Javascript is required
De buitengewoon duurzame reis van Bever

De buitengewoon duurzame reis van Bever

Overproductie, overconsumptie en afvalbergen vol onnodig weggegooide producten en kleding: het is outdoorspecialist Bever een doorn in het oog. De winkelketen – genomineerd voor de ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year 2022-2023 – bijt zich vol overgave vast in het wereldwijde afvalprobleem.

Zonder buiten geen Bever

Bever neemt het voortouw om de afvalberg te verkleinen. De winkelketen lanceerde zijn eigen Our Planet-keurmerk om consumenten te helpen bij het maken van duurzame keuzes en biedt reparatie- en onderhoudsservices zodat buitenspullen langer meegaan. Producten die echt op zijn, krijgen een tweede leven via de eigen recyclestraat die Bever als eerste retailer in Nederland oprichtte. Al deze stappen leiden volgens CMO Marjolein Vendrig en Sustainability & Innovation manager Christian de Jong terug naar één ding: de liefde voor buiten.

“Als outdoorspecialist mensen inspireren richting buiten, maar voelen we ons ook verplicht om voor buiten te zorgen. Zonder buiten is er tenslotte geen Bever.”

Zorgen voor buiten

De enorme liefde voor buiten zit volgens Vendrig in het DNA van Bever: “Als outdoorspecialist willen we mensen inspireren richting buiten, maar voelen we ons ook verplicht om voor buiten te zorgen. Zonder buiten is er tenslotte geen Bever. Als retailer hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat consumenten niet maar ondoordacht blijven kopen. We willen ze juist inspireren om bewuste keuzes te maken.”

Energie en geld

“We hebben met elkaar het geloof dat we op de juiste weg zijn”, vult De Jong aan. “Daarom investeren onze mensen graag hun energie in duurzame initiatieven. Daarnaast zijn we niet bang om euro’s te investeren. Deze combinatie zorgt voor versnelling. Ik hoor in de markt vaak dat het op het één of het ander spaak loopt. Of collega’s geloven er niet in of het management wil geen geld vrijmaken voor duurzame initiatieven. Dan houdt het heel snel op.”

Buiten onze comfortzone

Bever stak dit jaar veel energie in de oprichting van een eigen recyclestraat om kleding en buitenspullen een tweede leven te geven. Hoewel het compleet nieuw terrein is, besluit Bever toch het heft in eigen handen te nemen. “Textielrecycling is al jaren een groot onderwerp waar veel partijen aan werken, maar de mogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Zeker voor ons diverse assortiment”, vertelt De Jong. “Klanten leveren niet alleen kleding bij ons in, maar ook slaapmatten, skischoenen en tenten. Niemand in de markt kan het aan om deze complexe stroom aan producten hoogwaardig te verwerken. Daarom zijn we het zelf gaan doen. Het ligt ver buiten onze comfortzone, maar door het gewoon te doen zijn we heel ver gekomen.”

“Ik geloof dat je pas echt kunt versnellen met circulaire oplossingen als je samenwerkt met andere ketenpartners.”

Berg kapotte slaapmatten

Dit jaar leverde klanten al 12.500 kilo aan gebruikte spullen in bij de recyclepunten in Bever-winkels. Na sortering in de recyclestraat krijgt een deel een tweede leven via partners Sympany, Fun Forest en Sheltersuit Foundation of in de tweedehands collectie van Bever. Van andere buitenproducten verwerkt partner Blue LOOP Originals onder meer wol, jeans en tenten tot nieuwe producten in de Bever Buitenmens-collectie. Toch zijn er volgens De Jong ook stromen waar Bever nog geen oplossing voor heeft: “Kapotte slaapmatten zijn nog niet hoogwaardig te recyclen, maar we krijgen ze wel veel binnen. Op dit moment staan zo’n 25 pallets met slaapmatten enorm in de weg. De makkelijkste oplossing zou zijn om een vrachtwagen te laten komen en ze alsnog naar de vuilstort te brengen. Maar we laten de berg juist ophopen totdat we een goede oplossing hebben gevonden.”

Unieke rol in de keten

Bever zoekt naar deze hoogwaardige oplossingen door de krachten te bundelen met partijen in de keten. De retailer is initiatiefnemer van het Circulair Samenwerkingsverband Outdoorindustrie (CSO), ondertekend door Blue LOOP Originals, Sympany, FastFeetGrinded, Fraenck, Sheltersuit, de NKBV en Clean Climber Foundation. De Jong: “Ik geloof dat je pas echt kunt versnellen met circulaire oplossingen als je samenwerkt met andere ketenpartners. Met het samenwerkingsverband stimuleren we transparantie en kennisdeling. Op dit moment voeren we ook gesprekken met merken. Als retailer hebben we een unieke rol in het midden van de keten. Aan de achterkant kunnen we merken en producenten beïnvloeden en aan de voorkant helpen we consumenten om duurzame keuzes te maken.”

“Met Black Friday besloten we bijvoorbeeld geen korting te geven, maar riepen we klanten op om naar de winkels te komen voor gratis kledingreparatie.”

Liever repareren dan een nieuw product verkopen

Naast het hoogwaardig recyclen van producten, zet Bever de komende tijd vol in op het uitbouwen van zijn onderhouds- en reparatieservices. Het bedrijf stelt liever producten te onderhouden en repareren, dan een nieuw product te verkopen. Hoe is dit te rijmen met de commerciële doelstellingen van een retailer? Volgens Vendrig draait het om geloof: “We doen het vanuit een intrinsieke motivatie. Dat geloof voel je door de hele organisatie. Er zit natuurlijk een ander groeipotentieel in deze manier van denken. Ik verwacht dit dan ook over een paar jaar in ons businessmodel terug te zien. Medewerkers en klanten waarderen onze duurzaamheidsinitiatieven. Met Black Friday besloten we bijvoorbeeld geen korting te geven, maar riepen we klanten op om naar de winkels te komen voor gratis kledingreparatie. De actie was een doorslaand succes. Alle collega’s waren super trots, dat zorgt voor zoveel positieve energie in je organisatie.”

Verre van perfect

De duurzame reis van Bever is er volgens De Jong een van vallen en opstaan: “Ik ben heel trots dat we ons als retailer wagen op onontgonnen terrein. Maar tegelijkertijd zijn we natuurlijk verre van perfect en proberen we het altijd beter te doen. Duurzaamheid is een complex thema met veel verschillende nuances en soms is het lastig om dat goed over te brengen. Daarom zijn we heel blij met de nominatie voor ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year. Een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de retailsector

Retailer of the Year-winnaar(s)

Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.

Lees meer ondernemersverhalen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden