peelpioniers
Ondernemersverhalen: Duurzaamheid

PeelPioneers

Pionieren met schillen

Anders dan men misschien zou verwachten, zijn de resten van citrusvruchten moeilijk biologisch afbreekbaar en gaat een groot deel de verbrandingsoven in. Dat kan beter! PeelPioneers bedacht een concept waarbij de schillen verwerkt worden tot nieuwe producten. Een duurzaam initiatief met een rendabele businesscase.

Nieuwe grondstoffen

Citrus is de meest geteelde fruitsoort wereldwijd. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid, waarvan het merendeel in verbrandingsovens beland. Een behoorlijke CO2-uitstoot. PeelPioneers kent de waarde van de citrusschil en wilde daar iets mee gaan doen om zo de uitstoot te verminderen. Het bedrijf bedacht een recyclingconcept en maakt van de schillen nieuwe grondstoffen. PeelPioneers produceert onder andere etherische oliën uit de schil die worden gebruikt als geur- en smaakstof voor voedings- en schoonmaakmiddelen. Van de overgebleven pulp maken ze bijvoeding voor vee.

Circulaire oplossing

ABN AMRO ondersteunt deze circulaire oplossing en investeerde in een recyclinginstallatie die eind 2018 bij Renewi in bedrijf gaat en dagelijks 40.000 kg schillen gaat verwerken. PeelPioneers werkt nauw samen met Renewi. Het bedrijf verzamelt en vervoert schillen van supermarkten, cateringbedrijven en restaurants. PeelPioneers wil verder groeien door de bouw van meer fabrieken en het ontwikkelen van technologie om nog meer grondstoffen uit de schil te halen. Volgens ABN AMRO de juiste instelling en een mooie ambitie.

Pak winst op alle fronten

Voordelige én duurzame financiering? Groene lease? En wat is er nog meer?

Als ondernemer wil je winst maken. Maar niet alleen financieel, je wilt ook bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal. Dat vraagt om een bank die duurzaam met je meedenkt, met winst op alle fronten.

Ontdek onze campagne

Lees meer over Winst op Alle Fronten voor alle duurzame inspiratie.

Ga naar abnamro.nl/winstopallefronten

Duurzame Menukaart

Duurzame Menukaart

Bekijk onze Duurzame Menukaart: alle oplossingen voor u bij elkaar.

Meer informatie

Tags

Ondernemersverhalen
Industrie Duurzaamheid