Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Provada 2023

PROVADA 2023

Amsterdam RAI, 13 t/m 15 juni 2023

Ook dit jaar stond ABN AMRO op het driedaagse event Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Diverse sprekers deelden in onze stand manieren om mensen en organisaties gezamenlijk een positieve impact te laten maken op de gebouwde omgeving.

Provada intro

Transitie naar duurzame bedrijfsmodellen

Dit jaar was het thema ‘We can be heroes’. Helden zijn nodig om systemen te doorbreken. Helden die mensen en organisaties activeren om samen positieve impact te maken op de gebouwde omgeving. De tijd van praten is voorbij, de tijd van samen in actie komen is begonnen.

ABN AMRO zet in op duurzaamheid en heeft hiervoor een klimaatstrategie gelanceerd die aansluit op de Europese ambities (klimaatakkoord Parijs). Wij helpen u graag om samen met ons deze ambities waar te maken, waarbij wij het gehele proces voor u kunnen faciliteren, vanaf inventarisatie tot executie, en ook uw onderneming Paris Proof te maken.

Dinsdag 13 juni

De dagvoorzitter was Hélène Hendriks, televisiepresentatrice, verslaggever en voormalig hockeyster.

Download het programma

Tijd Sessie Sprekers Beschrijving
11:30 - 12:00 Vooruitzichten voor de Nederlandse economie (Aansluitend lunch)
 • Jan Paul van de Kerke, Econoom ABN AMRO
 • Aggie van Huisseling, Econoom ABN AMRO
Het zijn economisch uitdagende tijden. Wat betekenen deze verschillende effecten voor de Nederlandse economie en welke renteontwikkeling verwachten wij?
13:30 - 14:00 Is niet-duurzaam vastgoed nog wel te financieren?
 • Philip Blaauw, Oprichter Innax
 • Bas Rutten, Head of Sectorcluster Commercial Real Estate – Hotels – Leisure
Alleen met het verduurzamen van vastgoed komen we tot een ‘net zero’ economie in 2050. Maar wat zijn de gevolgen als de verduurzaming achterblijft? Is niet-duurzaam vastgoed straks nog wel te financieren?
14:15 - 14:45 Lancering EU Taxonomie verklaring bij BREEAM-NL In-Use V6 certificering
 • Rudy van der Helm (DGBC)
 • Claire van Staaij (ABN AMRO
 • Bernardo Korenberg (Bouwinvest)
De nieuwe EU Taxonomie-verklaring toont aan dat jouw gebouw voldoet aan Europese duurzame standaarden. Deze verklaring krijg je bij een BREEAM-NL In-Use certificering.
15:15 - 15:45 Hoe industrialisatie de nieuwbouw op z’n kop zet
 • Marjet Rutten, Transitie Regelaar, schrijver en expert in de bouw-, vastgoed- en installatiesector
Het is afgelopen met de ouderwets projectmatig nieuwbouwontwikkelingen, want er wordt plaats gemaakt voor industrialisatie. Welke gevolgen heeft dat voor de duur van zo’n project, de financiën en voor het klimaat?
16:00 - 16:30 Vastgoed onder de loep (Aansluitend netwerkborrel)
 • Maarten de Gruyter, vastgoedondernemer en directeur
 • Sander Schimmelpenninck, columnist, schrijver, podcastmaker en tv-maker
In hun podcast 'Hou Je Vastgoed' nemen Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter de wereld van het vastgoed door met telkens een nieuwe gast. 

Woensdag 14 juni

De dagvoorzitter was Hélène Hendriks, televisiepresentatrice, verslaggever en voormalig hockeyster.

Download het programma

Tijd Sessie Sprekers Beschrijving
11:30 - 12:00 De aantrekkingskracht van hotels als asset klasse (Aansluitend lunch)
 • Ewout Hoogenboom, Horwath HTL
 • Stef Driessen, ABN AMRO
Hotelvastgoed is relatief waardevast en hotels gaan zelden failliet. Ook de vooruitzichten zijn positief. Hoe komt dat? Waar liggen de kansen en de risico’s voor u als investeerder in hotelvastgoed?
13:30 - 14:00 Opschalen van houtbouw
 • Peter Fraanje, Network Lead Built by Nature
 • Bas Rutten, Head of Sectorcluster Commercial Real Estate – Hotels – Leisure
 • Floortje Speelman, Directeur Bouw ABN AMRO
Houtbouw is actueler dan u denkt. De enorme bouwopgave en meehelpen de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. Hoe zijn deze tegengestelde ontwikkelingen te verenigen?
14:15 - 14:45 De integrale opgave van architectuur
 • Steven Delva, oprichter DELVA Landscape Architecture & Urbanism
Steven, Architect van het Jaar 2021, legt uit hoe je integrale opgaven, zoals economische, sociale en duurzame, met elkaar kan combineren in landschapsontwerpen.
15:15 - 15:45 De impact van de fiscaliteiten
 • Aad Rozendal, vastgoedfiscalist en oprichter BOATHOUSE TaX Consultancy
De vastgoedinvesteerder krijgt op het gebied van fiscaliteit de komende tijd heel wat op zijn bord. Het leidt tot grote onzekerheid en veel vragen in de markt. Gelukkig heeft fiscalist Aad Rozendal overzicht. Hij zet alles op een rijtje waardoor de vastgoedinvesteerder door de bomen het bos weer ziet.
16:00 - 16:30 Waarom we afglijden naar een diepe recessie (Aansluitend netwerkborrel)
 • Han de Jong, macro-econoom
Momenteel is de conjunctuur speelbal van ongebruikelijke, sterke, maar tegengestelde krachten. Macro-econoom Han de Jong ziet het pessimistisch in. Hij legt uit waarom, wat dat betekent voor vastgoedbeleggers en of er misschien toch licht aan het einde van de tunnel is.

Donderdag 15 juni

Geen dagvoorzitter aanwezig.

Download het programma

Tijd Sessie Sprekers Beschrijving
12:30 - 16:00 ABN Real Estate maakt graag kennis met jou
 • Real Estate/HR, ABN AMRO
Wil je meer weten over ABN AMRO of over commercieel vastgoed binnen de bank? Kom praten met een van onze collega’s binnen Real Estate/HR. We verwelkomen je graag!
13:00 - 14:00 Workshop Beleggen in Commercieel Vastgoed (workshop volgt direct na lunch)
 • Dirk van Eck, ABN AMRO
 • Jacoba Piek, ABN AMRO
Interactieve workshop over het beleggen in- en het financieren van commercieel vastgoed.
14:15 - 14:45 De nieuwe thuisbasis van ABN AMRO: groene én sociale impact
 • Daphne Lautenbach, Projectmanager Real Estate Development new Homebase ABN AMRO
In 2022 begon ABN AMRO met de herontwikkeling van het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam. Het gebouw wordt energiezuinig, zoveel mogelijk op een circulaire manier verbouwd en krijgt daarnaast een sociaal-maatschappelijke functie.
15:30 - 16:00 Uitreiking Trofee Winnaar Nationale Taxatiebattle
 • Saman Mohammedi (Reborn) REBS
 • Reinier Mijsberg (ABN AMRO)
16:00 - 19:00 Netwerkborrel

Aad van Rozendal
Vastgoedfiscalist en oprichter BOATHOUSE TaX Consultancy

Aad Rozendal

Aad richtte BOATHOUSE Tax Consultancy op na een carriere bij PWC. Hij is gespecialiseerd in het geven van specialistisch fiscaal advies bij vraagstukken rondom vastgoed, onder andere op het gebied van de overdrachtsbelasting.

Aggie van Huisseling
Econoom / Data-Analyst bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Aggie van Huisseling

Aggie van Huisseling is Econoom / Data-Analyst bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Aggie maakt onderdeel uit van het Nederland Team van het Economisch Bureau. In dit team houdt zij zich bezig met macro-economische thema’s. Hiervoor heeft Aggie de MSc Economics: International Economics and Globalisation aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en vakken aan het Tinbergen Instituut gevolgd.

Bas Rutten
Head of Sectorcluster Commercial Real Estate – Hotels – Leisure

Bas Rutten

Bas heeft als directeur real estate bij ABN AMRO veel waardevolle kennis over de vastgoed- en financiële sector.

Auteur
Eigenaar en managing director Horwath HTL Benelux, lid van Crowe Horwath International

Ewout Hoogendoorn

Crowe Horwath International is een organisatie van accountants, belasting- en management consultants met een sterke focus op de hotel, toerisme en leisure. Horwath HTL presenteert rapportages over de hotelindustrie van de Benelux op een jaarlijkse conferentie die elk jaar door Ewout wordt gehost. Ewout onderhoudt sterke relaties met hospitality kantoren van Nederlandse en buitenlandse banken en is betrokken bij vrijwel alle grote Nederlandse hotelontwikkelingen.

Floortje Speelman
Head of Sectorcluster Construction, Mobility & Manufacturing

Floortje Speelman-Schlatmann

Floortje is een breed opgeleide professional die als clusterdirecteur verantwoordelijk is voor dienstverlening aan zakelijke klanten in de sectoren Bouw, Transport & Logistiek en Industrie. Daarbij heeft zij de purpose Banking for Better for generations to come hoog in het vaandel staan.

Han de Jong
Zelfstandig macro-econoom

Han de Jong

Tot 2020 was Han hoofdeconoom bij ABN AMRO. Vanaf 2021 is hij de ‘huiseconoom’ bij de radiozender BNR Nieuwsradio, waar hij dagelijks commentaar geeft op macro economische ontwikkelingen. Daarnaast vervult hij als zelfstandig econoom verschillende functies.

