Naar de navigatie Naar de inhoud

Digitaal Incassomachtigen starten

Starten met Digitaal Incassomachtigen

Om uw klanten Digitale incassomachtigingen aan te bieden, sluit u bij ons een SEPA Incassocontract met de mogelijkheid 'Digitaal Incassomachtigen' af. Of u wijzigt uw bestaande SEPA Incassocontract door 'Digitaal Incassomachtigen' toe te laten voegen. In het SEPA Incassocontract leggen we vast welke variant 'Digitaal Incassomachtigen' u gaat gebruiken.

Bekijk dit overzicht om een idee te krijgen waarmee u rekening moet houden bij de variant van uw keuze.

Basis

 • U maakt gebruik van de standaard berichtenmodule van ABN AMRO Digitaal incassomachtigen. Daardoor hoeft u zelf geen XML-berichten en bankselectie module te maken. U ontvangt van ons een handleiding met uitleg hoe u de standaard berichtenmodule koppelt met uw website.

 • U ontvangt de gegevens van succesvol afgegeven, gewijzigde of ingetrokken Digitale incassomachtigingen via een push notification op uw website of via e-mail. Voor de push notification (JAVA), moet u een landingspagina maken. Wij adviseren u om daar voor een webdesigner in te schakelen.

 • U zorgt zelf voor een koppeling tussen uw machtigingsregistratiesysteem en uw website, zodat u: 
  - bij ieder verzoek voor een nieuwe, een te wijzigen of een in te trekken machtiging het 'kenmerk machtiging' (mandate reference) mee kunt geven. 
  - de gegevens van de succesvol afgegeven, gewijzigde of ingetrokken Digitale incassomachtiging kunt vastleggen in uw machtigingsregistratiesysteem. 
  - de digitale handtekening van uw klant (validation reference) kunt opnemen in de incassotransactie.

 • De geschatte ontwikkeltijd bij de incassant is een maand. Daarop volgt een periode van 5 tot 20 werkdagen. Dit is de geschatte aansluittijd van een incassant bij ABN AMRO Digitaal Incassomachtigen.

Degene die een bedrag van u incasseert via een incasso.
Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Zelfbouw

 • U vraagt de Crediteuren Implementatie Gids aan. Hierin staat de technische documentatie zodat u 'Digitaal Incassomachtigen' naar uw eigen voorkeur met uw website kunt integreren. U maakt zelf de XML-berichten, u bouwt een interface met ABN AMRO Digitaal Incassomachtigen en u zorgt voor de integratie met uw eigen systemen. 

 • Om Digitaal Incassomachtigingen en uw systemen eenvoudiger aan elkaar te koppelen zijn software libraries beschikbaar in .NET 4.5, Java 7  en PHP 5.4.

 • U heeft voldoende technische kennis en tijd nodig voor de optie Zelfbouw. De geschatte doorlooptijd is drie maanden. Die tijd heeft u nodig voor het bouwen van de functionaliteit 'Digitaal Incassomachtigen' en het integreren daarvan in uw eigen systemen. Denk daarbij ook aan de systemen voor het aanmaken van incassobatches. De geschatte aansluittijd bij ABN AMRO Digitaal Incassomachtigen is 5 tot 20 werkdagen. Dit is inclusief het uitvoeren van testen.

 • Het is noodzakelijk dat u:  
  - bij ieder verzoek voor een nieuwe, een te wijzigen of een in te trekken machtiging het 'kenmerk machtiging' (mandate reference) meegeeft. 
  - de gegevens van de succesvol afgegeven, gewijzigde of ingetrokken Digitale Incassomachtiging vastlegt in uw machtigingsregistratiesysteem. Deze gegevens ontvangt u via een pain.012 bericht. 
  - de digitale handtekening van uw klant (validation reference) opneemt in de incassotransactie. De validation reference staat in het pain.012 bericht. 

Externe dienstverlener

U neemt de technische oplossing af bij een derde partij, een Mandate Service Provider (MSP) of een Collecting Payment Service Provider (CPSP). Deze partij levert het technische platform waarmee u 'Digitaal Incassomachtigen' kunt aanbieden op uw website.

 • Samen met de MSP van uw keuze regelt u de integratie met uw systemen.
  Zorg er voor dat u: 
  - bij ieder verzoek voor een nieuwe, een te wijzigen of een in te trekken machtiging het 'kenmerk machtiging' (mandate reference) mee kunt geven. 
  - de gegevens van de succesvol afgegeven, gewijzigde of ingetrokken Digitale incassomachtiging kunt vastleggen in uw machtigingsregistratiesysteem. U ontvangt deze gegevens van de MSP. 
  - de digitale handtekening van uw klant (validation reference) kunt opnemen in de incassotransactie. U ontvangt de digitale handtekening van de MSP.

 • U heeft zelf geen incassocontract nodig als u voor een CPSP kiest.

 • De geschatte aansluittijd bij ABN AMRO Digitaal Incassomachtigen is 1 werkdag. De tijd die u nodig heeft voor uw eigen activiteiten en die van de MSP of CPSP zijn hierin niet meegenomen.

Dashboard

Bij alle varianten krijgt u toegang tot het ABN AMRO Digitaal incassomachtigingen dashboard. Het dashboard geeft u inzicht in de status van alle digitale machtigingsverzoeken die u heeft verzonden.

Meer weten over hoe u kunt starten met Digitaal Incassomachtigen? Lees de Implementatiehandleiding ABN AMRO Digitaal Incassomachtigen (pdf, 1.9MB).

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.