Kinderopvang dreigt te duur te worden
Stand van: Zakelijke dienstverlening

Kinderopvang dreigt te duur te worden

Kinderopvang wordt steeds populairder. De laatste 10 jaar is het aantal kinderen dat naar kinderopvang gaat bijna verdubbeld. Toch zijn er problemen. Voor hoge inkomens in stedelijke gebieden wordt de prijs van de opvang erg hoog. Zo hoog zelfs dat ouders overwegen minder te gaan werken in plaats van hun kind naar de opvang te brengen.

De overheid heeft de kwaliteitseisen voor de kinderopvang aangescherpt. De meest impactvolle maatregel is dat de Beroepskracht- kindratio (BKR) bij babyopvang verandert. Waar eerder nog 4 baby’s bij een begeleider mochten worden ondergebracht, zijn dit nu nog maar 3 baby’s. Deze en andere maatregelen zorgen voor een groter personeelstekort en hogere kosten voor de kinderopvangcentra. De kinderopvangcentra berekenen deze kosten door aan de ouders.

De overheid heeft voor deze extra kosten de kinderopvangtoeslag verhoogd. Het probleem is echter dat de prijzen in specifieke gevallen sterker stijgen dan de toeslag. Met name voor de hogere inkomensgroepen in stedelijke gebieden dreigt de prijs te hoog te worden.

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Stand van Zakelijke Dienstverlening (pdf, 1.6MB)'.