
De toenemende vraag naar goedkope kleding kent allerlei negatieve gevolgen voor het milieu. Broeikasgasemissies en het gebruik van schadelijke stoffen kunnen worden ingeperkt door hergebruik van materialen te stimuleren en de levensduur van kledingstukken te rekken. Generatieve kunstmatige intelligentie kan hierin een rol spelen.
Massaproductie is in de mode-industrie vooralsnog de status quo; het aanbod aan kleding overstijgt de marktvraag sterk, waardoor 30 procent van de nieuwe kledingstukken onverkocht op de storthoop belandt. Het cijfer is des te schokkender gezien het feit dat de productie van kleding wereldwijd verantwoordelijk is voor 10 procent van de broeikasgasemissies en een sterk nadelige invloed heeft op de biodiversiteit vanwege het gebruik van schadelijke stoffen.
Optimaal duurzame materialen
Om materiaalgebruik en de bijbehorende milieuschade te beperken, is het belangrijk dat een kledingstuk of accessoire aan het einde van zijn levensduur kan worden hergebruikt of gerecycled tot nieuwe grondstof. Bij het materiaalontwerp kan hiermee al rekening worden gehouden, zoals afbreekbaarheid of recyclebaarheid. Middels generatieve kunstmatige intelligentie – een variant van AI die in staat is om nieuwe zaken te creëren - kunnen dit soort vereisten, samen met functionele en esthetische randvoorwaarden, worden gecombineerd tot een optimaal duurzaam materiaal.
Deze AI-toepassingen zijn uiteraard ook te gebruiken bij het ontwerp van andere non-food producten zoals meubilair, elektrische apparaten en voertuigen zoals fietsen en auto’s. Daarnaast kan generatieve AI nieuwe materialen helpen creëren met bepaalde duurzaamheidseigenschappen, zoals slijtvastheid, zodat de producten langer meegaan.
Aansluiten op de markt
Los van innovaties op het gebied van duurzame materialen kan generatieve AI de ecologische voetafdruk van de mode-industrie ook op andere manieren helpen verkleinen. Zo zijn er diverse startups die de technologie inzetten om een betere aansluiting bij de markt te vinden en zo de hoeveelheid onverkochte kledingstukken te voorkomen, zoals het Portugese Fashable en Designovel uit Korea. Yoona heeft een AI-model ontwikkeld dat kledingontwerpen genereert en daarbij ook kennis over consumentenvoorkeuren toepast. De Duitse startup ontwikkelt tevens technologie om de ontwerpen om te zetten naar driedimensionale modellen zodat het ontwerpproces met minder fysieke prototypes toe kan.
AI-gegenereerde fashionmodellen
De Nederlandse startup Lalaland AI heeft zich juist gespecialiseerd in AI-gegenereerde fashionmodellen. Omdat de modellen levensecht lijken en de onderliggende software vele soorten lichaamstypes kan genereren, kan de ontwerper op voorhand gemakkelijker zien hoe de kledingdesigns er in verschillende maten uit moeten zien. Dit verkleint het aantal ‘samples’ dat nodig is om tot een optimaal design te komen en vergroot de kans dat de kleding – eenmaal op de markt – aansluit bij verschillende lichaamstypes.
Dergelijke diensten zijn vooralsnog bedoeld als ondersteuning voor ontwerpers, en niet direct voor consumenten. Samen haalden deze categorie bedrijven sinds 2018 ongeveer 13 miljoen dollar op. Uiteindelijk zal generatieve AI de deur openzetten naar een nieuw paradigma waarin consumenten op basis van hun voorkeuren – zoals exacte maten, persoonlijke stijl en behoeften op het gebied van comfort – volledig gepersonaliseerde producten kunnen laten creëren.
Meer informatie
Alles over dit onderwerp vindt u in het rapport Generatieve AI pakt rol in de duurzaamheidstransitie.
- Sinds 2018 staken investeerders 793 miljoen dollar in jonge bedrijven die ‘generatieve AI’ toepassen voor duurzaamheidsdoeleinden
- Het overgrote deel van de investeringen vond plaats in 2023.
- Generatieve AI kan op basis van instructies allerlei zaken creëren, zoals tekst, 3D-ontwerpen en zelfs nieuwe materialen.
- Tegenover de potentiële duurzaamheidswinst staat het grote energiegebruik van AI.
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.