Javascript is required

Uitvaartorganisatie Respectrum kent geen grenzen voor haar klanten

respectrum

De uitvaartbranche is volop in beweging. Niet alleen het aantal uitvaarten groeit jaarlijks door de toenemende vergrijzing, het afscheid wordt ook steeds persoonlijker. Waar vroeger religie en cultuur de invulling van de uitvaart bepaalden, is er nu volop ruimte voor eigen inbreng en wensen. Nieuwkomer Respectrum Crematoria B.V. speelt in op deze beweging met de ontwikkeling van duurzame crematoria.

Voorlopige kroon op het werk: het pas geopende Crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde. Het ambitieuze project, gerealiseerd in nauwe samenwerking met bouwer BAM en A&E Architecten, biedt nabestaanden alle tijd, ruimte en vrijheid voor het vormgeven van een persoonlijk afscheid. Bovendien is het crematorium als eerste in Nederland volgens duurzaamheidscertificaat BREEAM gebouwd.

Klantwaardig afscheid

Respectrum oprichters Bert van der Weide en Eric Krohne hebben hun sporen verdiend in de uitvaartbranche. Met de realisatie van Respectrum willen de oud-collega’s een nieuwe wind laten waaien door uitvaartland. Volgens Krohne worden uitvaarten steeds individueler en persoonlijker: “Wij zien dat de maatschappij verandert en overlijden openlijk wordt beleefd en herdacht. Het individu staat steeds meer centraal. Daarom zet Respectrum klantbeleving bij uitstek centraal. Een klantwaardig afscheid noemen we dat.”

"Wij zien dat de maatschappij verandert en overlijden openlijk wordt beleefd en herdacht. Het individu staat steeds centraler."

Knowhow grote partij, overhead kleine partij

“Wij geloven dat iedereen de tijd, ruimte en vrijheid moet krijgen voor het vormgeven van een afscheid zoals de overledene en de nabestaanden het willen. Respectrum verzorgt dan ook minder crematies per dag.” Toch is de investering volgens Krohne verantwoord: “We werken met een klein, maar ervaren en complementair directieteam. Waar nodig huren we de juiste expertise in. Kortom: de knowhow is ruim aanwezig, met de overhead en wendbaarheid van een kleine partij.”

Uitvaartorganisatie Respectrum

Ambitieus project

Nederland telt inmiddels drie Respectrum crematoria. Met het pas geopende Crematorium in Eelderwolde, op steenworp afstand van de stad Groningen, als voorlopige kroon op het werk. Het crematorium met bijbehorend park van maar liefst vier hectare is in alle opzichten een vooruitstrevend project, met als solide basis de samenwerking tussen Respectrum, BAM en A&E Architecten. De partijen trokken vanaf het begin met elkaar op volgens de principes van de Ronde Tafel: een samenwerkingsmethode gebaseerd op vertrouwen waarbij alle partijen vanaf het begin aan tafel zitten als gelijkwaardige partners. De verantwoordelijkheid ligt dus niet bij de opdrachtgever, maar de betrokkenen nemen gezamenlijk besluiten, delen ideeën en tegenvallers en hebben één gezamenlijk doel: het project optimaal afronden. Meer over de opkomst van de Ronde Tafel samenwerkingsmethode in de bouw? Lees het interview met John Ottens, Manager Planontwikkeling bij BAM.

BREAAM duurzaamheidscertificaat

Het resultaat van de samenwerking mag er zijn. Na zorgvuldige voorbereiding, werd het crematorium in minder dan een jaar tijd gebouwd. Van de indrukwekkende ceremonieruimte met uitzicht over het water tot de sfeervolle foyer en het bijbehorende landschapsplan: overal is tot in detail aandacht besteed aan de beleving van de nabestaanden. Bovendien zijn zowel het crematorium als het terrein gebouwd en ingericht volgens het duurzaamheidscertificaat BREEAM. Zo is het crematorium uitgerust met 150 zonnepanelen, een warmteterugwinningsysteem voor de oven en vogelhuisjes in de buitenmuur. Een primeur in Nederland. Doel is om op termijn de BREAAM ‘excellent’ score in de wacht te slepen. Benieuwd hoe A&E Architecten de klantwaardige filosofie van Respectrum tot leven heeft gebracht? Lees het interview met architect Arend Rutgers.

"Het crematorium is uitgerust met 150 zonnepanelen, een warmteterugwinningsysteem voor de oven en vogelhuisjes in de buitenmuur. Een primeur in Nederland."

Knap staaltje gestapeld financieren

Niet alleen de bouw, ook de financiering van het nieuwe crematorium is tot stand gekomen dankzij het commitment en vertrouwen van verschillende partijen. De investering is gerealiseerd dankzij een knap staaltje gestapeld financieren. Informele investeerders uit het netwerk van financieel directeur Hans van den Berg droegen het eerste risicovolle aanloopstuk. Daarna stapten ook ABN AMRO, De Drentse Energie Organisatie (DEO) en VanVoor fonds in. Door de focus op duurzaamheid kwam er vanuit De DEO geld vrij voor een Energie Lening. Ook zoekt Respectrum de samenwerking met regionale partijen, zoals lokale uitvaartondernemers. Op deze manier bouwt de organisatie aan een duurzame relatie met de omgeving.

De grens over

Crematorium Ommeland en Stad is zeker niet het laatste wapenfeit van Respectrum. Doel is om de komende jaren in Nederland nog een aantal crematoria te openen op landelijke, natuurlijk gelegen locaties. Maar ook Duitsland lonkt. Krohne: “In Duitsland gaat het lichaam na het afscheid naar het crematorium. Nabestaanden zijn hier niet bij en weten niet wanneer de crematie precies plaatsvindt. Dat kan zelfs weken na het overlijden zijn. Door deze onpersoonlijke werkwijze vinden er veel Duitse crematies in Nederland plaats. Wij zien daarom kansen om het Nederlandse model de komende jaren in Duitsland te introduceren. Klantbeleving kent tenslotte geen grenzen.”

Lees meer verhalen van ondernemers in de zakelijke dienstverlening

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de zakelijke dienstverlening en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de zakelijke dienstverlening

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden