Javascript is required

Een nieuwe visie op samenwerken in de bouw

respectrum

Zonnepanelen op het dak, hergebruik van warmte die vrijkomt bij crematies en vogelhuisjes in de buitenmuur: op 8 februari 2018 opende het groenste crematorium van Nederland haar deuren in het Drentse Eelderwolde. Verantwoordelijk voor deze duurzame primeur zijn opdrachtgever Respectrum Crematoria B.V., bouwer BAM Bouw en Techniek en A en E Architecten. De drie partijen werkten samen volgens de principes van De Ronde Tafel. Een vooruitstrevend samenwerkingsverband in de bouw gebaseerd op vertrouwen, gelijkwaardigheid en complete transparantie.

BAM Bouw en Techniek was vanaf het prille begin betrokken bij de realisatie van Crematorium Ommeland en Stad. Dat brengt volgens Manager Planontwikkeling John Ottens veel voordelen met zich mee: “We zien steeds vaker dat partijen als de aannemer en architect eerder in het bouwproces aanschuiven. Je deelt successen, maar ook tegenvallers en creëert ruimte voor ideeën en innovatie.”

Ronde Tafel: geen hiërarchie, maar gelijkwaardigheid

Het crematorium is een mooi voorbeeld van een Ronde Tafel project: een samenwerkingsmodel in de bouw waarbij alle partijen – van opdrachtgever tot aannemer, architect en installatieadviseur - als gelijkwaardige partners aan tafel zitten. De partijen vormen een soort tijdelijk bedrijf met één gezamenlijk doel: het project zo optimaal mogelijk afronden. Het Ronde Tafel team bewaakt gezamenlijk het budget. Ottens: “Dat is voor opdrachtgevers soms best eng: je budget open en bloot op tafel leggen en er dan maar op vertrouwen dat de andere partijen er niet mee aan de haal gaan. Zeker door het ondoorzichtige imago dat aan de bouwwereld kleeft. Maar juist daarom is er behoefte aan openheid en transparantie. In de praktijk blijkt dat Ronde Tafel projecten betere kwaliteit leveren en binnen budget en planning blijven. Het crematorium is daar het bewijs van. Uiteindelijk is de bouw in slechts negen maanden gerealiseerd. Bovendien kregen we de kans om samen het eerste BREEAM gecertificeerde crematorium van Nederland te bouwen.”

Meer weten over de visie van Respectrum op de uitvaartbranche? Lees hier het interview met oprichter Eric Krohne.

"In de praktijk blijkt dat Ronde Tafel projecten betere kwaliteit leveren en binnen budget en planning blijven."

Duurzame puzzel

Hoewel Respectrum het crematorium graag een duurzame uitstraling wilde geven, was van BREEAM ambities bij aanvang van het project nog geen sprake. Ottens: “Op basis van onze ervaring met andere projecten zagen onze BREEAM-experts kansen om het crematorium overeenkomstig de BREEAM Excellent eisen te ontwerpen, de op-een-na-hoogste score binnen het duurzaamheidscertificaat. We hebben het idee geopperd bij Respectrum en zo is het balletje gaan rollen. Samen met A&E Architecten zijn we gaan puzzelen: wat is er precies nodig om aan de BREEAM criteria te voldoen, wat gaat dat kosten en is het financieel interessant? Toen bleek dat het praktisch haalbaar was en dat ook de Drentse Energie Organisatie (DEO) het project wilde steunen met een lening, konden we aan de slag.”

Benieuwd waarom Crematorium Ommeland en Stad bewust niet op de voorgrond treedt?

Lees het interview met architect Arend Rutgers.

"Samen met A&E Architecten zijn we gaan puzzelen: wat is er precies nodig om aan de BREEAM criteria te voldoen."

Vanaf de eerste schets

“Een BREEAM-traject vraagt veel van alle partijen”, vertelt Ottens. “Van administratie tot ontwerp, je moet met de kleinste details rekening houden en continu overleggen. Als je als bouwer of architect halverwege instroomt, krijg je dat niet voor elkaar. Dankzij de Ronde Tafel setting kon A&E Architecten de duurzaamheidseisen zoveel mogelijk integreren in het ontwerp – van de plek van de ramen tot de opslag van vuil - dat scheelt aanzienlijk in de kosten.”

BAM werkt volgens Ottens steeds vaker volgens het Ronde Tafel model: “Het projectbelang gaat boven alle individuele belangen. Bij de bouw van dit bijzondere crematorium, waarbij samenwerking centraal stond, was dit bij uitstek de juiste benadering.”

Ontdek meer verhalen van ondernemers

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Ga naar alle ondernemersverhalen

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden