Circulariteit in een 17e eeuws monumentaal pand
Rapport: Leisure

Groen is poen. Noodzaak, nut en mogelijkheden om uw hotel te vergroenen

De Nederlandse hotelsector heeft nog een lange weg te gaan op het gebied van energiezuinigheid. Uit onderzoek van ABN AMRO en CFP Green Buildings blijkt dat meer dan 75 procent van het hotelvastgoed nog niet duurzaam genoeg is (energielabel C of hoger). Met eenvoudige maatregelen en geringe kosten kunnen twee keer zoveel hotels zo'n label krijgen, blijkt eveneens uit het onderzoek. En dat is wel zo verstandig: duurzaamheid levert (op termijn) geld op, consumenten willen 'groen' overnachten en de wetgever eist het de komende jaren.

De Nederlandse hotelsector blinkt niet bepaald uit in energiezuinigheid. CFP Green Buildings onderzocht in opdracht van ABN AMRO het energieverbruik van het Nederlandse hotelvastgoed op dit moment en de verduurzamingsmogelijkheden op de middellange termijn. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts een kwart beschikt over een energielabel C of hoger. 'De hotelsector loopt hiermee duidelijk achter op andere sectoren', zegt Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO.

Met relatief eenvoudige maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar kan het aantal hotels met dat label (of hoger) verdubbelen. Het is om meerdere redenen verstandig voor hotels om verduurzaming hoog op de agenda te zetten. Investeringen daarin verdienen zich niet alleen gemakkelijk terug, hotelgasten houden ook steeds bewuster rekening met duurzaamheidsaspecten bij de keuze van een hotel. Boekingsites versterken dat door steeds vaker expliciet te vermelden hoe duurzaam een hotel is. Ook in de slag om de zakelijke hotelgast wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ruim een derde van de werkgevers in Nederland staat het personeel alleen toe te overnachten in hotels met een duurzaamheidslabel. 

Daarnaast is de kans groot dat de wetgever strengere eisen gaat stellen aan hotels. In dat geval moeten hotels waarschijnlijk verplicht over ten minste energielabel C beschikken. Op lange termijn wordt dat vermoedelijk zelfs een verplicht energielabel A. Ook gemeentebesturen kunnen bijdragen aan een versnelde verduurzaming van de hotels in hun gemeente, bijvoorbeeld door de toeristenbelasting te verhogen voor hotelgasten die overnachten in een minder duurzaam hotel.

Meer lezen

U kunt meer lezen over dit onderwerp in onze publicatie Groen is poen. Noodzaak, nut en mogelijkheden om uw hotel te vergroenen (pdf, 412kB)

De directeur van Hotel Mercure Mercure Hotel Amsterdam Centre Canal District vertelt in ons interview hoe zij omgaat met circulariteit in een 17e eeuws monumentaal pand.