips
Regelingen & administratie