Javascript is required

Failliet met een eenmanszaak: dit moet je weten

Faillisement

Een faillissement met een eenmanszaak raakt je niet alleen zakelijk, maar ook privé. Anders dan met een bv ben je persoonlijk aansprakelijk voor al je schulden. Wat komt er kijken bij een faillissement als zzp’er?

Je hebt een moeilijk jaar achter de rug en dan krijg je ook nog eens te horen dat je grootste opdrachtgever stopt. Of er breekt plotseling een crisis uit in jouw branche, waardoor je inkomsten opdrogen. En dat terwijl je nog een flinke stapel facturen moet betalen. Als je je rekeningen niet betaalt, kunnen schuldeisers jouw faillissement aanvragen. Heb je zelf het idee dat je je financiële problemen niet meer kunt oplossen? Dan kun je dat zelf ook doen. In dat geval dien je zelf een aanvraag voor faillissement in bij de rechtbank. Wat houdt het eigenlijk in als je failliet wordt verklaard? 

Je blijft aansprakelijk

Wanneer de rechtbank je failliet verklaart, ben je niet meteen van je schulden af. Je blijft ondanks het faillissement verantwoordelijk voor die schulden. Dit betekent dat je die vroeg of laat moet terugbetalen. Wel kun je mogelijk met je schuldeisers afspreken dat de schuld lager wordt.  Zij krijgen dan minder geld dan waar ze recht op hebben, maar ze weten dan wel zeker dat ze nog een deel van het geld terugzien.

Je wordt beschikkingsonbevoegd

'Beschikkingsonbevoegd' betekent dat je geen zeggenschap meer hebt over je vermogen. Je kunt dus geen geld meer overmaken of opnemen. Omdat je een eenmanszaak hebt, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk- en privévermogen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan valt het hele gemeenschapsvermogen onder het faillissement, bijvoorbeeld het spaargeld van je partner. 

Er komt een curator

Als beschikkingsonbevoegde mag je geen betalingen meer doen of contracten ondertekenen. De curator neemt jouw plek in en verkoopt alles van waarde in je bedrijf of woning dat je niet persé nodig hebt om te leven. Denk daarbij allereerst aan je inboedel en je auto. Van de opbrengsten worden de schuldeisers (of een deel ervan) betaald. De curator zelf moet daarnaast ook betaald worden. 

Faillissement opheffen

Het faillissement kan worden opgeheven, bijvoorbeeld als je een akkoord bereikt met je schuldeisers of als er geen baten meer zijn. Maar ook na het beëindigen van het faillissement blijf je verantwoordelijk voor je schulden (voor zover deze niet door het akkoord worden kwijtgescholden). Je schuldeisers kunnen je dus nog jaren blijven achtervolgen.

Aanspraak op de bijstand

Als zelfstandige zonder werk heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering (ww). Wel kun je aanspraak maken op de Algemene bijstandswet (Abw). De hoogte van deze uitkering verschilt per situatie en is onder meer afhankelijk van je inkomsten en eigen vermogen. Uiteindelijk bepaalt de gemeente waarin je woont de hoogte van de uitkering.

Aanspraak op de schuldsanering

Om binnen korte tijd een einde te maken aan je schulden, bestaat in Nederland de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Deze regeling maakt het mogelijk om alle schulden binnen 36 maanden af te betalen. Je kunt hier alleen aanspraak op maken als er geen akkoord (‘minnelijk traject’) met je schuldeisers mogelijk is en als je financiële administratie op orde is. Je moet de administratie van de afgelopen 3 jaar aan de rechter kunnen laten zien. Ook mogen de schulden geen gevolg zijn van fraude en mag je de afgelopen 10 jaar niet in de Wsnp hebben gezeten.

De regeling houdt in dat je je verplicht 3 jaar lang in te zetten om de schuldeisers terug te betalen. Ook ben je verplicht te solliciteren en mag je geen nieuwe schulden opbouwen. Houd je je aan alle eisen, dan heb je na 36 maanden een schone lei en mogen eventuele restschulden niet langer worden opgeëist. Je kunt dit traject zowel voor als nadat je failliet bent verklaard aanvragen bij de rechtbank.

Let op

Je mag de btw op facturen die je niet kunt betalen niet aftrekken als voorbelasting. Doe je dit toch, dan bouw je alleen maar meer schulden op.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bpz)

Gaat het zakelijk slecht, maar wil je geen faillissement omdat je betere tijden verwacht? Dan biedt het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) misschien een oplossing. Deze regeling is bedoeld voor zelfstandigen die tijdelijk in financiële problemen zitten. Je kunt via de sociale dienst van je gemeente een uitkering aanvragen. Als je deze krijgt toegewezen, kan dat net dat steuntje in de rug zijn om je faillissement te voorkomen.

Tags

Kennisartikel
Faillisement

Uitdagingen voor ondernemers

Gaat het even niet volgens plan? Ontdek wat je kunt doen in onzekere tijden. Kom vooruit: verander onzekerheid in mogelijkheden.