
Wat is de stand van duurzaamheid bij consumenten in de Retail in deze tijd van Covid-19? Nemen zij duurzaamheid mee in hun aankoopbeslissing, wat zijn de belangrijkste redenen die motiveren of juist een duurzame aankoop tegenhouden, worden retailers geloofd en wie is eindverantwoordelijk?
Hoe kijkt de huidige consument aan tegen duurzaamheid in de sector Retail? Wij vroegen dit aan 3100 respondenten in samenwerking met Q&A Insights & Consultancy en verdeeld over 3 leeftijdscategorieën. De respondenten zijn zowel in februari, net voor de Covid-crisis en in augustus dit jaar bevraagd over hun houding ten aanzien van duurzaamheid in de sector Retail.
De mate waarin de consument duurzaamheid belangrijk vindt bij de aankoop van een product is niet gewijzigd. In beide periodes vinden 48% van de respondenten duurzaamheid (heel) belangrijk bij de aankoop.
Van de groep consumenten die duurzaamheid (heel) belangrijk vinden, koopt 39% vaak tot altijd duurzame producten. Met name in de branches elektronica, bouwmarkten en wonen kiest de consument het meest voor duurzame producten. In de branches drogisterijen en damesmode het minst.
Consumenten worden het meest aangemoedigd om duurzame producten te kopen vanwege een lagere prijs (46%) en de beschikbaarheid van goede informatie om een keuze voor een duurzaam product te maken (33%). Daarnaast vinden 31% van de consumenten duurzaamheid belangrijk dat ze er zelf aan bij willen dragen. Daarentegen worden consumenten het meest ontmoedigd om duurzame producten te kopen vanwege de hoge prijs (60%) en het ontbreken van juiste informatie over het duurzame product om een goede keuze te kunnen maken (34%). De duurzaamheidsclaim van zowel fysieke winkels als webshops wordt door consumenten in twijfel getroffen. Met een score van 34% respectievelijk 26% zijn zij het hier (helemaal) mee eens. Op basis van de huidige informatievoorziening zegt 31% tot een goed oordeel van een duurzaam product te kunnen komen.
Volgens de respondenten nemen zij iets meer eindverantwoordelijkheid voor het verkrijgen van meer duurzame producten in winkel. Dit is gestegen naar 15%. Maar de eindverantwoordelijkheid hiervoor wordt door de consumenten nog steeds bij de producenten en de overheid neergelegd.
Meer informatie
Verdere data, conclusies en adviezen kunt u bekijken in het filmpje hieronder.
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.