Crematorium Ommeland en Stad maakt plaats voor individuele wensen

De manier waarop we afscheid nemen verandert. Traditionele rituelen en geijkte paden maken steeds vaker plaats voor eigen wensen en inbreng. In het pas geopende Crematorium Ommeland en Stad in het Drentse Eelderwolde is goed te zien dat uitvaarten steeds individueler worden. In opdracht van Respectrum Crematoria B.V. ontwierp A&E Architecten een ingetogen gebouw waar traditionele, kerkelijke elementen hebben plaatsgemaakt voor contact met de natuur. Architect Arend Rutgers: “Het gebouw treedt bewust niet op de voorgrond om iedereen de ruimte te geven voor een persoonlijk afscheid.”
Synergie binnen en buiten
Het bijbehorende landschapspark is maar liefst vier hectare groot en vormt één geheel met het gebouw. Rutgers heeft het gebouw ontworpen als paviljoen dat naadloos opgaat in de omliggende natuur. Overal is de synergie gezocht tussen binnen en buiten. Dat begint al bij de entree van het terrein. Een waterpartij - symbool voor oneindigheid - begeleidt bezoekers naar de ingang. En binnen is er vanuit elke ruimte zicht op het landschapspark. Via een panoramisch raam, zoals in de ceremonieruimte. Of juist via kleine, subtiele ramen, zoals in de familiekamers. “Als je wil is er contact met buiten, maar het hoeft niet”, vertelt Rutgers. “Nabestaanden hebben de gelegenheid om introverte momenten te beleven, maar ook om het contact met de natuur op te zoeken.”

Virtueel bouwen
Nog voor de eerste steen gelegd was, kreeg opdrachtgever Respectrum al een rondleiding door het crematorium. A&E Architecten en bouwer BAM hebben het ontwerp namelijk eerst virtueel tot in detail uitgewerkt in BIM (Building Information Modeling). A&E Architecten werkt sinds twee jaar uitsluitend met deze methode. Alle relevante informatie – van het ontwerp tot de daadwerkelijke bouw – wordt door alle bouwpartijen opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal 3D model. Volgens Rutgers een verfrissende en efficiënte manier van werken: “In plaats van los van elkaar aan de slag te gaan, kun je alle ontwerpdisciplines op elkaar afstemmen. En kom je problemen tegen in de computer in plaats van op de bouwplaats.” Bovendien komt BIM de communicatie met opdrachtgevers ten goede. “Nog voor de eerste schop de grond ingaat, breng je het ontwerp al tot leven. Zo konden we Respectrum, maar ook de gemeente en omwonenden, echt meenemen in het verhaal.”
Techniek vs handschetsen
Inmiddels kun je sinds februari 2018 ook zonder Virtual Reality bril door het crematorium lopen. Dankzij de grondige virtuele voorbereiding in BIM werd de daadwerkelijke bouw in slechts negen maanden gerealiseerd. Hoewel virtueel ontwerpen zijn beroep veranderd heeft, ziet Rutgers het ouderwetse handschetsen niet snel verdwijnen. “Als architect omarm je nieuwe technieken. Nu is parametrisch ontwerpen bijvoorbeeld heel erg in opkomst. In plaats van tekenen, leg je randvoorwaarden voor het ontwerp vast in formules en kun je eenvoudig spelen met afmetingen en vormen. Maar tegelijkertijd schets ik nog best veel met de hand. Ontwerpen blijft tenslotte een inspiratie van personen en plekken.”
Meer informatie
- Interview met oprichter Eric Krohne, Uitvaartorganisatie Respectrum kent geen grenzen voor haar klanten
- Het interview met John Ottens, Manager Planontwikkeling bij BAM, De opkomst van de Ronde Tafel samenwerkingsmethode in de bouw
Ontdek meer verhalen van ondernemers
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.