Vader staat met dochter achter de toonbank van hun bakkerij

Kennis van zaken

In elke fase van uw onderneming

Bij ABN AMRO denken we graag mee over de uitdagingen van uw bedrijf. Met onze kennis, expertise en producten zorgen we ervoor dat u weer verder kunt. In elke fase van uw onderneming.

Lees alle vragen en antwoorden

Gebruik onze expertise voor uw start, investering, verduurzaming of overdracht

Starten

Bij de start van een eigen bedrijf komt veel kijken. We helpen u graag op weg met een overzicht van handige financiële producten, diensten en tips voor starters.

Investeren

Ook als uw bedrijf groeit of een steuntje in de rug nodig heeft, kunt u misschien wel wat hulp gebruiken. Met onze kennis over uw sector of een passende financiering bent u bij ons aan het goede adres.

Verduurzamen

Voor ondernemers die, net als wij, de overgang naar een duurzamere economie willen versnellen, hebben we passend advies, relevante financieringsproducten en stellen we onze deskundigen beschikbaar.

Overdragen

Overweegt u om uw bedrijf over te dragen? Daar komt veel bij kijken. Wij denken graag met u mee, zodat u straks met een gerust hart uw bedrijf kunt overdragen.

Aan wat voor soort financiering moet ik denken als ik een bedrijf wil overnemen?

De ondernemersuitdaging van vandaag


Heeft u zelf onvoldoende financiële middelen, dan is een financiering noodzakelijk. Er zijn verschillende opties om een bedrijfsovername te financieren. Een daarvan is een zakelijke lening. Met de recente jaarcijfers en ondernemersplannen van het bedrijf wordt bepaald of u hiervoor in aanmerking komt.

Maak een afspraak voor een financieringsgesprek.

Man zit achter laptop.

Alle pakketten nu 3 maanden gratis

  • Volop Ondernemen: een compleet zakelijk betaalpakket 
  • Inclusief Internet Bankieren Zakelijk en app 
  • Keuze uit 3 betaalpakketten
Ondernemen in onzekere tijden

Ondernemen in onzekere tijden

Voor ondernemers en consumenten zijn het onzekere tijden. Welke kant gaat de economie op? Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Hier vindt u informatie over de economie, en producten en diensten om uw bedrijf te helpen.

Meer voor ondernemers

Inspirerende ondernemersverhalen

Bent u benieuwd naar echte verhalen van andere ondernemers? Lees hoe zij hun ideeën hebben vormgegeven, voor hun business oplossingen hebben bedacht en deze toepassen in de praktijk.

Ons kennisplatform Insights

Op Insights vindt u sectorinformatie, trends en columns. Ook biedt ons kennisplatform tips voor ondernemers en leest u er alles over veilig zakendoen.

Ondernemen en uw privésituatie

Onze specialisten vertellen u graag meer over vermogensopbouw, pensioenen en hypotheken. Dan kunt u zich focussen op ondernemen.

Veelgestelde vragen

Het ligt eraan voor welk doel u een zakelijke financiering nodig heeft, en hoeveel het is. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een zakelijke lening, zakelijk krediet, lease, of een duurzame lening. Voor leningen tot € 250.000 helpen onze adviseurs u telefonisch. Leningen vanaf € 250.000 bespreken we graag met u in een persoonlijke afspraak via Beeldbankieren.

Alle informatie vindt u op Zakelijke Financiering

Het scheelt een hoop administratieve rompslomp als u alle zakelijke inkomsten en uitgaven via één zakelijke rekening beheert. Met een betaalpakket met zakelijke rekening en bedrijfspas bent u al een heel eind. Daarna is het een kwestie van bijhouden.

ABN AMRO heeft drie verschillende zakelijke betaalpakketten. Kijk eens welk zakelijk betaalpakket het beste bij u past.

Het starten van een bedrijf begint vaak met een ondernemersplan. Daarna kunt u kiezen welke rechtsvorm de onderneming krijgt, schrijft u het bedrijf in bij de Kamer van Koophandel, en opent u een zakelijke rekening. Gelukkig staat u er niet alleen voor.

Wij helpen u met handige informatie en financiële producten speciaal voor starters. In dit stappenplan hebben we de 10 belangrijkste eerste stappen voor u op een rijtje gezet.

Ook hebben we een overzicht met handige informatie en financiële producten speciaal voor starters

Bijhouden wat er speelt in uw sector of branche hoeft niet veel tijd te kosten. De sector bankers en sector experts van ABN AMRO houden zich dagelijks bezig met het verzamelen en analyseren van sectorinformatie. En die delen ze via ABN AMRO Insights. Via actuele artikelen, analyses, rapporten, podcasts en video's. Neem de Insights nieuwsbrief, dan blijft u vanzelf op de hoogte van wat er speelt in uw sector.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO schrijft dagelijks over ontwikkelingen in de macro-economie. Er is een sterke focus op de Nederland, maar ook de eurozone, de VS en China worden op de voet gevolgd. Ook schrijven ze over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Volg de publicaties van het Economisch Bureau

Goede mensen maken het verschil voor uw onderneming. Het is belangrijk dat zij zo goed mogelijk gefaciliteerd worden. Kijk eens verder dan alleen het salaris. Uit onderzoek blijkt dat sfeer, leuke collega’s en de groeimogelijkheden net zo belangrijk zijn. Daar valt vaak veel te winnen.

Lees maar eens wat sector banker Han Mesters schrijft over Human Capital.

