Javascript is required

Start je eigen bedrijf met deze 12 tips

Hoe word je nu een succesvolle startende ondernemer? We denken graag met je mee. Chantal Korteweg (Directeur Inclusive Banking) en Simone Jansen (Directeur Entrepeneur&Enterprise) van de ABN AMRO hebben 12 belangrijke tips.

Voorop staat: wordt financieel bewust. Dan ben je financieel onafhankelijk en weerbaar. En kun je zelf keuzes maken en jezelf als ondernemer blijven ontwikkelen.

Deze 12 tips helpen je verder bij de start van een eigen bedrijf.

1. Zorg voor de juiste deskundige mensen om je heen

Zij kunnen je verder helpen. Het is heel fijn om jouw plannen door te spreken. Dit kan een rolmodel zijn, een mentor, een ondernemer tegen wie je opkijkt, of een coach. Mensen die je kunnen ondersteunen. En bij wie je terecht kunt met vragen over bijvoorbeeld boekhouden, persoonlijke groei of financiën.

2. Stel je (hulp)vraag duidelijk aan je coach of deskundige

Geef specifiek aan wat je wilt leren. De vraag ‘wil je mij coachen' is te algemeen. Als je duidelijk aangeeft wat je wilt leren, zorgt dit voor focus in het contact met je coach. Jouw leerdoel moet helder en overzichtelijk zijn om mee aan de slag te gaan.

3. Werk continu aan je netwerk

En niet alleen wanneer de nood hoog is. Dan zit je met een andere energie aan tafel. Met een sparringpartner heb je regelmatig contact en die kent jou. Maak elke week een uurtje tijd vrij, telefonisch of face to face. Een duidelijke omschrijving van wat je wilt, helpt je bij het krijgen van het nodige advies. 

4. Verbreed je financiële kennis

Verdiep je in deze materie. Als je succesvol wilt ondernemen moet je de verschillende financieringsvormen kennen. Voel je verantwoordelijk voor het opdoen van deze kennis. Naast jouw businessplan heb je ook een financieringsplan nodig. Als je aan tafel zit bij de bank ben je eigenlijk al in onderhandeling. Weet wat je nodig hebt voor je bedrijf en wat jouw grenzen zijn.

5. Creëer een team financieel deskundigen om je heen

Als je kansen ziet voor je bedrijf, dan heb je alvast het netwerk voor het vinden van kapitaal. Bijvoorbeeld een informal investor, iemand die kennis heeft van crowdfunding, of een contactpersoon bij de bank. Het is niet fijn om op het moment dat je een keuze wilt maken of beslissing neemt, alles nog te moeten regelen. Misschien neem je dan meer risico’s of laat je een belangrijke kans liggen.

6. Start tijdig met het vinden van groeigeld

Doe dit samen met je team met deskundigen en ondersteuners om je heen. Start een jaar voordat je denkt dat je het groeigeld nodig hebt. Je weet dan welke mix van financiering bij je bedrijf past.

7. Creëer inzicht en overzicht

Zowel zakelijk als privé. In het begin gebruik je misschien nog dezelfde rekening, maar na verloop van tijd wil je privé en zakelijk misschien gaan scheiden. Wat heb je nodig om privé te floreren en wat heb je zakelijk nodig voor je bedrijf? Als er een kans komt, wil je weten hoeveel van jouw privévermogen je in het bedrijf kan en wilt stoppen. Het is altijd goed om bewust te zijn van de risico's die je kunt lopen. Laat je niet tegenhouden om te starten, door te pakken en zelfs te groeien. Laat die risicobewustheid niet belemmerend werken.

8. Doe elk jaar een risicocheck en wees voorbereid

In een jaar kan veel gebeuren en veranderen. Doe jaarlijks een risicocheck zakelijk en privé. Houd rekening met belangrijke momenten in je leven, bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen of het overlijden van je ouders. Een risicocheck kun je in je agenda plannen. Je staat dan stil bij hoe jouw leven er op dit moment uit ziet. Misschien moet je afspraken maken met mensen om je heen. Geef jezelf steeds het beste en bescherm jezelf, zodat je bedrijf goed gaat.

9. Schakel bij ontbrekende kennis de hulp van buitenaf in

Je weet al veel als ondernemer. Maar heb je het gevoel dat je ergens te weinig kennis van hebt? Haal die deskundigheid dan in huis. Investeer hierin. Een accountant met ervaring heeft de benodigde informatie of advies. Ook al betaal je kosten hiervoor. Soms heb je voldoende aan de informatie die je gewoon op internet vindt. Bescherm jezelf tegen risico's die je niet wilt lopen.

10. Bespreek met je omgeving wat je nodig hebt om succesvol te zijn

Als het niet goed gaat met jou, kun je ook niet zorgen voor andere mensen of de medewerkers in je bedrijf. Bespreek thuis wat je nodig hebt. Maak afspraken en verdeel de taken. Doe dit regelmatig, want situaties veranderen steeds.

11. Keer jezelf voldoende uit

Zorg dat je het privé ook fijn hebt. Soms vraagt een financieel adviseur naar wat je jezelf uitkeert. Bijvoorbeeld een hypotheekadviseur. Bij het afsluiten van een hypotheek vraagt hij/zij naar dit uitgekeerde bedrag over de afgelopen 3 jaar.

12. Investeer in je supportsysteem

Schakel opvang voor de kinderen in, huur huishoudelijke hulp in of maak gebruik van een assistent voor klussen waar je niet aan toekomt of tegenop ziet. De kosten van een assistent zijn fiscaal aftrekbaar. Je hoeft het niet alleen te doen. Sluit je aan bij communities voor inspiratie, advies, het vinden van een coach. Bijvoorbeeld nlgroeit. Kijk goed wat bij je past.

Met deze 12 tips kun je jouw bedrijf laten groeien.

Ben je nieuwsgierig naar meer? We hebben hier de uitgebreide video. Veel kijkplezier!


Groeien met je bedrijf

Je bent je eigen bedrijf gestart en nu zie je het bedrijf groeien. Samen maken we een begin aan jouw toekomstige bedrijf. 

Zakelijke rekening 3 maanden gratis

Als beginnend ondernemer is een zakelijke rekening onmisbaar. Als starter krijg je bij ons nu extra voordeel. Vraag een betaalpakket bij ons aan en krijg de eerste 3 maanden gratis!