Javascript is required

‘Om financiering vragen lijkt op een sollicitatiegesprek’

Om geld vragen is nooit makkelijk. Hoe gaat een financieringsgesprek bij ABN AMRO eigenlijk, en hoe kun je je het beste voorbereiden? ABN AMRO financieringsexpert Vincent Westhof geeft zijn tips.

Wat moet je meenemen naar een financieringsgesprek?

"We kijken naar de mindset van de ondernemer: begrijpt hij of zij de bedrijfsrisico’s? Een ondernemer heeft een visie en een plan. Een groot gedeelde is cijfermatig."De cijfers moeten kloppen,” zegt Vincent. “Zorg dat wij inzicht krijgen in je administratie."

Gaat het dan vooral om de cijfers?

“Wat ik ook belangrijk vind is dat de ondernemer een basis knowhow heeft van wat er binnen het bedrijf gebeurt. Soms kom ik mensen tegen die al jaren een factuur open hebben staan. Dat is niet de bedoeling en dat telt ook mee. Ik ben verder nieuwsgierig naar het verhaal achter de ondernemer. Wat drijft diegene? Waar voegt die waarde toe en waarom willen mensen betalen voor de producten of diensten van deze ondernemer? Vooruitkijkend wil ik ook een goede onderbouwing van de ondernemer. Waarom verwacht hij of zij financiering nodig te hebben, of waarom verwachten die groei?”

Klinkt als een sollicitatiegesprek!

“Ja, dat is het eigenlijk ook wel een beetje.”

Komt duurzaamheid ook aan bod tijdens een financieringsgesprek?

“In elk financieringsgesprek is duurzaamheid een thema. Dat komt op twee manieren terug. We willen ten eerste dat het verdienmodel van de ondernemer over 10-15 jaar nog goed is. Wie niet meegaat met de verandering, loopt het risico dat dat de onderneming wegzakt. Zo kwam ik bij een bedrijf met supergoede cijfers. Helaas had het geen visie voor de toekomst. Ook ontbrak zicht op een duurzaam en toekomstbestendig verdienmodel, bijvoorbeeld door automatisering en robotisering. Dan ga je na enkele jaren slechte cijfers zien. Een bedrijf dat nu minder goede cijfers heeft, maar zicht heeft op het automatiseren van bedrijfsprocessen, heeft het dan soms beter voor elkaar. Ten tweede: hebben we soepelere voorwaarden voor leningen met een 'groen' doel. Zoals het verduurzamen van een bedrijfspand.”

Waar moet de ondernemer op letten?

“Kijk altijd naar de rente van de lening en naar de looptijd. Bedenk waar het geld precies voor gebruikt moet worden en houd altijd het doel voor ogen. Ik weet dat het aanvragen van financiering voor veel ondernemers niet hun sweet spot is. Maar wij komen gewoon blanco kijken, dus zonder vooroordelen.”

Wat als de ondernemer niet meer maandelijks kan aflossen?

“Wij trekken niet zomaar de stekker uit onze dienstverlening en proberen een oplossing te vinden. Soms betekent dat dat wij een concessie doen als bank en bijvoorbeeld zes maanden alleen rente betalen. Maar die periode kan niet oneindig gerekt worden. Als het neigt naar iets structureels, dan gaat de klant een bijzonder beheertraject in. Mijn collega's binnen de bank denken dan mee: kan dit bedrijf nog gezond worden of niet?"

Kijken jullie ook naar de privé-situatie van een ondernemer?

“We kijken vooral of het totaalplaatje past. Bijvoorbeeld door naar de inkomstenbelastingaangifte te kijken. Als iemand veel leningen in privé heeft, vraag ik altijd waarom dat zo is. We beoordelen de situatie in het geheel. Als toevoeging: privé en zakelijk lopen sneller door elkaar als de onderneming klein is en bijvoorbeeld gestart is vanuit de eigen woning. Bij grotere bedrijven zien we het minder.”

Waar let je nog meer op?

“Wij vragen of de ondernemer wel aan alle relevante verzekeringen heeft gedacht, voor bijvoorbeeld het bedrijfspand en de voorraad. En of er afspraken gemaakt zijn met de partner, en wat de gezinssituatie is. Ik vraag dat niet alleen uit nieuwsgierigheid. Met een eenmanszaak, moet er bijvoorbeeld ook gedacht worden aan aansprakelijkheid. Als ik een partner zou hebben, ben ik privé aansprakelijk, en mijn partner ook.”

Tags

Regel tot € 1 miljoen zelf bij New10

Bereken je financiering zelf bij onze 100% dochteronderneming New10. Krijg binnen 15 minuten een passend aanbod.

Liever persoonlijk advies?

Dat kan vanaf € 250.000. Beantwoord een paar vragen en plan een vrijblijvend gesprek van 15 of 60 minuten met één van onze adviseurs.

Financiering voor je bedrijf

Om je bedrijf te laten groeien, moet je investeren. Welke financieringsopties zijn er? En wat is de optimale keuze voor je zakelijke én privé situatie? Bekijk de opties of bespreek je situatie met onze financieringsexperts.

Tips om je bedrijf te laten groeien

Bij de groei van je bedrijf komt veel kijken. We weten wat er in jouw sector speelt en zijn er voor je. Met tips over de financiering. En inzichten om alles privé ook slim aan te pakken.