Equal pay was nog niet echt aan de orde

Vrouwen aan de top, een veelbesproken onderwerp. Nog altijd werken in Nederland minder vrouwen in topfuncties, dan mannen. ABN AMRO heeft inclusiviteit hoog in het vaandel staan en streeft naar gelijkheid. Zo heeft de Raad van Bestuur (RvB) drie vrouwelijke en vier mannelijke leden. En bestaat het management, eerste laag onder de RvB, voor 41 procent uit vrouwen. Wie zijn de vrouwen die in het topmanagement zitten?
Vrouw aan de top: Mariken Tannemaat
In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we een vrouw die binnen ABN AMRO haar stempel drukt vanaf een toppositie. Maak kennis met Mariken Tannemaat, lid van de Raad van Commissarissen (RvC). De RvC houdt toezicht op de bank als geheel.
Hier sta je dan, aan de top! Hoe voelt het om hier te staan? “Ik ben niet heel hiërarchisch ingesteld. Ik kijk meer om mij heen, dan naar beneden of omhoog!”, antwoordt Mariken resoluut. “Het maakt mij niet uit waar je staat, zolang je maar geniet van het uitzicht. Ik heb heel erg veel kansen gehad binnen organisaties waar ik heb gewerkt. Daarnaast werk ik aan mijn ontwikkeling en om iets te kunnen betekenen. Voor mij is het werken voor en met bevlogen leiders en teams, essentieel geweest. Om plezier te hebben in wat ik doe en een verschil te kunnen maken. En daar is het maken van stappen bij gekomen.”
Bij het maken van deze stappen liep Mariken tegen dit heikel punt; het hebben van overmatig verantwoordelijkheidsgevoel. “En dat heb ik moeten leren loslaten omdat je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Je moet dan ook zorgen dat je energie krijgt van de dingen waar je energie instopt. Persoonlijk krijg ik veel energie van onderdeel zijn van een team en ben ik nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Voor mij zijn dat randvoorwaarden geworden voor werk dat ik leuk vind.”
Nog altijd is het zo dat vrouwen minder worden betaald dan mannen, niet in het bestuur zitten of niet met de scepter zwaaien. Hoe sta jij hierin? “Ik heb het zelf meegemaakt”, vertelt Mariken. “Opeens kreeg ik een salarisverhoging van 20 procent omdat ik blijkbaar al jaren veel minder verdiende dan de rest van mijn (mannelijke) collega’s.” Ze vertelt dat ze altijd heel trots zei nooit te hebben onderhandeld over haar salaris. “Dat is eigenlijk heel naïef geweest van mij. Aan de andere kant heb ik wel altijd gevraagd om opleidingen of een dag in de maand vrij. Voor mij is dat weer heel belangrijk. Wel ben ik mij heel bewust van het feit dat het nog ongelijk verdeeld is. Hierdoor is diversiteit en inclusiviteit voor mij één van de onderwerpen waar ik mij graag hard voor maak.”
Een representatie van de samenleving
“Als ik terugkijk, ben ik bijna altijd de aangewezen vrouwelijke bestuurder geweest”, antwoordt Mariken als we haar vragen waarom het belangrijk is om als vrouw een topfunctie te bekleden. “Dat waren meestal ook nog posities in onderwerpen die verandering brachten. Deze werden per definitie met enthousiasme ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als digitalisering of innovatie. Ik had het zeer fijn gevonden als dat meer representatief was geweest van hoe we er als samenleving uitzien. Ik denk ook dat de wereld er echt anders uitziet als besturen divers zijn. Gelukkig beginnen er veel sterren te verschijnen en zal de lucht er binnenkort echt anders uit gaat zien.”

Vrouwen aan de top: Mariken Tannemaat - lid van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO
Nu ben je een vrouw aan de top. Heb je daarmee het hoogtepunt van jouw ladder bereikt of wil je nog een paar treden omhoog klimmen? “Zoals gezegd gaat het mij niet om ‘omhoog’ of ‘omlaag’, maar of je het uitzicht kunt verbeteren. Er zijn onderwerpen waar ik dat nog meer kan doen en daar wil mij zeker op blijven richten. Niet alleen diversiteit, maar ook wat de gevolgen zijn van hetgeen wij nu doen voor de volgende generatie. Ik heb twee dochters, dus beide onderwerpen raken mij op dit moment.” Mariken stelt daar wel gelijk de vraag bij: wat is succes en wanneer ben je succesvol? Alleen als je de top hebt bereikt? “Dat is net zoiets als de discussie rondom laag en hoog opgeleid. Je bent opgeleid en je draagt bij. Ik begrijp heel goed dat het wel fijn is dat er voorbeelden zijn van diverse besturen en dat er vrouwelijke leiders zijn om een weg te banen en richting te bepalen. Desondanks hoop ik niet dat de kloof te groot wordt en dat we om ons heen blijven kijken. Iedereen kan namelijk het uitzicht verbeteren.”
Blijf onafhankelijk denken
Lees meer uit de serie 'Vrouwen aan de top'
Kansenongelijkheid speelt wereldwijd een rol binnen de financiële dienstverlening. Dit zorgt er niet alleen voor dat met name vrouwen minder betrokken zijn bij bankieren en financiën, maar heeft ook een negatieve impact op de maatschappij en economie in het geheel. ABN AMRO zet zich in om financiële dienstverlening inclusief te maken. Volg de serie ‘Vrouwen aan de top’ en laat u inspireren door de verhalen van vrouwen die een topfunctie bekleden bij de bank.