Javascript is required

Crowdfunding: je netwerk inzetten voor een financiering

Crowdfunding is een populaire manier om aan geld te komen. Beginnende bedrijven halen er startkapitaal mee op. Andere ondernemers kunnen er nieuwe producten of diensten mee financieren. Dit moet je weten voordat je eraan begint.

Crowdfunding wordt in alle branches van het mkb gebruikt, voor verschillende doelen. Denk aan het ontwikkelen van apps of gadgets. Of voor het opzetten of verbouwen van een restaurant of café. De eigenaar van een fabriek haalt er het geld mee op om een kostbare machine te vervangen. Zelfs een theatergezelschap kan gebruikmaken van crowfunding. Met het geld kan het gezelschap voorstellingen geven, die anders nooit de spotlights zouden zien.

Fondsen werven

Crowdfunding lijkt op een marketingcampagne. Het doel is om geld op te halen van een groep mensen (crowd), die jouw project willen steunen. In ruil voor hun financiële steun krijgen ze rente of aandelen. Dat maakt crowdfunding interessant voor de ‘funders’. Je bepaalt zelf de looptijd, de investeringsvorm, hoeveel kapitaal je nodig hebt en waarvoor. Je hoeft het geld niet alleen te gebruiken voor ‘vaste activa’, zoals materiaal, middelen of een verbouwing. Er zijn ook ondernemers die het geld in immateriële zaken steken. Denk aan een overname, onderzoek en ontwikkeling (Research&Development) of kapitaalinjectie; een financiële impuls om te kunnen groeien.

Met of zonder een banklening

Populair is de combinatie van crowdfunding met een traditionele financiering bij de bank. Een rekening-courant is handig als je op korte termijn geld nodig hebt. Want voor de opbrengst van jouw crowdfundingproject moet je geduld hebben en wachten tot de campagne is afgelopen. Er zijn diverse krediet- en leningsvormen voor innovatie en groei.

5 soorten crowdfunding:

1. Eigen vermogen

In ruil voor geld krijgt de investeerder een deel van je onderneming. De investeerder wordt tijdelijk aandeelhouder en deelt mee in de winst.

2. Vreemd vermogen

Je vraagt investeerders om een lening. Hiermee kun je een bedrijf oprichten wanneer je zelf nog niet voldoende middelen hebt. Je investeerders lenen je dan een bepaald bedrag tegen een vaste looptijd en rente. Heeft de schuld een looptijd van een jaar? Dan is dat kort vreemd vermogen. Bij lang vreemd vermogen heeft de lening een langere looptijd, zoals bij hypotheken en een bedrijfslening. Je geeft het bedrag na de looptijd weer terug aan je investeerder.

3. Sponsoring

Bij sponsoring krijgt de investeerder geen geld terug, maar een andere tegenprestatie. Denk hierbij aan een naamsvermelding op banners en reclameborden.

4. Donatie

De investeerder geeft geld en krijgt daar niets voor terug. Donaties worden meestal gedaan bij projecten voor goede doelen.

5. Voorverkoop

Bij voorverkoop wordt eerst geld ingezameld bij investeerders. Met het totaalbedrag kan een nieuw product of dienst worden ontwikkeld. De investeerder krijgt daarvoor geen geld terug maar bijvoorbeeld een VIP-lidmaatschap dat recht geeft op voorrang bij volgende acties en aanbiedingen. Het verschil met sponsoring is dat er bij voorverkoop sprake is van een dienst of evenement dat er nog niet is. Pas als voldoende geld is opgehaald, kan dit worden gerealiseerd.

Jouw funders, jouw ambassadeurs

Bij crowdfunding zijn je investeerders direct bij je project betrokken. Dit kan in je voordeel werken. Ze kennen je, weten waar je passie naar uitgaat en willen daar een steentje aan bijdragen. Ze zijn jouw ambassadeur en kunnen dat ook uitdragen. Dat levert extra reclame op. De funders hebben er natuurlijk ook baat bij dat jouw project een succes wordt. 

Niet alleen voor nieuwe bedrijven

Crowdfunding is interessant voor zowel nieuwe als ervaren ondernemers om geld op te halen. Als ervaren ondernemer heb je vaak al een groot netwerk. Maar hoe vind je als nieuw bedrijf een publiek? Crowdfunding gaat meestal via een platform. Dat is een website waar je je idee kunt presenteren en geld ophalen.  In het crowdfundingregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kun je zien welke crowdfundingplatformen een vergunning of ontheffing hebben gekregen.

Pitch je plan

Voor een kickstart van je project moet je vooraf een plan hebben. Denk aan een marketingcampagne. In dit plan leg je eerlijk uit wat je doel is, waar het geld precies voor nodig is en waarom je jouw netwerk aanspreekt. Je deelt je plan overal waar je kunt, persoonlijk, via een brochure, social media, een website of een videoboodschap. Ga op zoek naar voorbeelden van geslaagde crowdfundingprojecten om het kunstje af te kijken. En vraag andere ondernemers of zij ervaring hebben met crowdfunding. Belangrijk voor je mogelijke investeerders is, dat zij weten waar ze aan toe zijn. Zorg dat je in je campagne duidelijk bent over de voorwaarden. Bijvoorbeeld wanneer de investeerders mogen delen in de opbrengst. Jouw funders hebben tenslotte ook een zakelijk belang.

Tips om je bedrijf te laten groeien

Bij de groei van je bedrijf komt veel kijken. We weten wat er in jouw sector speelt en zijn er voor je. Met tips over de financiering. En inzichten om alles privé ook slim aan te pakken.