Javascript is required

Voorkom vervelende verrassingen, zet geld opzij

Als zelfstandig ondernemer verdien je de ene maand misschien meer dan de andere. Of soms helemaal niets als je ziek bent of op vakantie gaat. Maar je belastingen en vaste lasten lopen gewoon door. Je kunt een deel van het geld alvast opzijzetten voor toekomstige uitgaven. Een aantal van die uitgaven hebben we op een rij gezet.

Inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet

Als je producten verkoopt of diensten levert waarvoor je betaald krijgt, heb je omzet. Is je omzet hoger dan je kosten? Dan maak je winst. Over die winst betaal je inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet. Door elke maand ongeveer 40% van je winst opzij te zetten, doe je een veilige reservering.

Tip
Ben je dit kalenderjaar gestart en ben je ondernemer voor de Belastingdienst? Dan krijg je waarschijnlijk volgend jaar een definitieve aanslag inkomstenbelasting over de winst die je dit jaar maakt. Maar je krijgt ook alvast de voorlopige aanslag over het daaropvolgende jaar. Om te voorkomen dat je in 1 keer een groot bedrag moet betalen voor beide aanslagen, kun je bij de Belastingdienst nu al een voorlopige aanslag aanvragen over de winst van dit jaar. Je betaalt de inkomstenbelasting van de definitieve aanslag dan alvast in maandelijkse termijnen vooruit. Blijkt achteraf dat je te veel hebt betaald? Dat krijg je natuurlijk gewoon terug.

Omzetbelasting (btw)

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet je btw betalen. Je berekent dan omzetbelasting (btw) bovenop het bedrag dat je aan je klant berekent. De btw die je hebt doorberekend aan je klant moet je afdragen aan de Belastingdienst. Dat doe je -meestal ieder kwartaal- achteraf. Bij iedere factuur die je stuurt, weet je dus precies hoeveel btw je moet afdragen. Als je dat bedrag direct apart zet, heb je altijd voldoende geld om de btw te betalen. 

Let op
Heb je de btw-aangifte niet of te laat ingediend? Of heb je te laat, te weinig of helemaal niet betaald? Dan kun je een boete krijgen. Ook als je in een kwartaal geen omzet hebt, moet je toch btw-aangifte doen. Dit heet een 0-aangifte of nihilaangifte. 

Even wat minder omzet

Wie in loondienst is, heeft elke maand een vast inkomen. Voor een zelfstandig ondernemer is dat anders. Soms heb je financieel een topmaand of topperiode. Maar het kan ook tegenvallen. Of misschien heb je net een opdracht afgerond en ben je nog op zoek naar een nieuwe opdracht. In die periode heb je helemaal geen inkomen. Houd je -in de financieel goede maanden- na alle andere reserveringen en privékosten nog geld over? Zet dat bedrag dan apart voor maanden waarin je een dip in je omzet hebt of even niets verdient.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid van jezelf

Als je ziek wordt of een ongeval krijgt waardoor je niet meer kunt werken, heb je als zelfstandig ondernemer geen recht op een uitkering. Je moet dan zelf voor een financieel vangnet zorgen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten of deelnemen in een schenkkring (broodfonds). Maar dat is nog niet verplicht. Je kunt ook zelf een buffer opbouwen door te gaan sparen of te beleggen. Hiermee kun je een korte periode overbruggen. Het wordt anders als je langdurig ziek wordt of zelfs arbeidsongeschikt raakt. Dan moet je echt een flinke buffer opgebouwd hebben. Dat kost niet alleen veel tijd, je moet ook financieel de ruimte hebben om elke maand een groot bedrag opzij te zetten.

Plannen voor een verplichte AOV
Het kabinet wil een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, zelfstandigen en ondernemers gaan invoeren. De verplichte AOV moet naar verwachting per 1 januari 2027 ingaan.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid van je werknemers

Heb je personeel in dienst? Ook die kunnen ziek worden. Je bent dan niet alleen verplicht om loon door te betalen, maar je draagt ook zorg over verzuimbegeleiding en re-integratie. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor kun je een verzekering afsluiten. Wil je dat niet, zorg dan ook hier voor een buffer.

Privé-uitgaven

Als zelfstandige keer je jezelf loon uit om je privé-uitgaven te betalen. Dat zijn er best wat. Denk alleen al aan je boodschappen, de huur of hypotheek, verzekeringen, abonnementen en energiekosten. Maak een overzicht van deze vaste lasten, dan weet je hoeveel je hiervoor elke maand moet overboeken naar je privérekening. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook nog vrijetijdsuitgaven zoals voor hobby’s en vakanties. Als ondernemer krijg je geen vakantiegeld, dus ook hiervoor moet je geld reserveren. 

Tip
Gebruik een digitaal huishoudboekje voor overzicht van je privé geldzaken. Wijzer in geldzaken maakte een lijst van gratis en betaalde digitale huishoudboekjes.

Groeien met je bedrijf

Je bent je eigen bedrijf gestart en nu zie je het bedrijf groeien. Samen maken we een begin aan jouw toekomstige bedrijf. 

Hoeveel houd je elke maand over?

Als ondernemer is je inkomen niet je nettosalaris zoals bij werknemers in loondienst. Wat houd je netto over als ondernemer?