Waarom is werkkapitaal belangrijk voor je bedrijf?

Als ondernemer heb je misschien wel eens gehoord van werkkapitaal. Werkkapitaal is belangrijk voor een bedrijf. Het wordt gebruikt om loon van te betalen, investeringen te doen en voorraden in te kopen.
In dit artikel leggen we uit wat werkkapitaal is. Ook geven we tips hoe je zorgt voor een gezond werkkapitaal.
Wat is werkkapitaal?
Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft voor dagelijkse uitgaven. Denk aan het betalen van leveranciers en het uitkeren van salarissen.
Werkkapitaal of cashflow?
Werkkapitaal wordt weleens verward met cashflow. Ze zijn niet hetzelfde, maar ze zijn wel met elkaar verbonden. Cashflow is het verschil tussen het geld dat er binnenkomt en dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Werkkapitaal is het het geld dat je beschikbaar hebt voor lopende kosten en groei. Het is het verschil tussen de vlottende activa (voorraad, debiteuren en liquide middelen) en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden) op de balans.
Cashflow is wel belangrijk voor het werkkapitaal. Als debiteuren een lange betaaltermijn hebben, of niet betalen, kun je in de problemen komen als je rekeningen niet kunt betalen.
Activa en passiva
Activa
Activa zijn de bezittingen van je bedrijf. Vlottende activa zijn bezittingen die je maximaal een jaar kunt gebruiken. Denk aan je voorraden en debiteuren. Vaste activa zijn bezittingen die voor een lange tijd meegaan. Bijvoorbeeld een kantoorpand of een bedrijfsauto.
Passiva
Passiva zijn de schulden van je bedrijf. Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een aflossingstijd van maximaal een jaar. Dit is bijvoorbeeld belasting die je moet betalen. Vaste passiva zijn je investeringen voor een langere periode, zoals gebouwen of machines.
Inzicht in jouw werkkapitaal
Vraag je je af of je goed inzicht hebt in je werkkapitaal? Of ben je bang dat je werkkapitaal misschien te laag of te hoog is? De formule om je werkkapitaal te berekenen is eenvoudig:
Werkkapitaal = Vlottende activa - Vlottende passiva
Een andere manier om inzicht te krijgen in je werkkapitaal is het berekenen van je current ratio en quick ratio. Hiermee bereken je hoe de liquiditeit van je bedrijf is: kun jij je kortlopende schulden betalen? Voor een current ratio deel je alle kortlopende activa door alle kortlopende passiva. Ligt het getal hoger dan 1, dan zit je doorgaans goed. Bij een quick ratio doe je hetzelfde, maar hierbij ga je ervan uit dat de voorraden niet snel in geld worden omgezet. Je rekent de voorraden dus niet mee.
Gezond werkkapitaal
Een gezond werkkapitaal is belangrijk voor de stabiliteit van je bedrijf. Je moet hierin een balans vinden. Zorg dat je rekeningen op tijd kunt betalen, onverwachte kosten kunt opvangen en kansen voor groei kunt benutten.
Als je werkkapitaal te laag is, heb je misschien niet genoeg geld om je bedrijf goed draaiende te houden. Je moet dan iets doen om te voorkomen dat je in de problemen komt, zoals lasten verlagen of inkomsten verhogen.
Je moet ook niet streven naar een zo hoog mogelijk werkkapitaal. Dat brengt risico’s met zich mee. Dan zit je geld vast in bijvoorbeeld te veel voorraad of nog te ontvangen bedragen. Als een voorraad onverkoopbaar is, worden deze kosten geboekt. Ook kunnen er debiteuren zijn die uiteindelijk niet betalen. Daarnaast wordt werkkapitaal vaak (deels) gefinancierd met vreemd vermogen, zoals leningen of factoring. En dit kost rente. Bovendien zitten er altijd grenzen aan financiering.
Voor banken is werkkapitaal een belangrijke indicatie voor de gezondheid van een bedrijf. Een positief werkkapitaal maakt het waarschijnlijker dat een bank een lening verstrekt. De kans op acute geldnood is dan kleiner.
Bedrijven willen hun werkkapitaal vaak vergelijken met dat van andere bedrijven, maar er is geen standaardgetal voor een ‘gezond werkkapitaal’. Dit verschilt per bedrijf en is afhankelijk van strategie, sector en klantenkring.
Optimaliseren van je werkkapitaal
1. Analyseer en optimaliseer alle debiteuren en crediteuren
Een gezond werkkapitaal begint met een goede analyse van je debiteuren en crediteuren. Debiteurenbeheer is belangrijk. Kijk hoe lang klanten erover doen om te betalen en stuur op tijd herinneringen om vertragingen te voorkomen. Onderhandel ook met je leveranciers voor gunstige betalingsvoorwaarden. Goed debiteuren- en crediteurenbeheer kan je cashflow flink verbeteren.
2. Optimaliseer het voorraadbeheer
Voorraad die te lang ligt, kost geld. Een goed voorraadbeheer is dus belangrijk. Identificeer producten die langzaam verkopen en bied kortingen of bundels aan om ze sneller te verkopen. Een just-in-time systeem kan ook helpen. Hiermee verminder je opslagkosten en beperk je overtollige voorraad.
3. Houd grip op uitgaven
Een gezond werkkapitaal vraagt om aandacht voor zowel inkomsten als uitgaven. Houd je bedrijfsuitgaven goed in de gaten en controleer regelmatig of ze echt nodig zijn. Zorg dat elke uitgave bijdraagt aan de groei en efficiëntie van je bedrijf.