Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

"Ik krijg het benauwd van de financiële kant"

Maak kennis met startend ondernemer Elian Vermeulen

Elian Vermeulen is in januari 2023 gestart met haar coachingspraktijk . In de eerste aflevering van onze videopodcastserie over boekhouden voor ondernemers vertelt zij hoe zij de stap heeft gezet naar het zelfstandig ondernemerschap. En waarom zij aarzelt over het automatiseren van haar administratie.

 

Starten als zelfstandig ondernemer

"De stap naar het ondernemerschap is geleidelijk gegaan. Ik heb 20 jaar in loondienst gewerkt waarbij ik heel erg met mijn 'hoofd' bezig was, veel nadenkwerk dus. Dat werk gaf niet altijd voldoening. Ik ben toen allerlei trajecten ingegaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik merkte dat ik het leuk vond om andere mensen echt te helpen. Niet op het zakelijke vlak, maar juist met persoonlijke vraagstukken. Zo ben ik in het coachwerk gerold."

'De finance kant zie ik wel'

"Op een gegeven moment dacht ik: 'Waarom ga ik hier niet mijn fulltime baan van maken? Ik heb toen besloten: 'Ik ga dit gewoon doen en dan zie ik de financiële kant later wel'. Dan gaat het meteen over cijfers en daar krijg ik het wel eens benauwd van. Het is ook niet bepaald mijn hobby om daarmee bezig te zijn."

Eerste btw-aangifte

"Bij mijn eerste btw-aangifte zag ik dat ik veel meer had uitgegeven dan ik van tevoren had gedacht, daar schrok ik wel even van. Ik voer de facturen op in Excel, maar dat voelt niet altijd goed. Ik moet daar professioneler mee omgaan, vind ik.

'Ik wil mijn praktijk langzaam uitbreiden'

"Ik vind het leuk om te kijken of ik mijn bedrijf verder kan laten groeien. Zo ben ik aan het onderzoeken hoe ik online producten kan maken. Ik heb daar iemand voor benaderd die voor mij gaat onderzoeken hoe ik een product in de markt moet zetten. Dat is toch heel anders dan een dienst. Je hebt dan ook te maken met andere kosten. Nu verkoop ik het coachingsprogramma in de vorm van gesprekken."

 

Financiële groei

Meindert de Boer van  Practical Accounting  vraagt zich af of Elian al heeft bedacht hoe zij financieel wil groeien. Elian: "Nee, ik heb wel een businessplan geschreven voor mezelf: hoe zal het eerste jaar er voor mij uitzien en wat wil ik dan bereiken, vooral op financieel gebied? Maar ik gun mezelf ook een soort van 'trial and error'. Ik wil eerst iets proberen. Dat kost in het begin misschien erg veel geld en dat levert niet meteen wat op, maar dat is dan wel iets waar ik in geloof. Daarin zoek ik nu de balans. Ik heb natuurlijk niet oneindig middelen tot mijn beschikking om maar door te blijven proberen."

Meindert geeft aan dat een boekhoudprogramma je ontzettend kan helpen met overzicht van en inzicht in je administratie."Dat is de essentie van ondernemen: weten of iets werkt. Je komt er nu bij de btw-controle achter dat je best veel kosten hebt gemaakt. Het is dan juist belangrijk die administratie realtime te voeren zodat je de resultaten direct inzichtelijk hebt."

ABN AMRO

Administratie in een boekhoudpakket

Elian voelt zich belemmerd om over te gaan op een boekhoudpakket. "Eigenlijk zit ik in een ontkenningsfase. Wil ik daar wel aan? Ik zie er ook tegenop: wat komt er allemaal bij kijken? Word ik niet afgeschrikt en ben ik straks beperkt in wat ik wil doen? Dat houdt mij tegen."

Meindert begrijpt dat de aanschaf van een boekhoudpakket een moeilijke stap kan zijn voor Elian. "We zien best vaak bij onze klanten dat ze daar tegenop zien. Maar zeker in combinatie met een boekhoudpakket van bijvoorbeeld ABN AMRO kun je verder met je onderneming. Dan word je ontzorgd en zit je niet aan te hikken tegen je administratie. Anders laat je misschien iets liggen als ondernemer en dat is best wel zonde."

Elian: "Ik hoor wat je zegt en misschien redeneer ik vanuit een luxe positie. Ik heb nu nog spaargeld waar ik van leef, de noodzaak is er nog niet. 

Vorige week had ik nog een conceptmail in mijn outbox met een factuur en toen belde de klant: 'We hebben je factuur nog helemaal niet ontvangen' terwijl ik de factuur wel netjes in mijn overzicht had gezet. Dat zijn dingen die niet heel handig zijn. Dan is een boekhoudpakket natuurlijk wel handig."

Realtime-administratie: direct ingrijpen als het nodig is

Elian: "Ik zit nu midden in mijn creatieve proces en ik ben met leuke dingen bezig. Dan denk ik niet na over regelingen en fiscale zaken. Daar laat ik inderdaad wel dingen liggen. Soms kan het financieel handig zijn om een andere keuze te maken. Het zou mij helpen als iemand van tevoren met mij meedenkt. Maar ik ben bang dat als ik mijn administratie aan iemand laat zien, ik dan te horen krijg: 'Dit klopt niet en dit moet je anders doen'. Daar heb ik helemaal geen zin in".

Meindert: "Maar dat is juist het mooie van een realtime-administratie. Je kunt meteen ingrijpen als het nodig is. Als je meer inzicht hebt kun je bijvoorbeeld zeggen: 'Laten we die factuur van 31 maart maar op 1 april zetten. Dan heb ik wat meer ruimte in mijn btw-afdracht'. Het kan prettig zijn als iemand je scherp houdt en dat jij creatief bezig blijft om dingen uit te werken. Ik denk dat daar jouw kracht ligt."

 

De tekst op deze pagina is een ingekorte bewerking van het gesprek van de podcast. De uitspraken hebben betrekking op de persoonlijke situatie van Elian. Voor u gelden mogelijk andere adviezen. Raadpleeg hiervoor uw belastingadviseur of accountant.