
Het werven van retailpersoneel blijft lastig
Afgelopen maanden zien wij een kleine toename van de werkloosheid en lijkt de stijging van het aantal vacatures binnen de retail voorbij. Hoewel het probleem daarmee lijkt te zijn gekeerd, heeft de sector nog steeds last van grote personeelskrapte.
Download het volledige rapport
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Vanaf februari 2014 tot de uitbraak van het coronavirus in Nederland is de werkloosheid structureel afgenomen. Aan het begin van de coronacrisis liep de werkloosheid even op, maar al snel werd de daling voortgezet. Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgde voor een kleine stijging in de werkloosheid, maar ook die is inmiddels alweer gestopt.
Groot aantal openstaande vacatures
Een groot deel van de ondernemingen in de retailsector ziet het tekort aan personeel als een belemmering in hun bedrijfsvoering. Uit de conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 37 procent van de ondernemingen in de detailhandel, 35 procent in de autohandel en 29 procent in de groothandel het tekort als belemmering te ervaren. Het is voor deze retailbedrijven dus van belang om meer personeel aan te trekken en vast te houden.
Het aantal openstaande vacatures in de retail, met name in de detailhandel, loopt sinds 2014 op. De oorlog in Oekraïne en de als gevolg daarvan sterk gestegen inflatie heeft wat voorzichtigheid bij het aannemen van personeel veroorzaakt, maar de aantallen openstaande vacatures zijn nog steeds zeer hoog.
Het hoge aantal openstaande vacatures veroorzaakt problemen voor retailers. Zo zijn winkels regelmatig gesloten vanwege een tekort aan personeel, is de werkdruk zeer hoog en is het lastig om werkroosters rond te krijgen.
Langdurig openstaande vacatures
Het aantal langdurig openstaande vacatures in de retail neemt de afgelopen jaren toe, zo blijkt uit data van het UWV. Ook de recente daling in het aantal openstaande vacatures is nog niet terug te zien in het aandeel langdurig openstaande vacatures.
Zo zijn veel langdurig openstaande vacatures te vinden onder technisch personeel in de automotive. Vooral met betrekking tot autotechnici en schadeherstellers is dat percentage hoog. Voor dit soort beroepen is het aandeel moeilijk te vervullen vacatures opgelopen tot 39 procent eind november.
Vacatures voor verkoopmedewerkers zijn ook steeds lastiger te vervullen; dat aandeel is inmiddels opgelopen tot meer dan een op de vijf vacatures.
Arbeidskrapte ook in toekomst waarschijnlijk
De toenemende vergrijzing zorgt ervoor dat het aandeel werkenden in Nederland verder afneemt. Inclusief de groep van nul tot twintig jaar zorgt de vergrijzing ervoor dat 100 mensen in de werkende leeftijd (20-65 jaar) 79 mensen in de niet-werkende leeftijdsgroep tegenover zich hebben in 2032. Naar 2040 neemt dit toe tot 86 niet-werkenden. Dit maakt dat arbeidskrapte ook in de toekomst waarschijnlijk is.
Het verhogen van het loon is een goede manier om de krapte in de retail tegen te gaan. Het loon is in deze sector al lange tijd relatief laag. Met het verhogen van het minimumloon en de overstap van een minimum maandloon naar minimum uurloon wordt hier al het een en ander aan gedaan volgend jaar. Omdat het verhogen van het minimumloon een algemene maatregel is verbetert dit niet per se de concurrentiepositie van de retail ten opzichte van andere sectoren.
De arbeidskrapte kan ook op een aantal andere manieren worden tegengegaan. Retailers doen er goed aan in te zetten op persoonlijke waardering, het geven van verantwoordelijkheid, het organiseren van trainingen en het creëren van een goede balans tussen werk en privé. De toepassing van technologie kan leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit en dus tot arbeidsbesparing. Door robotisering en digitalisering wordt efficiënter gewerkt en is minder mankracht nodig.
Meer informatie
Lees het volledige rapport 'Stand van Retail'.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.
Ondernemen in onzekere tijden
Het zijn onzekere economische tijden voor ondernemers en consumenten. Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Kom hierover meer te weten.