Naar de navigatie Naar de inhoud

Als zzp’er een opleiding financieren

U bent zzp’er en u wilt een opleiding, workshop of cursus gaan volgen. Om die te financieren heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Maar er zijn meer manieren die de lasten voor u kunnen verlichten.

Voor ondernemers is het heel belangrijk om bij te blijven in hun vakgebied. Dat geldt ook voor zzp’ers. Investeren in kennis betaalt zich vrijwel altijd terug, maar u moet eerst wel de opleiding, cursus of workshop betalen. Hieronder noemen we 3 mogelijkheden om uw opleiding te financieren.

1. Levenlanglerenkrediet

De Rijksoverheid vindt dat de snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om voortdurende bij- en omscholing. Met het Levenlanglerenkrediet is dit voor iedereen mogelijk. Met ingang van studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar, die geen recht meer heeft op studiefinanciering, geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. U kunt dan tegen gunstige voorwaarden les- of collegegeld lenen als u een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs gaat volgen.

De hoogte van het krediet hangt af van de hoogte van het collegegeld of lesgeld dat u moet betalen. U vraagt het krediet aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor de duur van een opleiding. Voor het Levenlanglerenkrediet geldt dezelfde rente die studenten met recht op studiefinanciering hebben. Als het recht op het krediet stopt, begint u 1 januari van het daaropvolgende jaar met terugbetalen. De rente staat dan steeds voor 5 jaar vast. De lening moet in 15 jaar terugbetaald worden. Hoeveel per maand terugbetaald moet worden, is inkomensafhankelijk.

2. Regionale en provinciale subsidies

Ook provincies en gemeenten verstrekken soms subsidies aan ondernemers voor scholing. Kijk op de websites van uw eigen provincie en gemeente. Heeft uw gemeente een ondernemersloket, dan is het zinvol om te informeren naar subsidies voor zzp’ers. Ook op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u actuele informatie over subsidies. De RVO is een dienst van het ministerie van Economische Zaken die ondernemers ondersteunt. Mocht er weer een nieuwe subsidie zijn voor zzp'ers of nieuws over een bestaande subsidie, dan wordt dit op deze website van de Rijksoverheid gepubliceerd.

3. Studiekosten zijn aftrekbaar

U kunt uw investering in een opleiding aftrekken van de inkomstenbelasting. Kosten die u maakt om uw vakkennis op peil te houden, mag u aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting als bedrijfskosten. Denk aan een cursus voor een geüpgraded computerprogramma dat u gebruikt. Kosten die u maakt om echt nieuwe kennis op te doen, geeft u op als privé-aftrekpost. Meer informatie over studiekosten en andere scholingsuitgaven, vindt u op de site van de Belastingdienst.

Tip

U kunt gebruik maken van een scholingsvoucher van het UWV . U ontvangt € 2.500,- subsidie om een opleiding of EVC-certificaat te halen. Let op: deze subsidiepot is nagenoeg leeg. De voorwaarden zijn daarom aangescherpt. Alleen wanneer u werkzaam bent in de langdurige zorg, maakt u nog kans op subsidie.

Stel uw vraag via WhatsApp

Binnen 15 minuten antwoord

Zakelijk contact via Whatsapp

We beantwoorden uw vragen graag zo snel mogelijk. Daarom zijn we ook via WhatsApp bereikbaar. Doordeweeks van 8 tot 21 uur en op zaterdag van 9 tot half 6. U krijgt binnen 15 minuten antwoord.