Er zijn allerlei redenen om het bedrijfspand te verduurzamen. Voldoen aan wet- en regelgeving bijvoorbeeld: vanaf 2023 moet ieder bedrijfspand minimaal energielabel C hebben. Ook kunt u kosten besparen door uw energieverbruik te verlagen met energiebesparende maatregelen. Wat de reden om uw bedrijfspand te verduurzamen ook is, onze duurzame oplossingen en betrouwbare partners helpen u snel verder.

De exacte kosten verschillen per financiering. De kosten van een financiering bestaan altijd uit rente en provisie, plus het afbetalen van de financiering zelf. Dit samen noemen we de financieringslasten. Aan de hand van enerzijds uw situatie, kasstromen en financieringsdoel en anderzijds het kredietrisico maakt de bank met u afspraken over de looptijd en de kredietvoorwaarden. Vervolgens bepalen met name de looptijd van het krediet, de hoogte van het krediet en het afgesproken aflosschema, de hoogte van de periodieke aflossing.

Bekijk de video met uitleg of lees alles over financieringslasten

Er zijn ook andere opties. Denk aan zakelijke lease, financiering door beleggers, of bijvoorbeeld een onderhandse lening bij familie of vrienden. Bij een onderhandse lening is het wel belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden. Daar hebben we een gratis modelcontract voor opgesteld.

Download het modelcontract en lees alles over overige financieringen

1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercrime. Ga na wat de grootste bedreigingen zijn voor uw onderneming en pak ze gericht aan. ABN AMRO helpt u graag bij het voorkomen en aanpakken van cyberaanvallen. Lees alle informatie en tips over cybersecurity en veilig zakendoen.

Download de whitepaper over cybersecurity

Het is belangrijk om inzicht te hebben in belangrijke financiële situaties en vraagstukken. Hoeveel heeft u mogelijk te besteden na uw pensioen? Hoe kan uw inkomen en vermogen zich ontwikkelen? Bespreek uw huidige situatie en toekomstwensen met een adviseur en ontvang een overzichtelijk rapport.

Alles over financieel inzicht

Bij het kopen van een bedrijf is het altijd slim om er iemand bij te betrekken waar u mee kunt sparren. Zoals een bekende met ervaring of een expert van de bank die weet waar hij over praat. Bij ABN AMRO denken we graag met u mee over de beste manier waarop u een bedrijf kunt overnemen.

Doorgaans vindt u een opvolger binnen de familie, het personeel of uw netwerk. Als dat niet het geval is, kunt u lijntjes uitgooien op een netwerkevent. Of gebruik te maken van de contacten bij ABN AMRO. Lees alvast de tips van ervaringsdeskundigen en kenners voor een familiebedrijfsoverdracht.

Een bedrijf overdragen in de familie: dan lopen emotie en ratio vaak dwars door elkaar. Daarom is het belangrijk een goed meerjarenplan te maken. Dat doe je het beste samen met iemand die er volledig buiten staat. Download om te beginnen eens onze whitepaper vol informatie en tips over bedrijfsoverdracht aan de volgende generatie.

Het begint met een goede inventarisatie. Zo vindt u de beste balans tussen werk- en privé vermogen. Hoe structureert u uw vermogen, zowel in uw onderneming als privé? Onze specialisten Vermogensplanning helpen u er graag bij.

Lees meer

Het juiste moment is voor iedereen anders. Daarom is het goed om u te verdiepen in wat er mogelijk is. Interactieve Vermogensplanning geeft antwoord op dit soort specifieke vraagstukken en biedt u helderheid in de mogelijkheden die er zijn om optimaal rendement te halen met uw vermogen. De Specialist Vermogensplanning neemt u live mee in de uitkomsten van het plan en geeft u een overzicht van uw financiële positie en de impact van bepaalde keuzes. Zo heeft u al binnen twee uur een beeld.

Als ondernemer bent uzelf verantwoordelijk voor uw pensioen. Het is dus verstandig om ruim van te voren een plan op te stellen. Bij ABN AMRO zijn we dé sparringspartner voor u als ondernemer. Wanneer u uw onderneming wilt laten groeien, nadenkt over het optimaliseren van de structuur van uw vermogen, rond de overdracht van uw bedrijf en de fase daarna. 

Lees meer .

De waarde van een bedrijf bepalen kan op verschillende manieren. Wanneer het gaat om de financiering van een overname, kijken we vooral naar de recente jaarcijfers van dat bedrijf. Lees alle informatie over wat er bij een bedrijfsovername komt kijken en welke opties er voor het financieren van een bedrijfsovername.

Heeft u zelf onvoldoende financiële middelen, dan is een financiering noodzakelijk. Er zijn verschillende opties om een bedrijfsovername te financieren. Een daarvan is een zakelijke lening. Met de recente jaarcijfers en ondernemersplannen van het bedrijf wordt bepaald of u hiervoor in aanmerking komt.

Maak een afspraak voor een financieringsgesprek en bespreek de mogelijkheden om de bedrijfsovername te financieren.

Op het eerste oog staat de economie er nog goed voor, maar de relatieve rust lijkt stilte voor de storm. De industrie, de sector leisure, de winkelbranche, de voedingssector en de bouw krijgen later dit jaar een aantal economische schokken te verwerken. Prijzen voor grondstoffen en energie zijn zeer hoog, de rente stijgt snel, het consumentenvertrouwen is sterk verslechterd en er staan nog coronaschulden op de balans.

Hierover leest u alles op ABN AMRO Insights: artikelen, analyses en rapporten van onze sectoreconomen en sector experts.

De nieuwsbrief van ruim 45.000 ondernemers

Kies zelf welke sectoren en cybersecurity thema's u wilt volgen.