Talloze bedrijven in Nederland werken aan initiatieven die bijdragen aan de circulaire economie. ABN AMRO steunt deze bedrijven met advies en financiering. Bij een circulaire economie gaat het erom dat producten en onderdelen hun waarde behouden en dat grondstoffen worden hergebruikt. Zo ontstaat een gesloten kringloop zonder afval en verspilling.
Woensdag 8 februari 2023
Hoe kun je voor het versnellen van de circulaire economie de ketensamenwerking versterken? We moeten collectief de schouders eronder zetten om afval te elimineren en onze negatieve impact op het milieu te verminderen. Wij onderzoeken hoe bedrijven kunnen samenwerken.
Woensdag 8 februari 2023
Je verdienmodel versterken met terugkerende inkomsten, die tevens een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Vanuit de zienswijze “Alles is Service” zullen we je meenemen in hoe jij producten zelfs als een dienst aan kunt bieden of de waarde en circulariteit van jouw producten kunt vergroten met diensten.
Donderdag 9 februari 2023
Hoe kan circulair renoveren een rol spelen in het verduurzamen van de huidige vastgoedvoorraad? Tijdens de nieuwbouw van projecten werken we hard aan duurzaam ontwikkelen. Goede isolatie, de beste energie labels, en het liefst zo emissievrij mogelijk.
Leon van Ast is een betekenisvolle ondernemer die zijn levensenergie in zet om positieve impact te maken. Hij dacht mee hoe mkb-bedrijven ondersteund en gestimuleerd kunnen worden om circulair te ondernemen. Met platform Circulair West als resultaat, dat bedrijven, overheden en kennisinstellingen in West-Nederland samenbrengt om te innoveren.
Een huis dat zo vanuit de fabrieksloods op je kavel wordt neergezet. Onmogelijk? De bouwpioniers van Elements bewijzen dat het kan. Bouwen met losse modules is de oplossing. Tel daarbij op een volledig geïntegreerd energiesysteem met eigen energieopwekking, en je ziet hoe dit helemaal past in de circulaire economie.
Staal verbruik je niet, je gebruikt het. Stalen bouwelementen kunnen na demontage best een tweede, derde of vierde keer gebruikt worden. Een gebruikte buis, balk of profiel behoudt zijn eigenschappen en blijft daardoor net zo sterk en betrouwbaar als een nieuw exemplaar. Swanenberg IJzer Groep werkt op deze manier al tientallen jaren aan de circulaire economie.
Hoe maak je kleding zonder een draad te verspillen? Schijvens Corporate Fashion produceert bedrijfskleding van 50 procent gerecyclede werkkleding en 50 procent hergebruikt plastic. Er worden geen nieuwe grondstoffen toegevoegd, dus de productie is volledig circulair. Bekijk de korte video en leer alles over het circulaire bedrijfsmodel van Schijvens.
De klant betaalt bij Homie niet voor aanschaf en onderhoud van een machine, maar per gedraaide was. En omdat koud wassen goedkoper is dan heet wassen, zijn Homie-klanten zich meer bewust van hun wasgedrag, waardoor ze gemiddeld zo’n 25 procent zuiniger en duurzamer wassen.
Dist-IT is expert in het opkopen en opknappen (refurbishen) van gebruikte IT-producten voor datacentra en zakelijke gebruikers. Zo krijgt computerhardware een tweede leven en wordt circulariteit rondom IT-producten gestimuleerd.
Mitsubishi Liften heeft een uniek circulair model voor liften waarbij de klant betaalt voor het gebruik (‘pay per use’ model) in plaats van aankoop van een lift. Mitsubishi blijft eigenaar van de duurzame lift en daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. De lift als service dus.
Afgekeurde goederen krijgen via het veilingplatform van Saltrex een nieuwe bestemming. “Al meer dan 70.000 ton sinds de start,” zegt eigenaar Michael Hajdasinski trots. “Ik denk dat ons platform bewijst dat het bedrijfsleven een enorme impact kan maken op de circulaire economie.”