Groene 40 interview met Daphne Nutma-Van der Zee

'Elke ochtend als ik opsta denk ik: Ik ga vandaag proberen de wereld een beetje mooier maken'

De Groene 40 zijn ruim vijftig ambassadeurs van duurzaamheid werkzaam bij ABN AMRO. Ze zijn het aanspreekpunt van de Sustainable Finance Desk en actief in alle sectoren door het hele land.

Eén dag per week

Naast hun reguliere werkzaamheden besteden deze collega’s één dag per week aan duurzaamheid. Ze adviseren klanten en collega’s op het gebied van duurzame financiering en helpen bij het verspreiden van kennis van duurzaamheid binnen de bank.

De wereld een beetje mooier maken

Wij spraken met Daphne Nutma-Van der Zee over haar rol en ervaringen als lid van de Groene 40 bij ABN AMRO. Daphne is onder andere lid van de Groene 40 omdat de bank grote impact kan hebben in de duurzaamheidstransitie. 

Hoewel iedereen op individueel vlak rekening kan houden met het milieu, kan de bank meer mensen mee krijgen in het verduurzamen van deze wereld. Daphne: 'Elke ochtend als ik opsta denk ik: Ik ga vandaag proberen de wereld een beetje mooier maken'.

Hoe spendeer je je tijd als G40 lid?

Daphne: 'Eén dag in de week ben ik bezig met bezoek aan klanten of met het ondersteunen van collega’s. En één dag in de week, voornamelijk in het weekend, ben ik bezig met lezen en informatie verzamelen. De omloopsnelheid van informatie is hoog, ik wil mezelf in de materie verdiepen om anderen te kunnen informeren.' 

'Hier zit een grens aan', gaat Daphne verder: 'De dialoog mag niet te activistisch worden en het doel moet realistisch blijven. De impact gaat verloren wanneer het verschil tussen de partijen te groot wordt. We kunnen beter het proces stapsgewijs benaderen'.

Wanneer is ABN AMRO succesvol in haar purpose?

Daphne: 'Wanneer de bank echt helpt bij het realiseren van impactvolle initiatieven. Duurzaamheid heeft bestaansrecht in de nieuwe economie en daar willen wij bij zijn. Als bank willen we leren en aanhaken op nieuwe initiatieven, dat laat zien dat de ABN AMRO uit haar comfortzone durft te stappen. Een stap(je) in de groene richting.'

Meer informatie

Meer over de Groene 40 vindt u hier.

Tags