Prinsjesdag 2020

#meedenkers

In deze roerige tijden is Prinsjesdag belangrijker dan ooit. De Miljoenennota zal voor een groot deel in het teken staan van financiële steunpakketten voor de economie. Daarnaast heeft het kabinet voor 2021 flink wat wijzigingen op stapel staan. Met onze deskundige analyses van de grote Prinsjesdag-dossiers denken we met u mee over wat de Miljoenennota en het Belastingplan 2021 voor ú gaan betekenen.

Koopkracht

Lonen stijgen nog nauwelijks – goed nieuws voor ondernemers?

Op basis van wat op Prinsjesdag bekend is geworden, maar ook door ontwikkelingen zoals de stijgende werkloosheid, krijgen we een beter beeld van hoe de cao-lonen zich gaan ontwikkelen.

Vennootschapsbelasting

Veel bedrijven gaan minder vennootschapsbelasting betalen

Op Prinsjesdag heeft de regering haar belastingplannen bekend gemaakt. Vorig jaar stelde ons parlement al veel fiscale cijfers voor 2020 en 2021 vast. Maar het kabinet wil enkele cijfers wijzigen.

Box3

Nieuwe cijfers voor de belastingheffing in box 3

Met Prinsjesdag zijn de nieuwe cijfers (bedragen en percentages) bekend gemaakt voor de belastingheffing over uw vermogen in box 3 voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Vennootschapsbelasting, hoe zit het precies?

In deze aflevering van ‘Vraag het ABN AMRO’ geeft René Bruel antwoord op de vraag wat de verlaging van de vennootschapsbelasting voor uw bv betekent. De kern: alleen het lage tarief in de vennootschapsbelasting daalt volgend jaar van 16,5% naar 15%. De verlaging van het hoge tarief van 25% gaat niet door. Wel wordt de grens tot waar het lage tarief geldt in twee stappen opgetrokken tot 395.000 euro. Bekijk de hele aflevering.

Gaan we met deze klimaatregels 'Parijs' halen?

Op de valreep introduceerde het Kabinet een CO2-minimumheffing voor de 300 meest vervuilende bedrijven. Het beprijzen van CO2-emissie is de belangrijkste maatregel om de klimaatdoelen te behalen.

Wat betekenen de koopkrachtcijfers voor ondernemers?

In deze aflevering van ‘Vraag het ABN AMRO’ geeft Nora Neuteboom duiding bij de koopkrachtcijfers zoals die op Prinsjesdag zijn aangekondigd. De kern: positieve koopkrachtcijfers zijn over het algemeen goed voor ondernemers. Het betekent dat consumenten meer te besteden hebben, maar in een crisis besteden mensen minder en sparen ze meer. Bekijk de hele aflevering.

Overheid wordt groter, maar koers ontbreekt

Prinsjesdag 2020 is dit jaar anders dan anders. Het coronavirus dat al sinds februari door ons land waart en naar verwachting nog enige tijd blijft, doet ons de statische koopkrachtplaatjes vergeten.

Plan voor omscholing stelt teleur, grof geschut nodig

Het belang van bij- en omscholing wordt steeds nadrukkelijker onderkend, juist vanwege het uitbreken van de coronacrisis. Het grof geschut dat nodig is om dit op gang te krijgen, ontbreekt echter nog.

Hulp nodig?

Bekijk het overzicht van alles wat u zelf kunt regelen. Heeft u een vraag waar u zelf niet uitkomt? Dan kunt u ons bellen of appen.