Javascript is required

Digitaal leiderschap

Bart Banning

Twee derde van de bedrijven in de logistiek heeft de digitale organisatie niet op orde. Een gebrekkige organisatie beperkt bedrijven om adequaat te kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen of proactief verbeteroplossingen aan te bieden aan hun opdrachtgevers.

Twee derde van de bedrijven in de logistiek heeft de digitale organisatie niet op orde. Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Transitie Logistiek van Markteffect uit januari 2022. Een gebrekkige organisatie beperkt bedrijven om adequaat te kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen of proactief verbeteroplossingen aan te bieden aan hun opdrachtgevers. Opmerkelijk is dat de sector zelf niet overtuigd hoeft te worden van het grote belang van een goede digitale infrastructuur. Driekwart van de respondenten geeft aan digitalisering voor hun bedrijf belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Werk aan de winkel dus.

Flinke versnelling van digitalisering

Het belang van digitalisering wordt benadrukt in het rapport Evolution to Revolution van MHI Deloitte uit maart. Volgens de onderzoekers staat een flinke versnelling van de digitale strategie voor de deur. Zo geeft 78 procent van de deelnemers aan dat forse ketenverstoringen de behoefte aan digitale informatie sterk vergroot. Recent deden zich grote ketenverstoringen voor, zoals tijdens de pandemie, en nu opnieuw als gevolg van oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. In crisistijden is accurate digitale informatie de basis om snel te kunnen laveren.

De komst van het 5G-netwerk jaagt innovatie op het gebied van robotisering en automatisering in distributiecentra verder aan. Het MHI Deloitte-rapport stelt dat het gebruik van robots de komende vijf jaar stijgt van 28% naar 79%. Sensortechnologie en digitale identificatie zoals ‘radio-frequency identification’ stijgt van 31% naar 84%. Ook gaat digital twin-technologie ¬– het maken van digitale replica’s van productieprocessen – die nu al wordt ingezet in de industrie- en bouwsector, in de logistiek gebruikt worden.

Richtinggevend voor efficiëntere ketens

Als laatste noem ik dat digitalisering een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Moderne technologie geeft inzicht in CO₂-uitstoot en biedt oplossingen voor het verhogen van beladingsgraad en inzet van transportmiddelen. De extreem gestegen energieprijzen geven aanleiding om de inzichten samen met opdrachtgevers te vertalen naar efficiëntere ketens.

Zonder digitale transformatie geen toekomst

Markteffect rapporteert dus dat twee derde van de deelnemende bedrijven de digitale infrastructuur niet op orde heeft, maar dat bedrijven het wel een belangrijk tot zeer belangrijk thema vinden. De genoemde redenen zijn efficiënter werken, beter inzicht in kosten en rendement. Naar mijn mening is het belangrijkste argument: om relevant te blijven in de toekomst. Of andersom: nu niet digitaal transformeren betekent geen toekomst. Waarom veel bedrijven toch achterblijven is het gevolg van gebrek aan tijd, te hoge kosten en ontbreken van kennis en vaardigheden van het personeel om digitaal te werken. De webinars tijdens de onlangs gehouden Week van de Digitalisering, georganiseerd door TLN, evofenedex en Beurtvaardadres, kunnen bedrijven op weg helpen.

De keerzijde van digitalisering: cyberrisico

Aansluiting op de digitale infrastructuur is onontbeerlijk voor de toekomst van bedrijven in de logistiek. Tegelijk levert het nieuwe risico’s op, zoals de kans op een cyberaanval. Hacks bij Maersk, Fedex en Bakker Logistiek een jaar geleden staan nog op ons netvlies. Uit het rapport 'Cyberdreiging zet ondernemers aan tot maatregelen' van ABN AMRO uit april 2022 blijkt dat het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met cybercriminaliteit fors is gestegen. Was dit vorig jaar nog 29 procent van alle ondervraagden, begin dit jaar – dus nog voor het uitbreken van de oorlog ¬– is het 45 procent. Het grootbedrijf ziet zelfs een stijging van 41 naar 63 procent. Logistieke bedrijven zijn uiterst schadegevoelig voor hacks omdat deze het logistieke proces kunnen vertragen of zelfs helemaal kunnen stopzetten, met verlies van waardevolle informatie en goederen tot gevolg.

Ondanks een bescheiden stijging in risicoperceptie geven ondernemers aan dit te onderkennen en zich verder te gaan wapenen tegen cybercriminaliteit. Dat is goed nieuws, wat hoort bij digitaal leiderschap.

Deze persoonlijke column is eerder deze week verschenen in Nieuwsblad Transport

Over de auteur

Bart Banning is sector banker Transport en Logistiek bij ABN AMRO. Hij heeft veel contact met ondernemers en ondersteunt de sectorcollega's binnen de bank.

Blijf op de hoogte over de oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Allereerst door de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland, en daarnaast in de mondiale economie. Onze experts volgen de situatie nauwlettend. Bekijk onze themapagina over de oorlog in Oekraïne voor de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws.

Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken

Lees verder in de transport- en logistieksector

Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Rusland-Oekraïne conflict en uw betaalzaken

Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws over de oorlog in Oekraïne. Lees ook over de cyberoorlog, de strijd in Oekraïne dat online gevoerd wordt.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden