Bescherm uzelf tegen malware
Cybersecurity

Bescherm uzelf tegen malware

U wilt de kans op een malware besmetting op uw computers of netwerk zo klein mogelijk houden. En als het toch fout gaat wilt u de schade zoveel mogelijk beperken. Met de volgende maatregelen maakt u de kans op schade zo klein mogelijk.

Malware zo goed mogelijk tegenhouden

 • Zorg voor een goede bescherming van uw computers en netwerk. Maak gebruik van recente en legale antivirussoftware en firewall van een gerenommeerde partij. Belangrijk is dat deze software actief wordt als u uw computer aanzet.

 • Zorg dat uw besturingssysteem en software altijd up-to-date zijn. Controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn voor uw virusscanner, browser, software en plug-ins. Installeer ze meteen. Fraudeurs gebruiken de beveiligingslekken in deze software om malware te installeren, uw computer 'af te luisteren' of gegevens van u te stelen. Het is daarom heel belangrijk dat u altijd alle updates zo snel mogelijk doorvoert.

 • Zorg er voor dat uw draadloze netwerk beveiligd is met een sterk wachtwoord. Maak hiervan gebruik van letters, cijfers, leestekens, en minimaal 1 hoofdletter. Zorg dat uw wachtwoord minimaal 8 karakters lang is, en niet hetzelfde is als uw gebruikersnaam.

 • Gebruik in uw organisatie een aparte computer voor uw betalingsverkeer. Gebruik deze voor niets anders dan betalingsverkeer. Zo wordt de kans minimaal dat uw computers of het netwerk wordt besmet met malafide software. 

 • Gebruik de originele software van uw leverancier. Het verwijderen van de beperkingen, of het toevoegen van extra functies (jailbreaking of rooten) op apparaten (bijvoorbeeld uw smartphone of tablet) kan ervoor zorgen dat uw apparaat minder goed is beveiligd.

 • Richt uw computers en netwerken in met een 'gebruiker' en een 'administrator', waarbij de gebruiker geen programma's mag installeren. Hierdoor wordt de kans kleiner dat iemand in uw organisatie onbewust virusprogramma's downloadt.

Preventieve maatregelen om schade te beperken

Zorg dat u ook maatregelen neemt die er voor zorgen dat als er toch schade ontstaat, deze zoveel mogelijk wordt beperkt. Dit doet u onder andere door de volgende tips:

 • Zorg voor regelmatige back-ups van belangrijke documenten. Zorg dat u de back-up op een andere locatie bewaart dan waar de originele bestanden staan. Zo voorkomt u dat malware zich kan verspreiden naar uw back-ups, maar bent u ook minder kwetsbaar voor afpersing. Bijvoorbeeld als een fraudeur uw bestanden ‘gijzelt’ (ransomware ).

 • Koppel uw e.dentifier2 via een usb-kabel aan uw computer. Op het scherm van de e.dentifier2 ziet u naast een responscode ook informatie over uw handelingen of betalingen. U ziet precies wat er gebeurt. Als u de USB-kabel gebruikt, ziet u de betalingen ook op het scherm van uw computer. Zo controleert u nog makkelijker of het uw eigen betalingen zijn die u verzendt. Let altijd goed op de code die u op de e.dentifier gebruikt: kies ‘1’ voor inloggen en ‘2’ voor betalen. Met dit extra controlemiddel maakt u het lastiger voor fraudeurs om u te misleiden.

 • Betrek altijd meerdere medewerkers bij het uitvoeren van uw online betalingen, bijvoorbeeld door ‘functiescheiding’ toe te passen in Internet Bankieren of Access Online. Hiermee laat u een betaling door 1 medewerker opvoeren, en door een andere medewerker uitvoeren. Of u laat alle betalingen altijd door twee medewerkers tekenen (vier-ogen-principe). Hoe meer personen er betrokken zijn bij elke betaling, hoe veiliger het is. Als u verschillende bevoegdheden en limieten per medewerker instelt, zorgt u dat fraudeurs minder kans krijgen:
  o 2 medewerkers zien altijd meer dan 1.
  o Het is voor een fraudeur veel moeilijker om 2 medewerkers te misleiden dan 1.
  o Als u meerdere computers gebruikt voor een betaling heeft malware minder kans.

 • Fraudeurs sluizen gestolen geld vaak door naar het buitenland. Zo is het voor banken en politie en justitie moeilijker om het gestolen geld te traceren of terug te halen. Als u de mogelijkheid om naar het buitenland over te boeken uit voorzorg uitzet, wordt dit voor fraudeurs onmogelijk gemaakt. Natuurlijk zet u deze mogelijkheid eenvoudig weer aan als u een bedrag wilt overboeken naar het buitenland. U regelt dit zelf eenvoudig via Internet Bankieren.

Vermoedt u dat uw computer of netwerk besmet is met malware?

 • Zet direct uw computer uit

 • Koppel uw computer los van uw (thuis)netwerk en alle apparatuur verbonden met het (thuis)netwerk zoals een externe harde schijf of een printer.

 • Neem contact op met een vakkundig bedrijf om uw computer te laten controleren. Laat eventueel gekoppelde externe schijven ook controleren.

 • Gebruik de computer die u niet vertrouwt, niet meer totdat u deze heeft laten controleren door een professional en eventuele malware is verwijderd.

 • Kies nadat uw computer is geschoond nieuwe wachtwoorden voor vertrouwelijke diensten en voor alle belangrijke websites die u bezoekt.

 • Installeer de nieuwste versie van uw virusscanner en patches van belangrijke software (Java, Adobe, Microsoft)

 • Gebruik de besmette computer pas weer voor bankzaken en andere belangrijke zaken als u bovenstaande acties heeft afgerond en u zeker weet dat de computer helemaal schoon is.

 • Heeft u betalingen gedaan en vermoedt u dat er iets niet goed is gegaan? Neem dan direct contact op met de collega's van Client Services.

Meer informatie

Meer over cybersecurity en wat u zelf kunt doen, vindt u op onze pagina Veilig Zaken Doen, inclusief checklist en whitepaper.