vibers
Ondernemersverhalen: Duurzaamheid

Vibers

Het neemt vier keer zoveel CO2 op per hectare in vergelijking met een bos bomen, groeit razendsnel en is geschikt om plastic en beton te vervangen: olifantsgras is het milieuvriendelijke alternatief voor vervuilende materialen. Het bedrijf Vibers teelt olifantsgras en verwerkt het tot nieuwe producten. Volgens ABN AMRO een prachtig voorbeeld van een circulair bedrijfsmodel.

Nieuw alternatief

Geïnspireerd door een aantal reizen over de wereld startte Jan-Govert van Gilst met Vibers. ‘Het gaat niet goed met onze leefomgeving en plastic vraagt om een directe vervanging. Een nieuw alternatief dat op een duurzame manier geproduceerd kan worden. Olifantsgras bleek de oplossing.’ Het CO2-slurpende gewas wordt nu door Vibers op ongebruikte bouwgrond geteeld en zoveel mogelijk door lokale arbeid en industrie verwerkt. Het gras wordt omgezet tot (composteerbare) grondstof voor verpakkingsmaterialen en is makkelijk te gebruiken op bestaande machines. Een verpakkingsbedrijf hoeft bijvoorbeeld niets aan te passen en kan de grondstof direct gebruiken. Innovatief en efficiënt.

Groeiplan

Nieuwe bakjes voor de tomaten en bekers en borden van Vibers liggen al in de winkels. Na deze ontwikkeling is in samenwerking met de Sustainable Finance Desk gekeken naar een groeiplan om de productie op te schalen. Mede dankzij dit plan kan Vibers zijn ambitie volgen en biedt het supermarkten, consumenten en tegenwoordig ook bouwbedrijven een milieuvriendelijke vervanging voor verpakkingen, keukenwaren en beton. ABN AMRO is er trots op een bijdrage aan deze onderneming te kunnen leveren.

Pak winst op alle fronten

Voordelige én duurzame financiering? Groene lease? En wat is er nog meer?

Als ondernemer wil je winst maken. Maar niet alleen financieel, je wilt ook bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal. Dat vraagt om een bank die duurzaam met je meedenkt, met winst op alle fronten.

Ontdek onze campagne

Lees meer over Winst op Alle Fronten voor alle duurzame inspiratie.

Ga naar abnamro.nl/winstopallefronten

Duurzame Menukaart

Duurzame Menukaart

Bekijk onze Duurzame Menukaart: alle oplossingen voor u bij elkaar.

Meer informatie

Tags

Ondernemersverhalen
Industrie Duurzaamheid