Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw financiële reserve goed geregeld

Iedere zzp’er zou eigenlijk een financiële reserve moeten hebben voor als het even tegenzit. Hoe zorgt u voor een goed vangnet? Tips voor het regelen van uw financiële reservepotje.

U kunt onverwacht in zwaar weer komen. Opdrachten blijven uit, door ziekte kunt u niet werken of klanten betalen niet of te laat. Zorg dat u aanspraak kunt maken op uw reserves; een geldbedrag dat u achter de hand heeft. Dan kunt u uw vaste lasten én de belasting gewoon blijven betalen.

Hoeveel een financiële buffer moet zijn, hangt helemaal af van uw situatie. Basisregel 1 is dat uw reserve groot genoeg moet zijn om het wegvallen van uw grootste opdrachtgever op te kunnen vangen. Op deze manieren haalt u het beste uit uw financiële reserves.

1. Zet uw geld op een spaarrekening

Sparen is een veilige manier om uw geld weg te zetten. Uw geld wordt niet minder waard wanneer het op een spaarrekening staat. Bovendien weet u zeker dat u er altijd over kunt beschikken wanneer dat nodig is. Met sparen zal uw reservepotje niet veel meer groeien dan het bedrag dat u zelf op de rekening stort. Nu de rente erg laag is, is het rendement op spaargeld ook laag.

2. Ga uw geld beleggen

Beleggen kan al vanaf € 50,- per maand. Niet iedereen vindt beleggen een prettige manier om zijn geld weg te zetten, omdat het vaak risico’s met zich meebrengt. Met deze online test kunt u kijken of beleggen iets voor u is. Een goede manier om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, is door ze te verspreiden. Beleg uw geld niet in 1 bedrijf of product, maar kies er een aantal uit. Grondstoffen, aandelen of valuta: het zijn slechts een paar verschillende beleggingsproducten. Aandelen van bedrijven zijn een toegankelijke vorm om mee te beginnen. Verdiep u van te voren in de materie of vraag hulp aan een beleggingsadviseur.

3. Betaal uw schulden af

De rente die u betaalt voor schulden is nog altijd hoger dan de rente die u ontvangt op uw spaargeld. Onder schulden valt bijvoorbeeld uw hypotheek. Als u vervroegd aflost op uw hypotheek, gaan uw maandelijkse kosten omlaag omdat u over een kleiner bedrag rente betaalt. Daarnaast krijgt u mogelijk, als in een lagere risicoklasse valt, ook een lager rentetarief. Mooi meegenomen. U verkleint bovendien het risico dat u uw huis bij tegenslagen moet verkopen omdat u het niet meer kunt betalen.

4. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt u een financieel vangnet voor wanneer u onverwacht ziek wordt of een ongeval krijgt, waardoor u niet kunt werken. U ontvangt dan van uw verzekeraar een maandelijkse uitkering. Daarvoor betaalt u maandelijks een vaste premie.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

5. Stap in een Broodfonds

Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is deelname aan een Broodfonds. Dit is een groep van 20 tot 50 ondernemers. Zij storten elk maandelijks een relatief laag bedrag op een speciale broodfondsrekening. Een broodfonds is meestal gericht op een woonplaats of beroepsgroep, waardoor iedereen elkaar kent. Mocht een van de ondernemers ziek worden, dan krijgt hij financiële steun uit de geldpot.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.

6. Doe een beroep op het Bbz

Verkeert u tijdelijk in zwaar weer met uw bedrijf? U kunt in uw gemeente een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Met het Bbz kunt u in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of voor bedrijfskapitaal. Er geldt wel een aantal voorwaarden voor. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Tip: vraag een financieel planner

Een financieel planner helpt uw financiën in kaart te brengen en geeft advies over hoe u uw financiële reservepotje kunt laten groeien. Een financieel plan geeft u zekerheid en u krijgt tips waar u zelf wellicht nooit aan gedacht had. Investeer in advies van een financieel planner: het betaalt zich vrijwel altijd terug.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.