Naar de navigatie Naar de inhoud

Zo vindt u een informal investor

U heeft geld nodig om een bedrijf te starten, om te innoveren, te groeien of een overname te doen. De bekendste route is bankfinanciering, maar informal investors investeren tegenwoordig ook in kleine bedrijven. Hoe vindt u als zzp'er een informal investor? En wanneer zijn ze bereid om te investeren?

Informal investors zijn investeerders die eigen vermogen investeren in andere bedrijven. Deze 'business angels' zijn vaak succesvolle ondernemers of andere vermogende personen die persoonlijk willen investeren in uw bedrijf. Zij brengen niet alleen geld mee, maar vaak ook de nodige kennis en een handig netwerk. In ruil voor financiering krijgen informal investors winstaandelen of zeggenschap in uw bedrijf.

Familie of informal investor?

De eerste vraag die u zich moet stellen, is: hoeveel geld heb ik nodig? Kleinere bedragen (tot € 30.000,-) zijn vaak nog wel door familie en vrienden bij elkaar te krijgen. Heeft u meer nodig, dan kan een informal investor uitkomst bieden. Meestal gaat het om investeringen tot € 250.000,-. Vooral bedrijven in de start- en (snelle) groeifase zijn interessant voor een investeerder. Ook zien ze graag dat u innovatief bent en voldoende onderscheidend vermogen heeft. Groeipotentieel is een vereiste. Uw bedrijf moet binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een hogere omzet en winst. Informal investors hebben meestal een voorkeur voor bedrijven uit de eigen regio.

Een business angel vinden

Een informal investor vindt u niet zomaar via een zoekopdracht op Google. Deze groep investeerders blijft meestal onder de oppervlakte. Stap 1 bij het vinden van een informal investor is netwerken. Vertel zoveel mogelijk mensen in uw eigen netwerk dat u op zoek bent naar een investeerder. Vergeet vooral niet uw accountant, uw bank of andere ondernemers. Laat u zien op plaatsen waar deze partijen elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld op events en beurzen en tijdens activiteiten, georganiseerd door businessclubs en ondernemersverenigingen.

Initiatieven van banken

Financiële instellingen zien ook de waarde van een informal-investment-netwerk en faciliteren ondernemers hierin. Zoals Informal Investment Services van ABN AMRO. De bank stelt ondernemers voor aan investeerders waarvan het profiel past bij de onderneming en de plannen. Via een online platform en bijeenkomsten kunnen ondernemers in contact komen met mogelijke investeerders. Het indienen en beoordelen van een plan is kosteloos. Als u besluit verder te gaan, betaalt u een eenmalige inschrijvingsfee. Als er een succesvolle match is, betaalt u een succesfee van 1 tot maximaal 2,25 procent over het participatiebedrag.

Netwerken van investeerders

Steeds meer informal investors opereren in groepsverband en sluiten zich aan bij een business-angel-netwerk. In Nederland is er ook een beroepsvereniging voor business angels: Business Angel Netwerk Nederland (BAN). Op de site van BAN vindt u een overzicht van aangesloten leden. Zij organiseren voorlichtingsbijeenkomsten voor ondernemers en investeerders. Dit is een ideale gelegenheid om te netwerken met andere ondernemers, adviseurs, intermediairs, investeerders en beheerders van investeringsfondsen. Tip : business angels zien graag eigen initiatief.

Intermediairs

U kunt een intermediair inschakelen voor het vinden van een informal investor. Er zijn verschillende bureaus in Nederland. Grofweg zijn er 2 soorten intermediairs: de matchmakers en de capital searchers. Matchmakers koppelen u aan een informal investor, maar zijn geen partij in verdere onderhandelingen. Capital searchers gaan een stap verder. Zij begeleiden de ondernemer bij het bepalen van de waarde van de onderneming, het voeren van de onderhandelingen en het opstellen van de contracten. De kosten van een intermediair lopen uiteen. Soms betaalt u voor de dienstverlening tot 5 procent van het investeringsbedrag.

Tijd

Het vinden van een informal investor kost tijd. De praktijk leert dat ondernemers meestal de duur van de zoektocht onderschatten. Zij beginnen te laat met zoeken, waardoor ze in financiële nood raken en een minder sterke onderhandelingspositie hebben.

Zakelijke partner

Als u in zee gaat met een business angel, krijgt u er een zakelijke partner bij in uw bedrijf. Vraag u goed af of u dit echt wilt. Ondanks een minderheidsbelang eist een informal investor een stem in belangrijke beslissingen en u zult in grote lijnen uitleg moeten geven over uitgaven. Het is heel belangrijk om hierover goede afspraken te maken. Zo ontstaat er een goede balans tussen de invloed van uw investeerder en uw eigen zeggenschap.

Goede klik

De investeerder en u zullen bij elkaar moeten passen. Een goede klik is essentieel. Oprechte interesse moet van beide kanten komen. U hakt in de toekomst immers samen knopen door en neemt moeilijke besluiten. Twijfelt u? Begin er dan niet aan.

Tip: lees ook dit artikel over crowdfunding.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.

Hulp bij Internet Bankieren