Regionale zorg en samenwerking met het sociaal domein

Tijdens het Health Innovators Summit ging het veel over regionale samenwerking en de integratie van zorg met het sociaal domein. Hoe kunnen we de groeiende zorgvraag beter aanpakken? En hoe sluit de zorg beter aan bij wat mensen nodig hebben? Samenwerking kan helpen om gezondheid en welzijn te verbeteren.
De kracht van samenwerking
Een belangrijk thema in het gesprek was hoe de 1,7 miljoen mensen in de zorg effectief kunnen samenwerken. In het Integraal Zorgakkoord is samenwerking de rode draad. De uitdaging ligt in het versterken van de eerstelijnszorg. Ook moeten er efficiënte samenwerkingsverbanden worden opgezet tussen verschillende disciplines. Denk aan huisartsen, GGZ, ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
Praktische oplossingen voor samenwerking
Volgens Anoeska Mosterdijk is samenwerking alleen waardevol als het echt bijdraagt aan betere zorg. De sleutel ligt in het organiseren van zorgverleners in de regio. Hierdoor kunnen concrete afspraken gemaakt worden. Door de organisatiegraad te verbeteren, ontstaan kortere lijnen en snellere doorverwijzingen. Dit is voordelig voor zowel zorgverleners als patiënten. Patiënten worden sneller en effectiever geholpen.
De verbinding met het sociale domein speelt hierin een belangrijke rol. Veel patiënten die bij de huisarts komen, hebben onderliggende problemen, zoals schulden of eenzaamheid. Door deze verbinding te versterken, kunnen patiënten sneller bij de juiste hulpverlener terecht.
Initiatieven vanuit zorgverzekeraars
Mathijs Winter benadrukte dat zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen in het stimuleren van samenwerking. Hij noemde zorgcoördinatie als een goed voorbeeld. Door bij 112-meldingen onderscheid te maken tussen acute en niet-acute zorg, wordt de druk op de spoedeisende hulp verlicht. Patiënten kunnen sneller naar de juiste zorgverlener worden doorverwezen.
Voorbeelden uit de praktijk
In Zeeland worden positieve resultaten geboekt met ‘verkennende gesprekken’. Een verkennend gesprek in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is een gesprek met hulpverleners uit het sociaal domein en de ggz om te bepalen wat de hulpvraag is van mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben, zoals schulden of eenzaamheid. Het doel is om de cliënt snel en op de juiste plek te helpen.
Ook in de ouderenzorg is samenwerking essentieel. Als ouderen door gebitsproblemen slecht gaan eten, ontstaan vaak bredere gezondheidsklachten. Door betere samenwerking tussen tandartsen en huisartsen, kunnen zulke problemen sneller worden gesignaleerd en aangepakt.
Individuele of gezamenlijke verantwoordelijkheid
Volgens Iris van Stel (NZa), is individuele verantwoordelijkheid belangrijk, maar je moet het niet overschatten. Het is goed om breder te kijken: hoe is je sociale omgeving? Kan iedereen de weg vinden in de zorg? Gezondheidsverschillen hebben invloed op je levensverwachting.
Mathijs Winter (VGZ) vindt dat als je zorg nodig hebt, je die ook moet kunnen vinden. De oplossing ligt misschien buiten het zorgdomein. Het is goed om samen te werken met jeugd- en onderwijsinstellingen.
Als medische ondernemer is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van zorg. Soms moeten we inleveren op het aantal mensen aan het bed, maar niet op kwaliteit. Denk na over wat je zelf kunt doen en neem verantwoordelijkheid voor je eigen situatie.
Er is een groep mensen in onze maatschappij die achterblijft. We moeten landelijk kijken hoe we dat kunnen aanpakken. Sommige mensen ontvangen te veel zorg, terwijl anderen te weinig krijgen. Dit vraagt om een goede balans en aandacht voor iedereen.
Als ondernemer kun je bijdragen aan betere zorg en gezondheid in je omgeving. Kijk wat jij kunt doen en maak een verschil.
De rol van financiële gezondheid
Annerie Vreugdenhil van ABN AMRO benadrukte dat financiële stress grote invloed heeft op de mentale en fysieke gezondheid. ABN AMRO wil met financiële coaches bijdragen aan het verminderen van financiële problemen. Dit kan indirect de vraag naar zorg verlagen. Haar oproep aan zorgverleners was om patiënten met financiële problemen door te verwijzen naar deze coaches.
Obstakels en kansen in de financiering
Tijdens de paneldicussie werd benadrukt dat de financiering van samenwerking een groot knelpunt vormt. Gemeenten en zorgverzekeraars wijzen vaak naar elkaar voor de kosten. Dit bemoeilijkt initiatieven waarbij zorgprofessionals samen hulpvragen van kwetsbare groepen willen aanpakken.
Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving benadrukte dat het huidige zorgstelsel samenwerking onvoldoende stimuleert. Volgens haar moeten financieringsstromen samenkomen. Zo ontstaat er ruimte om passende zorg te bieden aan de groepen die dit het hardst nodig hebben.
Tot slot
Regionale samenwerking en integratie met het sociaal domein zijn essentieel voor een toekomstbestendig zorgsysteem. Door goede samenwerking en duidelijke afspraken kunnen zorgprofessionals en sociale domeinorganisaties samen de zorg verbeteren. Het versterken van netwerken in de wijk maakt zorg toegankelijker. Alleen door actief samen te werken, blijft de zorg ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar.