De strijd tegen voedselverspilling

Hoe kunt u circulair ondernemen in de foodsector en waar start u mee? Junion Hanenberg, oprichter van IntelligentFood en Docent Marketing aan de Hogeschool Rotterdam, vertelt in Circl College Tour hoe hij een circulaire onderneming is gestart om voedselverspilling het hoofd te bieden.
Voedselproductiebedrijven doen redelijk hun best geld te besparen door voedselverspilling en -verlies tegen te gaan. Grote productiebedrijven hebben circa 1 à 3 procent reststromen. Dat lijkt niet veel. In absolute aantallen in liters of kilo’s kunnen deze procenten echter oplopen tot honderdduizenden kilo’s per jaar. Best veel dus, maar niet voor de productiebedrijven zelf. Hun core business is produceren en niet het tegengaan van voedselverspilling. Bovendien worden de reststromen bijna altijd in de kostprijs aan de klant doorberekend, “want dat doen we altijd al zo.”
Het moet anders kunnen, maar hoe? Hanenberg geeft in dit college handvatten over hoe u een organisatie kunt opzetten naast dit soort voedselproductiebedrijven. Een organisatie die voor alle betrokkenen waarde creëert, maar vooral hoe u partijen voor uw doel kunt motiveren, winnen en uiteindelijk binden.
Circl College Tour: Let’s change the face of food waste!
Let’s change the face of food waste!
Over de CIRCL College Tour
De CIRCL College Tour focust zich op duurzaamheid. Door mensen te inspireren en activeren wordt getracht de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Met een wetenschappelijke bril wordt gekeken naar de materie. Wat is het? Hoe werkt het? En vooral, hoe draagt het bij aan een duurzame wereld. Het wordt allemaal besproken in de programmareeks waarbij stukjes van dit complexe onderwerp worden ontrafeld.
In gesprek
Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en sociale impact. Volg de webinars, podcasts en interviews.