Javascript is required

Je opdracht wordt ingetrokken. Wat nu?

Je hebt een ondertekende opdrachtbevestiging en bent begonnen met voorbereiden. Dan belt de opdrachtgever dat de klus niet doorgaat. Dit is vervelend, want je had je agenda geblokkeerd en op de omzet gerekend. 5 dingen die je moet weten als zoiets je overkomt.

1. Een getekende opdrachtbevestiging is bindend

Wanneer je klant de offerte of opdrachtbevestiging ondertekent, is dat een juridische overeenkomst. Zelfs bij telefonisch akkoord is de afspraak rechtsgeldig. Maar het is slim om de opdracht ook schriftelijk vast te leggen. Dat zorgt voor duidelijkheid. Een getekende overeenkomst is niet zomaar een intentie, maar echt bindend.

De opdrachtgever kan de overeenkomst wel opzeggen (7:408 lid 1 BW), maar dit heeft gevolgen. Je krijgt mogelijk compensatie voor de kosten die je hebt gemaakt en de tijd die je al aan de opdracht hebt besteed.

2. Stuur je algemene voorwaarden mee

Bij elke offerte en opdrachtbevestiging is het belangrijk dat je algemene voorwaarden aanbiedt. Dit doe je door de opdrachtgever te wijzen op de bijgevoegde voorwaarden in de mail of door ze per post op te sturen. Algemene voorwaarden gelden alleen als je ze aan de opdrachtgever hebt aangeboden.

Je kunt hierin opnemen hoe je omgaat met overeenkomsten die eerder worden beëindigd. Zorg ervoor dat deze niet 'onredelijk bezwarend' zijn volgens de wet. Heb je nog geen algemene voorwaarden, dan is het verstandig deze vast te laten leggen. Dit biedt duidelijkheid en bescherming voor beide partijen.

3. Je mag kosten in rekening brengen

Als een opdracht niet doorgaat ondanks dat is toegezegd, mag je kosten in rekening brengen. In het artikel 7:411 van het Burgerlijk Wetboek staat dat je recht hebt op "een naar redelijkheid vast te stellen deel van het loon" als de overeenkomst eindigt vóórdat de opdracht is uitgevoerd. Dit recht hoeft niet in je algemene voorwaarden te staan.

De hoogte van het bedrag hangt af van de uitgevoerde werkzaamheden en de reden van annulering. Heb je bijvoorbeeld 5 uur aan voorbereidingen besteed of kosten gemaakt voor inkopen? Dan is het redelijk om deze kosten bij je opdrachtgever in rekening te brengen. Zorg dat je dit goed vastlegt en bespreek de situatie met je opdrachtgever.

4. Houd rekening met de omstandigheden

Hoewel je volgens de wet recht hebt op een geldbedrag als een opdracht wordt geannuleerd, is het niet altijd verstandig dit te eisen. Elke situatie is uniek. Het is goed te bedenken waarom een opdracht wordt geannuleerd en bespreek dit met je opdrachtgever. Misschien is het slimmer geen kosten in rekening te brengen. Bedenk ook of de annulering je in (financiële) problemen brengt, bijvoorbeeld omdat je andere opdrachten hebt geweigerd. Maak dit duidelijk aan je opdrachtgever. Communicatie en begrip kunnen helpen in het maken van de juiste keuze.

5. Vraag om een aanbetaling

Bij een nieuwe klant of grote opdracht kun je een aanbetaling afspreken. Door een deel van het bedrag vooraf te laten betalen, weet je zeker dat je niet voor niets werkt. Wordt de opdracht toch geannuleerd? Dan heb je geen gedoe over kosten, omdat die al betaald zijn. Werken met aanbetalingen verbetert ook je cashflow. Je hoeft niet te wachten tot de opdracht is afgerond om het hele bedrag te factureren. Dit geeft je meer financiële zekerheid en stabiliteit tijdens het uitvoeren van je opdrachten.

Begin met groter denken

Wist je dat 3 op de 5 ondernemers denken dat het moeilijk is om financiering te krijgen. Voor bijvoorbeeld voorraad of een bedrijfspand. Maar dat we de meeste aanvragen gewoon goedkeuren? Bekijk snel je mogelijkheden.