Hélène Hendriks
Televisiepresentatrice, verslaggever en voormalig hockeyster

Hélène Hendriks

Haar journalistieke carrière begon ze bij de lokale omroep Brabant10 waar ze sportprogramma's presenteerde. In september maakte ze de overstap naar FOX Sports. Daar werkt ze als presentatrice/verslaggeefster. Hélène heeft het samenvattingsprogramma 90 minutes en de Eretribune samen met Jan Joost van Gangelen gepresenteerd toen ze bij FOX Sports werkzaam was.

Jan-Paul van de Kerke
Econoom ABN AMRO Economisch Bureau

Jan-Paul van de Kerke

Jan-Paul maakt onderdeel uit van het Economie Nederland Team. Binnen team Nederland werkt hij aan verschillende macro-economische thema’s. Hiervoor werkte Jan-Paul als beleidseconoom bij het Ministerie van Financiën en als analist bij de ECB.

Maarten de Gruyter
Mededirecteur vastgoedonderneming Boelens de Gruyter

Maarten de Gruyter

Als columnist becommentarieert hij sinds 2020 voor Quote het wel en wee in vastgoedland. Deze Vastgoedman van het Jaar 2018 laat graag van zich horen, schrijft regelmatig ronkende columns waarin hij zich niet alleen uitspreekt over de strubbelingen in de vastgoedwereld.

Marjet Rutten
Transitie Regelaar en schrijver

Marjet Rutten

Marjet is een expert in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Zij maakt ontwikkelingen in die sectoren zichtbaar en geeft er betekenis aan.

Peter Fraanje
Networks Lead NL Built by Nature

Peter Fraanje

Peter zet zich vanuit Built by Nature in voor het opschalen van duurzame houtbouw. Eerder werkte hij bij TNO als senior consultant circulair & bio-based bouwen.

Philip Blaauw
Oprichter INNAX

Philip Blaauw

In 1992 besloot Philip zelf bij te dragen aan een duurzame toekomst vanuit zijn kubuswoning in Rotterdam. Dat leidde tot INNAX. Het bedrijf startte als afval- en energiemanagement dienstverlener. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een multidisciplinaire gebouwverduurzamer.

Sander Schimmelpenninck
Journalist, spreker, dagvoorzitter, opiniemaker, columnist en schrijver

Sander Schimmelpenninck

Sander geeft interactieve lezingen waarbij hij zijn publiek aanmoedigt hun grenzen op te zoeken. Van 2016 tot en met september 2020 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Sinds september 2019 is hij columnist van het dagblad de Volkskrant. In de nummer 1 vastgoedpodcast van Nederland 'Hou Je Vastgoed', nemen Sander en Maarten de Gruyter tweewekelijks de wereld van het vastgoed door met een nieuwe gast.

Franka Rolvink
Sector Banker Leisure ABN AMRO

Stef Driessen

Samen met zijn 60 gespecialiseerde teamgenoten adviseert Stef bedrijven in de Leisure, Travel & Hospitality. Over nieuwe verdienmodellen wisselt Stef graag met u van gedachten. Daarbij zet hij daar waar mogelijk zijn netwerk in, om u verder te helpen. Hij werkte eerder in de supply chain van Heineken Afrika. Daarna deed hij ervaring op als bijzonder beheer bankier en als teamleider bij de zakenbank van ABN AMRO.

Steven Delva
Oprichter DELVA Landscape Architecture & Urbanism

Steven Delva

Het werk van landschapsarchitect Steven kenmerkt zich door de integrale aanpak: het verbindt de circulaire, sociale, inclusieve, klimaatadaptieve en economische opgaven met elkaar. In 2021 werd hij verkozen tot Architect van het jaar. De jury zei dat hij schittert in de complexe combinatie van het (her)ontwikkelen van gebouwen en het versterken van de natuur.

Praktische informatie

icoon

Speciaal voor vastgoedprofessionals

De PROVADA is, voor iedereen die betrokken is bij vastgoed, een ideale gelegenheid om te netwerken en kennis te delen. Precies wat ABN AMRO graag doet. In prikkelende talks nemen deskundigen uit de vastgoedsector u mee in de acties die u nu al kunt nemen.

Kaart locatie

Locatie

Amsterdam RAI
Europaplein 24
1078 GZ AMSTERDAM
Holland Complex, Entree C (Hal 11-07)

Bedrijfspand verduurzamen

Naar een duurzamer bedrijfspand

Ontdek in één overzicht hoe u op een rendabele wijze uw bedrijfspand kunt verduurzamen. Zet de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand met onze oplossingen en hulp bij financiering en subsidies.

Duurzame Investeringstool

Besparen door uw vastgoed te verduurzamen? En inzicht in de wet- en regelgeving die daarbij komt kijken? Ontdek welke oplossing het best bij uw situatie past.

Energielabel van uw vastgoed in 2023

 • Energielabel C verplicht voor kantoren van 100m2 en meer
 • Een inschatting van uw energielabel
 • Voorkom verrassingen, krijg inzicht in wet- en regelgeving

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends