Provada

PROVADA 2022

Amsterdam RAI, 14 t/m 16 juni 2022

Ook dit jaar neemt ABN AMRO deel aan de PROVADA, de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Op 14, 15 en 16 juni presenteren we weer interessante sprekers in onze stand. Onder thema 'Act now for a better tomorrow' praten ze u bij over de beste duurzame groeimogelijkheden voor vastgoed.

Programma ABN AMRO stand

Dinsdag 14 juni

Dagvoorzitter Helene Hendriks vanaf 13:30

 • 11:30 - 12:00
  De vooruitzichten en (on)schatbare waarde van de hotellerie - Stef Driessen
 • 13:30 - 14:00
  Een oud pand verduurzamen? Geen probleem! - Suze Gehem
 • 14:45 - 15:15
  Pleasant Places Happy People - Sjoerd Soeters
 • 16:00 – 16:30
  Hou je vastgoed hoogtepunten - Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck

Woensdag 15 juni

Dagvoorzitter Helene Hendriks vanaf 13:30

 • 11:30 - 12:00
  Tekorten, krapte en hoge inflatie, wat zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse economie? - Jan-Paul van de Kerke
 • 13:30 - 14:00
  Stad van de toekomst - Winy Maas
 • 14:45 – 15:15
  Verdrinken in woonplannen - Peter van Gool
 • 16:00 – 16:30
  Waarom het kantoor altijd zal blijven - Annelou de Groot

Donderdag 16 juni

Dagvoorzitter is niet aanwezig

 • 12:00 - 13:00
  Stakeholder management in de circulaire economie
 • 12:00 - 15:00
  ABN AMRO Real Estate maakt graag kennis met jou!
 • 15:30 - 16:30
  Interactieve sessie Young Professionals
Duurzame groeimogelijkheden voor vastgoed

Duurzame groeimogelijkheden voor vastgoed

De oproep om te verduurzamen is nog nooit zo luid geweest. Volgens het IPCC moet de CO2-uitstoot drastisch naar beneden. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om klimaatadaptief te denken. ABN AMRO zet in op deze thema’s zonder het belang van groei uit het oog te verliezen. In prikkelende talks nemen deskundigen uit de vastgoedsector u mee in de acties die u nu al kunt nemen.

Dutch Hotel City Index
Stef Driessen en Ewout Hoogendoorn

De vooruitzichten en (on)schatbare waarde van de hotellerie

Tijdens deze lunchsessie nemen Stef Driessen van ABN AMRO en Ewout Hoogendoorn van Horwath HTL u mee in de meest relevante cijfers en ontwikkelingen in de hotelbranche. U hoort wat we van 2022 en 2023 mogen verwachten, wat er verdiend gaat worden. En waar de investeringskansen liggen. Kortom: een mooie gelegenheid om kennis en contacten op te doen, die u verder kunnen helpen

Groei vastgoedsector zwakt af
Maarten de Gruyter en Sander Schimmelpenninck

Hou je vastgoed

Vastgoedondernemer Maarten de Gruyter en journalist Sander Schimmelpenninck vertellen wat volgens hen de belangrijkste en meest opvallende trends zijn in de wereld van vastgoed. En dat weten zij als geen ander want in hun podcast ‘Hou je vastgoed’ interviewen zij de belangrijkste spelers uit het veld. Bij ABN AMRO delen ze de pareltjes.

Provada 2021
Young Professionals

Interactieve sessie

Aan de hand van stellingen en middels praktische voorbeelden en casuïstiek wordt er samen met de sprekers Cecile van Oppen (Copper8), Jim Teunizen en Jip van Grinsven (Alba Concepts) een discussie gezocht met het publiek.

De route naar een duurzaam bedrijfspand
Suze Gehem

Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!

Werkelijk elk pand is te verduurzamen, dus ‘nee’ is geen optie. Zelfs het oudste, meest historische gebouw is te vergroenen zegt Suze Gehem van De Groene Grachten. Zij weet als geen ander hoe je dat doet. In de tien jaar dat zij hiermee bezig is, heeft ze alle soorten historische gebouwen getransformeerd tot energiezuinig pand. Van oud Middeleeuws fort tot gotische kerk. In haar lezing vertelt ze over de kansen voor energiebesparing, energieopwekking en circulariteit in en rond erfgoed.

Duurzame leiders zijn systeemdenkers
Sjoerd Soeters

Pleasant Places Happy People

Een gebouw heeft pas bestaansrecht als het bijdraagt aan het geluk van mensen. In de architectonisch en stedebouwkundige ontwerpen zou de ontmoeting tussen bewoners en de omgeving centraal moeten staan. Maar ja, hoe creëer je harmonie tussen gebouw, gebruiker en omgeving? Architect en stedebouwkundige Sjoerd Soeters is daar al zijn hele carrière mee bezig. In zijn lezing Pleasant Places Happy People laat hij zien hoe je zoiets realiseert.

Stikstof-uitspraak kost bouwsector komende vijf jaar 14 miljard omzet
Winy Maas

Stad van de toekomst

Wie denkt aan de stad van de toekomst denkt vaak aan een duurzame, slimme stad. Maar volgens architect Winy Maas gaat het om nog veel meer: vrijheid, de omgang tussen mensen, voeding en water. Hij ziet het als zijn missie om oplossingen te bedenken voor de stad van de toekomst. In zijn lezing vertelt hij hoe we daar nu al aan kunnen beginnen.

Kijk voor vastgoed verder dan de grote steden
Peter van Gool

Verdrinken in woonplannen

Er is een kolossale wooncrisis gaande in ons land, melden Nederlandse media met grote regelmaat. Betaalbaar wonen wordt voor een groeiende groep mensen onbereikbaar. Maar wat houdt die wooncrisis dan precies in, wie zijn de schuldigen en wat zijn de feitelijke oorzaken van de sterke woningprijsstijgingen? Hoogleraar vastgoedeconomie aan de Amsterdam School of Real Estate, Peter van Gool, zet de feiten op een rijtje. In zijn lezing ‘Verdrinken in woonplannen’ laat hij zien waar de crisis vandaan komt en hoe we het kunnen oplossen.

macro-economie
Jan-Paul van de Kerke

Tekorten, krapte en hoge inflatie, wat zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse economie?

Wat betekenen de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China voor de Nederlandse economie? Blijft de inflatie ook volgend jaar uitzonderlijk hoog? Econoom Jan-Paul van de Kerke van het Economisch Bureau van ABN AMRO neemt u mee in de laatste macro-economische ontwikkelingen in de Nederlandse economie.

verduurzaming van bestaande kantoren
Annelou de Groot

Waarom het kantoor altijd zal blijven

Het verschil tussen een hotel en een kantoor? Ze zijn nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Europees Directeur van International Workplace Group, Annelou de Groot, legt uit hoe kantoren steeds meer op hotels gaan lijken, niet alleen de ruimtes zelf, maar ook de lobby/portiers en de voorzieningen en waarom dat is. In haar lezing bespreekt ze alle trends in de kantorenmarkt en hoe mobiliteit en duurzaamheid steeds bepalender worden voor deze markt.

Annelou de Groot
Europees Directeur International Workplace Group

Annelou de Groot

IWG is marktleider op het gebied van flexibele kantoren en vergaderruimtes. De bekendste merken zijn Regus en Spaces. Sinds de coronapandemie maakt de kantorenmarkt een razendsnelle ontwikkeling door, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

Cecile van Oppen
Oprichter Copper8, auteur Circular Business: Collaborate and Circulate (2016), spreker

Cecile van Oppen

Cécile is een bevlogen wereldverbeteraar. Zij is oprichter van het prijswinnende adviesbureau Copper8, auteur van o.a. Circular Business: Collaborate and Circulate (2016) en veelgevraagd spreker. Vanuit haar brede academische achtergrond (bachelor wiskunde, politicologie en economie en master ontwikkelingseconomie) heeft zij een integrale kijk op wat er nodig is om mensen daadwerkelijk te laten samenwerken.

Auteur
Eigenaar en managing director Horwath HTL Benelux, lid van Crowe Horwath International

Ewout Hoogendoorn

Crowe Horwath International is een organisatie van accountants, belasting- en management consultants met een sterke focus op de hotel, toerisme en leisure. Horwath HTL presenteert rapportages over de hotelindustrie van de Benelux op een jaarlijkse conferentie die elk jaar door Ewout wordt gehost. Ewout onderhoudt sterke relaties met hospitality kantoren van Nederlandse en buitenlandse banken en is betrokken bij vrijwel alle grote Nederlandse hotelontwikkelingen.

Hélène Hendriks
Televisie-presentatrice, verslaggever en voormalig hockeyster

Hélène Hendriks

Haar journalistieke carrière begon ze bij de lokale omroep Brabant10 waar ze sportprogramma's presenteerde. In september maakte ze de overstap naar FOX Sports. Daar werkt ze als presentatrice/verslaggeefster. Hélène heeft het samenvattingsprogramma 90 minutes en de Eretribune samen met Jan Joost van Gangelen gepresenteerd toen ze bij FOX Sports werkzaam was.

Raes Jan
Sustainability Center of Excellence - Global Sustainability Advisor ABN AMRO

Jan Raes

ABN AMRO doet een 7 minuten pitch over stakeholder management in de circulaire economie transitie. Daarbij kijken we naar systeemverandering en de rol van veranderingsmakelaars. We kijken ook naar circulaire ambitie van de bank en met name het financieren van transformaties en grondstoffenbesparing.

Jan-Paul van de Kerke
Econoom ABN AMRO Economisch Bureau

Jan-Paul van de Kerke

Jan-Paul maakt onderdeel uit van het Economie Nederland Team. Binnen team Nederland werkt hij aan verschillende macro-economische thema’s. Hiervoor werkte Jan-Paul als beleidseconoom bij het Ministerie van Financiën en als analist bij de ECB.

Jim Theunizen
Partner AlbaConcepts

Jim Theunizen

Jim is opgeleid als ingenieur aan de TU Eindhoven en heeft vervolgens de postdoctorale opleiding ADMS afgerond. Tevens heeft hij rechten gestudeerd aan de UvT. Dit komt in zijn projecten goed van pas. De mix van techniek, financiën, juridische aspecten en duurzaamheid vormt vandaag de dag nog steeds de ‘groene’ draad in zijn projecten. Jim vertelt samen met opdrachtgevers verhalen.

Jip van Grinsven
Consultant Alba Concepts

Jip van Grinsven

Jip ontwikkelt methoden voor (bouw)materialenhergebruik. Van jongs af aan is Jip geïnteresseerd in vastgoed. Tijdens haar studie Facility Management is daar ook de passie voor duurzaamheid bij gekomen. Dit is terug te zien in het onderwerp van haar scriptie over de circulaire economie in het bouwproces. Na de studie Facility Management wilde Jip zich nog verder ontwikkelen. Ze heeft de master Strategic Management aan de Radboud Universiteit afgerond met als sluitstuk haar onderzoek naar organisaties die ESCo’s aanbieden.

Maarten de Gruyter
Mededirecteur vastgoedonderneming Boelens de Gruyter

Maarten de Gruyter

Als columnist becommentarieert hij sinds 2020 voor Quote het wel en wee in vastgoedland. Deze Vastgoedman van het Jaar 2018 laat graag van zich horen, schrijft regelmatig ronkende columns waarin hij zich niet alleen uitspreekt over de strubbelingen in de vastgoedwereld.

Peter van Gool
Hoogleraar vastgoedeconomie Amsterdam School of Real Estate en Universiteit van Amsterdam

Peter van Gool

Van Gool doceert vastgoedeconomie aan de Amsterdam School of Real Estate en aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij gastdocent aan universiteiten in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Hij werkte tot voor kort als hoofd Vastgoed bij pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer. Hiervoor heeft hij onder meer gewerkt als financieel directeur bij verschillende woningbouwcorporaties in Amsterdam en Rotterdam.

Sander Schimmelpenninck
Journalist, spreker, dagvoorzitter, opiniemaker, columnist en schrijver

Sander Schimmelpenninck

Hij geeft interactieve lezingen waarbij hij zijn publiek aanmoedigt hun grenzen op te zoeken. Van 2016 tot en met september 2020 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Sinds september 2019 is hij columnist van dagblad de Volkskrant. De nummer 1 vastgoedpodcast van NederlandIn Hou Je Vastgoed nemen Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter tweewekelijks de wereld van het vastgoed door met telkens een nieuwe gast.

Sjoerd Soeters
Architect en stedebouwkundige, oprichter PHPP

Sjoerd Soeters

Soeters is bekend als masterplanner en supervisor van 2000 tot 2020 van Project Inverdan, het ingrijpende herontwikkelingsprogramma voor het centrum van Zaandam. Soeters heeft een belangrijk stempel gezet op de vernieuwing van het stadshart van Zaandam. In 2016 richtte Soeters bureau PPHP op, waar hij met 15 mensen werkt aan zeer diverse architectonische en stedebouwkundige projecten. Denk aan Circus Zandvoort, De Resident en het ministerie van VWS in Den Haag, Marienburg in Nijmegen en Holland Park in Diemen.

Franka Rolvink
Sector Banker Leisure ABN AMRO

Stef Driessen

Samen met zijn 60 gespecialiseerde teamgenoten adviseert hij bedrijven in de Leisure, Travel & Hospitality. 'De leukste sector, die het leven van zo veel mensen helpt verrijken.' Over nieuwe verdienmodellen wisselt Stef graag met u van gedachten. Daarbij zet hij daar waar mogelijk zijn netwerk in, om u verder te helpen. Stef werkte eerder in de supply chain van Heineken Afrika. Daarna deed hij ervaring op als bijzonder beheer bankier en als teamleider bij de zakenbank van ABN AMRO.

Suze Gehem
Oprichter De Groene Grachten

Suze Gehem

Gehem is oprichter/directeur van De Groene Grachten en mede-oprichter van Stichting Rooftop Revolution en Green Light District. Samen met Wubbo Ockels richtte ze De Groene Grachten in 2012 op, met de missie: "Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!" Inmiddels heeft ze met De Groene Grachten een doorbraak gerealiseerd in het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland.

Winy Maas
Architect en mede-oprichter MVRDV

Winy Maas

Architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect Winy Maas richtte in 1993 samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries architectenbureau MVRDV op. Winy Maas heeft met zijn bureau bekende werken gecreëerd zoals Markthal en het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Valley in de Zuidas in Amsterdam. Maas is een veelgevraagd gastspreker en gasthoogleraar aan universiteiten, daarnaast leidt hij The Why Factory, een denktank van de TU Delft die toekomstige steden onderzoekt en visualiseert.

Praktische informatie

icoon

Speciaal voor vastgoedprofessionals

De PROVADA is, voor iedereen die betrokken is bij vastgoed, een ideale gelegenheid om te netwerken en kennis te delen. Precies wat ABN AMRO graag doet. In prikkelende talks nemen deskundigen uit de vastgoedsector u mee in de acties die u nu al kunt nemen.

ABN AMRO

Locatie

Amsterdam RAI
Europaplein 24
1078 GZ AMSTERDAM
Holland Complex, Entree C (Hal 11-07)

Vrouw zit lachend achter een laptop

Insights nieuwsbrief

 • Duiding bij het economisch nieuws
 • Ontwikkelingen, cijfers en thema's
 • Inspirerende ondernemersverhalen
 • Inzicht van onze sectoreconomen en cyberexperts
 • Verslagen van evenementen