In Ovo: eggsperts met een missie in de pluimvee-industrie

Jaarlijks worden in de pluimvee-industrie 6,5 miljard kuikens afgemaakt. Het gaat om de mannetjes, want die leggen geen eieren. Het bedrijf In Ovo heeft een machine ontwikkeld die het geslacht van een kuiken kan identificeren voordat het ei uitkomt.
Hun missie is om deze technologie over de hele wereld beschikbaar te maken om een einde te maken aan het ruimen van kuikens. Wij zijn zo enthousiast over deze duurzame vinding dat we financiering bieden om de internationale groeiplannen te realiseren.
Wouter Bruins en Wil Stutterheim, oprichters van In Ovo benaderden het probleem van de eendagshaantjes als een businesscase. Hun missie: een einde maken aan het massaal doden van net uitgebroede haantjes. Ze ontwikkelden screeningsmachine, genaamd Ella. Hiermee kunnen pluimveehouders ervoor zorgen dat alleen de eieren met vrouwelijke kuikens worden uitgebroed.
Wouter Bruins over de uitbreidingsplannen: “Vaak worden we verliefd op de techniek waar we mee werken, maar eigenlijk is de techniek een middel tot het doel, dat moeten we niet vergeten. Met deze techniek zullen broederijen ook nog eens geld gaan verdienen. Waarom zou je dan nog hanen doden?”
Beter voor dieren, milieu en boer
Deze techniek is een grote stap voorwaarts op het gebied van dierenwelzijn en het milieu. Het afmaken van eendagshaantjes is een ethisch probleem en in verschillende landen is het zelfs verboden. Hanen hebben daarnaast een hogere CO2-uitstoot dan hennen omdat ze meer voeding nodig hebben om voldoende vlees te kweken. Machine Ella zorgt ervoor dat er jaarlijks vijf miljoen haantjes niet onnodig worden uitgebroed, waarmee een CO2-uitstoot van 40.000 ton wordt voorkomen. Kortom, Ella versnelt de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering in de pluimvee-industrie en sluit dus mooi aan op onze duurzame ambities. Zo helpen we klanten, maar ook de maatschappij.
De financiering was geen eitje
Door verschillende afdelingen van ABN AMRO is er niet alleen gekeken naar de huidige financieringsbehoefte, maar ook naar die van de toekomst. De uitdaging zat hierbij vooral in de variabele cashflow omdat de klanten van In Ovo betalen per gescand eitje, dit verdienmodel staat ook wel bekend als Product-as-a-Service (PaaS).
Na een introductie via de PaaS-desk van ABN AMRO, hebben relatiemanagers Rik Passchier van Sector Industrie en Lars van ’t Westeinde van Vendor Lease de handen ineen geslagen om een financiering op te zetten. Na goede gesprekken konden de machines 1-op-1 gefinancierd worden middels een pandlease: een lening op basis van pandrecht op de machine. In totaal heeft In Ovo 34 miljoen euro opgehaald aan investeringen en financieringen om de internationale groei- en schaalvergrotingsplannen te kunnen versnellen.
Meer informatie
Het Sustainability Expertise Team van ABN AMRO ondersteunt (relatiemanagers van) bestaande en nieuwe klanten bij de verandering naar een duurzame toekomstbestendige bedrijfsvoering. Heeft u vragen of twijfelt u of u een duurzame deal hebt gesloten? Neem contact op met het Sustainability Expertise Team.